Да се избягват пътувания до Благоевград и Търговище, освен ако

...
Да се избягват пътувания до Благоевград и Търговище, освен ако
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Да се избягват пътувания до Благоевград и Търговище

Да се заобикалят пътувания до Благоевград и Търговище, в случай че не е изцяло неотложно, тъй като там заболеваемостта е доста висока - над 120 индивида на 100 000. За това прикани на брифинг на Националния действен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

"Още когато стартира тази зараза казахме, че обществото и страните по света ще спечелим борбата с разсъдък, разсъдък и дисциплинираност. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, изключително във връзка с дисциплината. Числата, които следим у нас в последната седмица демонстрират наклонност на повишаване на заболелите ", означи здравният министър.

Той съобщи, че българите са рационални хора, само че не всички съблюдават ограниченията. "Нашите ограничения са задоволително леки и допустими за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на пространствата постоянно, съблюдаване на отдалеченост не по-малко от 1,5 м и дисциплинираност ", сподели Ангелов и добави, че районните РЗИ, българската полиция и всички виновни институции ще реализират всекидневен и нощен надзор на всички места, където има събиране на огромни групи от хора - това са търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове.

Проф. Ангелов заяви, че все още има 19% претовареност на леглата от пациенти с ковид, които не се нуждаят от интензивно лекуване и дихателна реанимация и 6% претовареност на лицата с дихателна реанимация.

Хоспитализираните с COVID-19 са 1380, а броят леглата на национално равнище са 7307.

За последното денонощие новозаразени с ковид са 25 медицински чиновници. Така общо случаите на медици с COVID-19 от началото на пандемията са 1440, като 1030 са излекувани, а са 16 умряли.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев разгласи, че 172 деца и възпитаници са с позитивни проби, както и 165 учители, което значи, че на ден се регистрират по 5-6 инфектирани. "При децата процентът е по-нисък от междинния, а при учителите - малко над междинния, което е изцяло обикновено ", изясни Вълчев.

"Много мъчно се намира формулата сред правото на обучение и правото на здраве. Няма такава формула, само че това, което избрахме като модел към този момент дава резултати и реализираме релативно добър учебен развой. Мерките би трябвало да се съблюдават и всички би трябвало да бъдат виновни ", добави просветният министър.

Въпреки сериозния растеж на заболеваемост през последните дни, България не трансформира мястото си в Европа и на Балканите. Това разгласи държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. "Към този миг сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-о място сме на Балканите, като и тук няма смяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-о място в Европейски Съюз. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици ", съобщи доцент Кунчев

"В епидемиологичната обстановка в България няма особени промени, като се изключи известно подмладяване на хората, които дават позитивен резултат. Но това не се отразява на броя на признатите в лечебни заведения и смъртните случаи ", разяснява той.

Кунчев- За 14 дневен интервал макар сериозния 74 на 100 хиляди ние сме на 22 място в Европейски Съюз на 5 място в Балкански полустров.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР