Да се помага на бедните - да има и водна

...
Да се помага на бедните - да има и водна
Коментари Харесай

Експерт: 60% средно е загубата на вода в България

Да се оказва помощ на бедните - да има и водна беднотия, както и енергийна, тъй като е разумно, че хората, които не могат да си заплащат тока, не могат да заплащат и вода, предлага инж. Иван Иванов от съдружие Българска асоциация по водите пред Нова тв.

Той разяснява фрапантното повишаване на водата в няколко града, измежду които Габрово, Плевен, Русе, Шумен.

Всички съставни елементи се усилиха и това докара до повишаване на водата. Случи се в този момент, тъй като в този момент се утвърждават 5-годишните проекти на сдруженията, изясни той. Натискът от регулатора да се случват по-ефективно дейностите на сдруженията дава резултати, само че огромна част от работещите в тези сдружения са на минимална заплата, добави той.

60% е междинната цифра на загубите на вода в България, в някои райони е 80%. Процесът по намаляването на загубите е тежък развой, тъй като изисква вложения, изясни Иванов.

Той предложи 5 ограничения, които да се приложат, с цел да се понижат загубите и да се ограничи скока сметки на водата, свързани с разноските на ВиК сдруженията: енергийна успеваемост, цифровизация на някои от процесите, привличане на външни компании за експертиза, които да създадат понижаване на загубите.

Най-голяма е загубата на питейна вода в Добрич. Според него там, където има огромни загуби, става въпрос за нерегламентирано прилагане на питейна вода - за поливане да вземем за пример. Става въпрос за неотчетени водни количества заради нерегламентирано прилагане. Преди години Филиповци, Факултета бяха такива, общо взето ромските квартали не заплащат водата, изясни той. Имало обаче и богати, които също трябвало да бъдат следени.

Един от методите да се оправим с нерегламентираното прилагане на вода е да се извадят водомерите отвън дворовете, както бе направено с електромерите, разяснява инж. Иванов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР