Да се намали изпитният материал за националното външно оценяване (НВО)

...
Да се намали изпитният материал за националното външно оценяване (НВО)
Коментари Харесай

Ще бъде ли намален изпитният материал за матурите след 7 и 12 клас

Да се понижи изпитният материал за националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и за матурата след 12 клас, а външните оценения след 4 и 10 клас да бъдат анулирани. Това изиска в рекомендация до просветителното министерство в неделя омбудсманът Диана Ковачева. Поводът за настояванията на публичния медиатор са тъжби на родители и възпитаници, свързани с непълното асимилиране на образователния материал по време на отдалеченото образование.

Промени в изпитното наличие за 7 и 12 клас по-рано предложи и Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119 учебно заведение в София. Според него изпитите след 4 и 10 клас следва да са незадължителни и без слагане на оценка. Такова е и мнението на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Предложението за смяна на изпитното наличие за НВО след 7 клас и за матурата след 12 клас идва след доста диалози с родители, учители и учебни шефове, а повода е отдалеченото образование, изясни пред "Хоризонт " Стаматов.

Според Лариса Нешева, преподавател по математика и заместник-директор на 51 учебно заведение "Елисавета Багряна " в София, смяна в изпитното наличие за външното оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас не се постанова.

Стефани Любенова, ученичка в 10 клас на профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх " във Враца, счита, че външното оценяване след 10 клас следва да бъде анулирано.

Антонина Кенова от Facebook групата "За качествена и новаторска просветителна система " акцентира, че за огромна част от родителите диалогът по тази тематика е доста просрочен, тъй като някои деца към този момент са вложили много старания, с цел да се приготвят, а в този момент ще им кажат, че ще отпаднат тематики, по които са положили труд.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР