Да си на 75 години може да ви звучи като

...
Да си на 75 години може да ви звучи като
Коментари Харесай

Музей на демокрацията

Да си на 75 години може да ви звучи като да бъдеш остарял, само че в фамилията на нациите това се брои за тийнейджърска възраст. Индия, която на 15 август чества своя 75-и празник като самостоятелна страна, несъмнено е антична страна, само че въпреки всичко наподобява като неукрепнал младеж във връзка с демокрацията. Демонстрирайки повече сила, в сравнение с дисциплинираност, тя се люшка сред грацията и непохватността, сред неувереността и нахалството. Нейните над 1.4 милиарда поданици ще влязат в 2022 година, препъвайки се и изпълнени с възприятие на безпокойствие, което прилича смесицата от боязън и неспокойствие, съпътстващи стремежа на младежите към пълноправие.

За тяхната тревога си има основателни аргументи. Последните няколко години бяха сложни, и то освен поради COVID-19, чийто делта вид вилня из страната като ураган напролет на 2021 година Той аргументи гибелта на сред 3 и 4 млн. индийци, което е повече от жертвите на която и да е друга страна. Липсата на добра отчетност, свръхстриктните критерии при определянето на повода за гибелта и съществуването на политици, които омаловажават рецесията, на процедура значат, че може би в никакъв случай няма да разберем каква е била същинската цена в човешки живот.

За индийците тази прочувствена контузия беше усложнена и от дупката в кесиите им, която е доста по-жестока от това, което по-богатите страни трябваше да понесат. Локдауните затвориха огромните промишлености и изхвърлиха от играта доста от дребните бизнеси. В резултат стопанската система е със същия размер като през 2019 година, когато гласоподавателите дадоха на Нарендра Моди втори мандат като министър-председател, откакто той се закле, че ще удвои Брутният вътрешен продукт на страната за 5 години. Вместо това рецесията върна милиони към бедността, срина вложенията и понижи заетостта, която така и така е най-ниската за цяла Азия, изключително що се отнася до дамите.

Икономиката на Индия е огромна, диверсифицирана и устойчива. През 2022 година най-вероятно тя ще се върне към дълготрайна и устойчива наклонност на напредък, защото имунизационната стратегия най-сетне стартира да бележи триумфи. По-заможните и образовани индийци обаче се тормозят по-малко на тематика Брутният вътрешен продукт и ковид-19 и повече за здравословното положение на своята народна власт.
Реклама
По време на безспирния цикъл от локални, щатски и национални избори, който държи индийските политици в непрекъснат танц, индуистко-националистическата партия на премиера - BJP, научи, че най-лесният метод да завоюва е, като подклажда страховете на преобладаващите в страната индуисти и ги настройва против 14-процентното мюсюлманско малцинство. По време на първия мандат от ръководството си Моди избягваше да постанова намерено набожен дневен ред. Но откакто болшинството му укрепна, това, което стартира като слагане на индуистко-националистически идеолози на основни постове, мина в по-широкообхватна и по-неприкрита политика за трансформиране на тази многоцветна страна в по-монохромна индуистка страна. Безсрамното потребление на властовите пълномощия от страна на държавното управление, с цел да сплаши сериозно настроените хора посредством данъчни следствия, изфабрикувани каузи и подслушване, отчужди освен малцинствата и групите по ползи, като да вземем за пример фермерите, само че също по този начин и доста от неговите лични поддръжници.

Напрежението и митингите по този мотив обаче нямат изключително значение, в случай че не ощетяват Моди по време на избори. Такива ще се проведат в най-многолюдния и политически важен щат Утар Прадеш през февруари. През последните пет години популацията му - към 220 млн. души, е ръководено от Йоги Адитианат - разгорещен индуистки просветител, определен от Моди. Беден и разтърсван от религиозно принуждение, щатът също по този начин е тежко ударен и от COVID-19. Ако групата от дребни опозиционни празненство успее да се сплоти и да смъкна Адитианат, това може да е предвестител на аналогично проваляне за премиера по време на идващите общонационални избори през 2024 година
Източник: Reuters
Но има едно огромно " само че ". В доста от щатите на Индия локалните опозиционни партии са на власт, само че единствената групировка на национално равнище - Индийският народен конгрес, не просто се проваля да образува необятна коалиция, която да се изправи против Моди, само че и самата тя е склонна към вътрешни битки и бездейност. Ако не успее да се сплоти вътрешно през идната година, тя може да закъснее прекалено много и да не е способна да спре сегашния министър председател да завоюва трети мандат. Това ще значи консолидация на неговия план за индуистка страна и цялостно преодоляване на самостоятелните институции като съдилища и медии.

Като че ли с цел да подчертае, че задаващата се година може да е съдбоносна, Моди дефинира 15 август като краен период за завършването на обичания му план - цялостно видоизменение на проектираното от британците административно " сърце " на индийската столица Делхи. Плановете плануват изместване на министерствата от хълма, който сега те разделят с офиса на министър-председателя. 545-членният парламент би трябвало да бъде изваден от неговата емблематична кръгла постройка и да се реалокира в нова триъгълна сграда, която с известно изпитание (но евентуално и с повече гъвкавост) може да побере 888 депутати. Старият законодателен орган ще бъде трансфорат в музей на демокрацията. Като символика мъчно може да " биеш " това.
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР