Да се ожениш за човек от твойта черга, казва открай време

...
Да се ожениш за човек от твойта
черга, казва открай време
Коментари Харесай

Обичате се - и гените ви си подхождат

Да се ожениш за човек от твойта черга, споделя от много време българският народ. Има се поради сътрудникът да е със сходен веществен статус, с цел да е постоянен брачният съюз. Тази изстрадана народна мъдрост в този момент намира самобитно удостоверение и в академично проучване.

Праучване измежду 1600 двойки, извършено от разбъркан британско-холандски екип открива, че съпрузите с еднакво високо обучение си наподобяват освен по нивото на университетските достижения, а и по гените.

Отдавна е известно, че хората не избират брачните си сътрудници инцидентно, а въпреки и неумишлено се стремят към такива, с които имат общи черти. Сред най-високо ценените качества са интелигентността и просветителните достижения. Практиката демонстрира, че това декларирано желание се осъществя и посредством дейности - хората се женят за партньори с близко или същото обучение. Досега обаче не беше ясно, че това има отражение и на равнище ДНК. Учените сравнили групи гени, за които се счита, че са свързани с просветителните достижения, и открили извънредно близки сходства при съпрузите с еднообразно високи университетски достижения.

Изследователите означават, че това би могло да докара до засилващо се неравноправие. Причината е, че деца на такива семейства следват същия модел при избора на сътрудник. Това от своя страна води до възпроизвеждане на генетичната композиция, виновна за по-добрите образователни резултати, което пък създава и просветително неравноправие, а дружно с него и това на приходите.

Като се има поради, че социалното неравенство най-малко от елементи се дължи на биологичното, неравенствата в обществото може да се окажат доста по-трудни за превъзмогване, в сравнение с си мислим. И което е по-важно – те евентуално ще се задълбочават с всяко последващо потомство, прогнозират откривателите.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР