Да си в опозиция според бивш лидер на левоцентристката Германска

...
Да си в опозиция според бивш лидер на левоцентристката Германска
Коментари Харесай

Германските социалдемократи отново обмислят съюз в сянката на Меркел

Да си в съпротива съгласно някогашен водач на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е " скапана работа ".

Думите на Франц Мюнтерферинг може да се окажат потребни за водача на ГСДП Мартин Шулц. Тази седмица той ще се изправи пред една неспокойна партийна конференция, с цел да се опита да убеди социалдемократите да подтиснат идентичността на своята партия под превъзходството на консерваторите на Ангела Меркел и да поддържат договаряния за сформиране на ново държавно управление, ръководено от Меркел.

Освен че би трябвало да решат дали да стартират идната седмица договаряния с Меркел за вероятно повтаряне на сегашната огромна коалиция, членовете на партията също по този начин ще гласоподават по въпроса за партийното водачество на Шулц.

Нов политически курс

Съюзяването с Меркел като по-малък сътрудник в ръководена от нея коалиция обаче е въпрос, с който ГСДП се бори съвсем на всички избори, откогато тя стана канцлер за първи път през 2005 година

След като през 2009 година Меркел образува коалиция с подкрепящите бизнеса свободни демократи, която управляваше четири години, ГСДП отново се бореше с концепцията за още веднъж да се обвърже с нея през 2013 година, когато канцлерът беше на върха на политическата си власт.

Партията завоюва едвам 25.7 % от гласовете на изборите през 2013 година Това беше вторият й най-лош резултат от края на Втората международна война след провалянето с 23 %, което претърпя през 2009 година след първите си четири години като по-малък сътрудник в ръководена от Меркел коалиция.

Този път обаче доста членове на ГСДП са твърдо срещу нов съюз с Меркел, откакто гласовете за партията паднаха до едвам 20.5 % на националните избори през септември.

Вместо това те упорстват ГСДП да се върне в съпротива, с цел да си даде време да се прегрупира и да създаде нов политически курс.

Несигурно водачество

61-годишният Шулц, който е някогашен ръководител на Европейския парламент, минава през огромни разтърсвания, откогато бе номиниран за водач на ГСДП и претендент на партията, който да оглави акцията й за изместване на Меркел при конкуренцията за изборите през септември тази година.

Членовете на ГСДП ликуваха, когато номинацията на Шулц докара до внезапно увеличение на поддръжката за партията в социологическите изследвания, като се има поради, че той бе ново лице на политическа сцена, цялостна със остарели играчи.

Това, че Шулц получи поддръжка от 100 % от гласовете при избора на партиен водач през март, беше индикатор какви очаквания хранеше ГСДП, че той може да постави завършек на 12-годишното ръководство на Меркел.

Но тогава " влакът на Шулц ", както медиите нарекоха акцията на водача на ГСДП за канцлерския пост, наподобява, към този момент губеше мощ, откакто поддръжката за партията понижа и се появиха признаци за изборната злополука, която предстоеше на 24 септември.

За страдание, това не приказва добре приказва за водачеството на Шулц - че до слабото показване на ГСДП на изборите през септември се стигна, макар че партията съумя да прокара някои от основните си политики, в това число минимална работна заплата и проект за ранно пенсиониране, по време на присъединяване си в обединението на Меркел.

Сега редовите членове на ГСДП са на път да гласоподават на конгреса тази седмица за представянето на Шулц като партиен водач, откакто той докара социалдемократите до контузията на изборите през септември, а след това бе заставен да направи неудобно оттегляне по въпроса за съставянето на нов съюз с Меркел.

След като в изборната нощ твърдо отхвърли опцията за ново присъединение към държавно управление на Меркел, Шулц бе заставен да отстъпи под натиска на някои кръгове в неговата партия, а също на немския президент Франк-Валтер Щайнмайер, и тези седмица да поддържа нови договаряния с канцлера./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (209)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР