Да се създадат ясни и конкретни правила за отчитане на

...
Да се създадат ясни и конкретни правила за отчитане на
Коментари Харесай

Варненски фестивали, финансирани от Общината, не отчели колко билети са продали

Да се основат ясни и съответни правила за отчитане на посещаемостта на фестивалите и събитията , осъществени със средства от общинския фонд „ Култура “. Да се приложи изключително за тези мероприятия, които осъществят продажба на билети или провеждат следен достъп. Това е единствено една от рекомендациите поместени в отчета за годината на Комисията по мониторинг и оценка на общинския фонд, научи Moreto.net. Предстои документът да бъде прегледан от отрасловата комисия към локалния парламент.

Експертите смятат още, че фондът би трябвало да управлява и глоби организациите при неспазване на разпоредбите за отчитане.

Препоръката за по-строга отчетност стъпва на авансово извършено изследване.

„ С изключително внимание бе проследена публиката на фестивалите, които употребяват близо 67% от общото финансиране на Фонд “Култура ”. При тях всички употребявани изследвания демонстрираха незадоволителна запълняемост на залите и пространствата . Като удостоверение на това уредниците пишат в докладите си, че публиката е била доста по-малко от предишни години . Някои от тях акцентират обстоятелството, че причина за незадоволителните резултати е провеждането на събитията, незабавно след интервала на пандемията от COVID-19. Други не показват в докладите си данни за броя продадени билети и запълняемостта на залите (Фестивал “Любовта е полуда ”, Фестивал “Златна Роза ”, Световен фестивал на анимационния филм и др.). Така информацията за посещаемостта остава неразбираема, което може да компрометира финансирането на най-голямото, очертаващо се като предпочитано, направление на Фонда.

Разминаването сред мечтана и действителна аудитория на събитията , съфинансирани от Фонд “Култура ” през 2022 година, предизвика Комисията за мониторинг и оценка да направи изчерпателен обзор на общественото показване на плановете и информационните канали, по които информацията доближава до публиките. Анализът включва медиен мониторинг на всички 98 плана , смесен с отговорите на ръководителите на планове, мнението на публиката и тайните клиенти, които посетиха събитията.

Мониторингът сподели, че за 15 от плановете не е открита онлайн информация в уеб сайтове, обществени мрежи или платформи . В цифрата са два от трите плана, финансирани на по-късен стадий, както и такива, които все още на правене на Доклада не са подали своите доклади . Има и планове, които под разноски за PR и реклама в бюджетите си са заложили печатане на афиш и покана и нямат задължения за разпространение в медиите или обществените мрежи.

По една обява в уебсайт или в обществена мрежа имат други 15 плана, с по две са още шест плана. Като прибавим и предходните 15, значи, че над 30% или ⅓ от плановете са с изчезнала или минимална медийна интензивност “, се споделя в отчета.

Теоретично всеки четвърти план е достигнал почти до 500 лица, а над 10 000 поданици и посетители на града са разбрали за 15% от плановете . 43% от плановете, финансирани от Фонд “Култура ” са станали известни на публики в диапазон от 1 000 до 5 000 лица по данни анкетата, извършена измежду ръководители на планове. Реалната посещаемост на събитията обаче се отличава фрапантно от броя лица, до които реципиентите считат, че е достигнала информацията за плановете им . Наблюдава се разминаване сред предстоящата и действителната публика, заключва Комисията по мониторинг и оценка.

„ Приканваме Фонд “Култура ” да премисли цялостната политика на финансиране на плановете като включи подкрепяне посредством наем зала, логистична помощ или рекламни площи . В тази връзка предлагаме да се направи обзор на залите, външните площи и рекламните детайли, с които Община Варна би могла да подкрепи плановете, съфинансирани от Фонд “Култура ”, написа още комисията.
Препоръчва се още повишение на настоящия и изключително на последващия надзор при отчитане на плановете и налагане на наказания на тези, които не са изпълнили заложените цели, свързани с популяризирането на проведените от тях събития. В противоположен случай, остава усещането, че избрани планове се осъществят самоцелно, усвоявайки обществени средств а, без привличане на спомагателни такива, при липса на аудитория и даже формализирайки връзките с Фонд „ Култура “ и Община Варна, смятат специалистите.

В тазгодишния отчет на комисията е поместен и спомагателен коментар на един от членовете ѝ Николай Тодоров. В него той насочва рекомендация към Управляващия орган на Фонд „ Култура “ – да се преразгледа процеса на оценка на плановете след определянето на бюджетите и вероятно настъпили промени в наличието им . Тодоров излиза с рекомендация и към членовете на Експертния съвет към Фонд „ Култура “.

„ Апелирам за по-прецизно оценяване на част от плановете и обективно оценяване на обособените съставни елементи, с цел да се избегнат нелепи обстановки като при взаимно изключващи се критерии, претендентът да получава оптимални оценки. Или спомагателни модули да бъдат оценени с оптималната оценка, при неналичието на такива модули в плана.

Ситуацията в която бяхме сложени да работим е меко казано неуместна . Алгоритъмът на работа на Фонда все още утвърждава на конкурсен принцип планове за образуване на Фестивали, състезания или креативен планове, които би следвало да бъдат съфинансирани от Фонд „ Култура “. След приемането на плановете и Експертният съвет ги оцени, част от плановете, които дават отговор на задачите и дилемите, разказани в Правилника на Фонда, би следвало да бъдат съфинансирани. След утвърждението, следва установяване на бюджет за съфинансиране, който на процедура се разминава с сред от 30 % до 50 % от плануваната сума по плана. Основното разминаване идва оттова , че когато бюджетът на един план бъде сведен с такава разлика и в случай че той няма различни форми на финансиране, с цел да компенсира заложените средства, следват два разновидността – 1/ отвод от осъществяване на плана (тази година са налични 3 отказани) или 2/ осъществяване с унищожаване на модули, актьори, наличие или част от перата, свързани с реализацията му. В този случай ние към този момент имаме радикално друг план, който нито е оценен повторно, с цел да се дефинират съдържателните му качества, нито и разгласен обществено по какъв начин тъкмо ще бъде осъществен. По този метод Комисията по мониторинг и оценка е сложена в обстановка да прави оценка планове, с чието наличие не е осведомена авансово и няма по какъв начин да бъде осведомена до самото привършване и отчитане на плановете “, написа Тодоров.
Фонд “Култура ” съставлява стратегия за финансиране на фестивали и креативен планове в региона на изкуството и културата от страна на Община Варн а, което благоприятства одобряването на града като деен народен и интернационален културен център. През 2022 година бюджетът на фонда е 800 000 лева Размерът му е понижен с 20 % по отношение на този за предходните 2021 и 2020 година, избрани като “кризисни ”, “COVID ” години. Поради аргументи, лежащи в основата на по-късното приемане на държавния, респективно общинския, бюджети обективно бе целесъобразно провеждането на една сесия за приемане, разглеждане и оценка на планови оферти за 2022 година

Съставът на Комисията за мониторинг и оценка, утвърден от комисията по просвета към локалния парламент, включва Николай Тодоров, Мирослава Георгиева и Георги Сергеев. В активността си са подпомагани от трима анкетьори. Комисията е самостоятелен орган на фонд „ Култура “ на Община Варна. Тя е обособена за събиране на нужната информация за идентифициране качеството на културния календар на Община Варна посредством въвеждането на обществено споделени критерии, индикатори и стандарти. Всички утвърдени планове, за които има подписан контракт за финансиране от Община Варна, подлежат на монторинг и оценка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР