Да убиеш присмехулник, класическият роман на Харпър Ли за расизма

...
Да убиеш присмехулник, класическият роман на Харпър Ли за расизма
Коментари Харесай

Велик роман отпада от учебна програма в САЩ заради думата `негър`

„ Да убиеш присмехулник ”, класическият разказ на Харпър Ли за расизма в южните щати, е отстранен от листата с изучавани произведения в град Билокси в Мисисипи. Причината е, че езикът в книгата кара хората „ да се чувтстват неловко ”, заяви The Guardian.

Тази седмица учебният съвет в града е решил творбата да отпадне от образователната стратегия за осми клас.

„ Имаше недоволства. Използваният език в книгата тормози хората и по тази причина взехме решение да я премахнем от образователния проект. Тя към момента е в библиотеката, само че можем да преподаваме същите уроци и с други книги ”, съобщи вицепрезидентът на учебния съвет Кени Холоуей.

Имейл на четец до изданието Sun Herald, изяснява, че повода да се забрани книгата е потреблението на думата „ чернокож ”, която е упомената 48 пъти в книгата. Той изяснява, че учениците няма да могат да дочетат книгата, защото учебното управление взима това решение по средата на образователния период.

„ Мисля, че това е един от най-тревожните образци за цензура, които в миналото съм чувал, защото книгата пази всички хора, без значение от техния обществен статус, равнище на обучение, разсъдък и несъмнено, раса. Трудно би било да се откри по-подходящо време от настоящето, с цел да се чете тази книга ”, написа още в имейла.

Миналата година „ Да убиеш присмехулник ” бе изтеглена от образователната прогама и в щата Вирджиния.

Харпър Ли се занимава с расово неравноправие в дребен град в Алабама, заради предполагаемо обезчестяване на бяла жена, за което е упрекнат тъмнокож. От книгата са продадени повече от 40 милиона екземпляри, а през 1962 година творбата е екранизирана и печели 3 награди „ Оскар ”.

Друга класика също бе цензурирана поради потреблението на думата „ чернокож ”. „ Пипи Дългото чорапче ” от Астрид Линдгрен бе изменена, защото бащата на момичето е негърски крал.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР