Да се разшири обхватът и размерът на съществуващата схема за

...
Да се разшири обхватът и размерът на съществуващата схема за
Коментари Харесай

Ще има ли повече енергийни помощи?

Да се разшири обсегът и размерът на съществуващата скица за енергийни помощи, в случай че има повишение на цената на тока, предложи Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ по време на диалозите по тематика „ Енергетика “, в които вземат участие представители на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, съобщи БГНЕС.

Асен Василев от Политическа партия също по този начин счита, че държавното управление и Народното събрание би трябвало да подхващат всички дейности, с цел да се резервира контролирания пазар за битовите консуматори. За задачата би трябвало да се проведат договаряния с Европейска комисия и да се реализира дерогация до юли и да се ограничи износа.

Асен Василев предлага и да се усили потенциала на газовите складове, както и да се намерения за строителството на Водноелектрическа централа на река Дунав. Според него също по този начин е значимо газопроводът „ Балкански поток “ да има връзка с националната газопреносна мрежа, както и да се обезпечи реверсивното потребление на газопроводите на входно-изходните точки.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
В началото на есента и в навечерието на зимата 15 % о...

Василев също по този начин изиска да бъде изработен обзор на договорите и нормативните документи (български и европейски) за ограничение на резервирания потенциал до 50% за всички участници в даден газопровод, т.е. един участник да не може да монополизира входно-изходната точка.

Според Политическа партия би трябвало да се направи повсеместен разбор и на хидроенергийния капацитет на страната. От 12-18 месеца да имаме цялостно картиране на геотермалните запаси на страната и да бъдат построени една или две пилотни мощности.

От Българска социалистическа партия желаеха да бъдат отпуснати по 200 киловатчаса гратис на месец на енергийно бедните български жители, при положение, че цените на тока от 1 януари бъдат нараснали. Според изчисленията на левицата от сходна мярка могат да се възползват сред 170-200 хиляди семейства. Таско Ерменков предложи понижаване с 9% на Данък добавена стойност за тока тока, парното и газа.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Защо България и другите в Европейски Съюз би трябвало да затварят въглищните си централи, в случай че най-големите стопански системи в...

Българска социалистическа партия са за построяването на нови нуклеарни мощности на най-изгодната цена. Левицата, която на договарянията бе показана още от Румен Овчаров и Драгомир Стойнев, е за бърз период на въвеждане на такива мощности. Запазването на енергийния комплекс „ Марица Изток “, поддръжка за ВЕИ за лични потребности, развиване на зеления водород са част от ограниченията, които желаят от Българска социалистическа партия.

Предложено бе прекъсването на тока би трябвало да става след втората неплатена сметка, вместо след първата, както е сега.

Таско Ерменков добави, че е нужен и разбор на Третия енергиен пакет, с цел да се види какво в действителност е реализирано.

Водещият енергиен специалист на „ ИТН “ Иван Хиновски съобщи, че страната ни би трябвало да построява нови нуклеарни мощности, да вземем за пример, 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “. В същото време планът „ Белене “ би трябвало да се приключи след съответния юридически разбор. От Има Такъв Народ също по този начин оферират да се обмисли възможното закриване или преструктуриране на БЕХ.

Той обърна внимание и на опцията България да развива рандеман на газови хидрати в Черно море.

Георги Стефанов от „ Демократична България “ настоя за ускорение на внедряването на съвременни технологии за транспорт на газ и водород. Той обаче предизвести, че природният газ са идващите въглища, само че не след 30, а след 5 години.

„ Каквото и да вършим през днешния ден и на следващия ден, то би трябвало да ни води към 2050 година Спешните ограничения са незабавни, само че дълготрайните ограничения са верните, с цел да не платим цената двойно. В България плащаме цената двойно, енергийните небогати стават още по-бедни “, сподели специалистът на Демократична България.

Според него би трябвало да бъде направен явен 10-годишен проект, който да води до нулева въглеродна стопанска система. „ Това ще трансформира България в районен водач. Този проект би трябвало да е основан на умни мрежи и висока енергийна успеваемост. Трябва да спрем загубите по мрежите. Справедлив енергиен преход, който да ни води към повишението на приходите на обществото “, сподели още Стефанов.

Трайчо Трайков от Демократична България предизвести че съществува риск да подпомогнем незаслужено част от промишлеността за сметка на дребните бизнеси, дребните и междинните предприятия. „ Не би трябвало да се стопира либерализацията на пазара, а да се приложат ограничения за обезщетения “, счита той.

Неговият сътрудник Мартин Димитров настоя да се направи всичко допустимо за удължение живота на АЕЦ „ Козлодуй “. „ Енергетиката е корупционна зона с тотална неяснота. Искаме цялостна бистрота при систематизиране на средствата по по този начин наречения модернизационен фонд. Външен одит на разноските за „ Белене “, “ Турски поток “, с цел да се стартира на чисто и да е ясно по кое време и от кого е изхарчено “, изиска той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР