Да се задълбочат двустранните взаимоотношения и да се преразгледат възможностите

...
Да се задълбочат двустранните взаимоотношения и да се преразгледат възможностите
Коментари Харесай

Кметът Благомир Коцев и посланикът на Казахстан обсъдиха възможността за побратимяване между Варна и Алмати

Да се задълбочат двустранните взаимоотношения и да се преразгледат опциите за побратимяване сред Варна и Алмати – за това показаха предпочитание през днешния ден кметът на Варна Благомир Коцев и Н. Пр. Виктор Темирбаев, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Казахстан в България.

На срещата участваха още вторият секретар по консулските въпроси Мейрам Айтжанов, третият секретар по икономическите въпроси Меиржан Жумадъла, както и почетният консул на Република Казахстан във Варна Милен Райков.

Кметът на Варна благодари за всички хрумвания и благоприятни условия за съдействие сред България и Казахстан, и в частност алтернативата за побратимяване на Варна с Алмати. Той показа, че е благополучен от срещата с представители на Република Казахстан, тъй като съгласно него е налице капацитет за добра взаимна активност. 

За мен, като кмет, е значимо Варна да бъде отворена към интернационално съдействие с всички страни, които търсят да обменят опит с нас, акцентира на срещата кметът Благомир Коцев.

Казахстанската страна повдигна тематиката за включване на Варна в Транскаспийския интернационален транспортен маршрут. Обсъдени бяха и опциите за директни полети на казахстански авиолинии от и до Варна. Посланик Темирбаев посочи, че страната му има разрешителни за полети над териториите на Русия и Беларус, което би улеснило туристическия и стопански продан сред Казахстан и България.

Кметът Коцев акцентира, че в околните дни има среща с управлението на Пристанище Варна, с цел да обсъдят развиването му и да се търсят други възможности за по-добри позиции на града като транспортен и пристанищен център.

От своя страна Н. Пр. дипломат Темирбаев показа, че с неспокойствие е очаквал избирането на новия кмет на Варна, за да  се задълбочат и уголемяват съдействието, търговията, културния продан и другарските взаимоотношения. По думите му в Казахстан има село, наречено Българка, а в страната живеят над 6000 етнически българи. На територията на азиатската страна се намират няколко културно-етнически центъра, където може да се учи български език, а сега във Варна учат и живеят 300 казахстански студенти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР