Да ти кажат не“ не означава, че трябва да изчезнеш

...
Да ти кажат не“ не означава, че трябва да изчезнеш
Коментари Харесай

EU Reporter: Сътрудничеството на ЕС с Грузия - модел за Западните Балкани?

Да ти кажат „ не “ не значи, че би трябвало да изчезнеш от европейската карта в тази ситуация на Северна Македония и Албания.
Както политическият разговор и съдействие на Европейски Съюз с Грузия демонстрират, има доста пласта на подпомагане, които не са в подтекста на договаряния за присъединение, само че въпреки всичко са стойностни и за двете страни. За Грузия, това е под формата на Източното Партньорство на Европейски Съюз.

„ Нещо сходно като съдействието на Европейски Съюз с Грузия може да бъде модел за Западните Балкани “, ми сподели журналиста Георги Готев предходната седмица.

Държавите на Западните Балкани, поради географската си принадлежност, и освен, имат правото да се усещат разнообразни и по-европейски от Грузия и останалите страни от Източното Партньорство. Но въпреки всичко, връзката, която Европейски Съюз е построила с Грузия не би трябвало да бъде подценявана като модел за доближаване на задния двор на Европейски Съюз, наименуван Западните Балкани.

Влиянието и на Русия, и на Китай се вижда и в Грузия, и на Западните Балкани.

Грузия е сключила съглашения за търговия и с Китай, и с Европейския Съюз. По сходен метод, въздействието на Китай се усеща в Западните Балкани в Сърбия, където китайски служители на реда към този момент патрулират по улиците на Сърбия.

Заради несигурната военна връзка сред Грузия и Русия, която от време на време прераства в чиста война, и поради други аргументи, същински разговор за грузинско присъединение към Европейски Съюз не е вероятен, без значение от грузинския възторг. Излагането на европейския байрак е честа процедура в Грузия.

И още веднъж, при страните от Западните Балкани, европейският байрак се вижда развян като знак на политически възторг. И отново като Грузия, само че в доста по-малка степен, съветското въздействие се вижда в някои страни на Западните Балкани, което съставлява причина за песимизъм за започване на договаряния по присъединение.

Всичко това, обаче не значи, че няма механизми, които Европейски Съюз да употребява, с цел да скрепи разтърсените връзки със Западните Балкани.

Според Тамар Чугошвили, първи вице-президент на грузинския парламент, Източното Партньорство на Европейски Съюз е дало резултати. „ Резултатите са под формата на контракта за асоциация, контракта за свободна търговия и премахването на визовия режим “, тя сподели предходната седмица. Това е модел, който може да проработи за Западните Балкани.

Въпреки че Европейски Съюз партньорство, което включва придвижване на работна ръка, на този стадий е нереалистично и за Грузия и за Западните Балкани, демокрацията и човешките права би трябвало да продължат да бъдат съставен елемент от обмена. Освен търговия и туризъм, Европейски Съюз има какво да предложи като „ мека мощ “ и разпространение на полезности.

Най-важната разлика сред двете обаче е, че Грузия в никакъв случай не е била подведена да има вяра, че е била покрай договаряния за присъединение; по тази причина и упованията постоянно са били разнообразни. За Албания и изключително за Северна Македония, която дори си смени формалното име като изискване, отчаяние и нервност са повече от естествени реакции.

Така че, грузинският модел за Европейски Съюз съдействие със Западните Балкани може да се получи, в случай че Западните Балкани преодолеят ненавистта си и преглътнат този горчив усет, който Макрон остави в устата им. Но с цел да се случи това, Европейски Съюз ще би трябвало да ги полее с доста нова вода.

Ивета Чернева , работила е за пет организации на Организация на обединените нации и в Американския Конгрес

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР