Да се броят контролните разписки във всички секции, в които

...
Да се броят контролните разписки във всички секции, в които
Коментари Харесай

Избирателната комисия пререши: Ще се броят разписките във всички секции

Да се броят контролните разписки във всички секции, в които се гласоподава с машини, реши през днешния ден Централната изборна комисия (ЦИК). За гласоподаваха 12 души, а трима - Цветозар Томов, Любомир Георгиев (Демократична България) и Росица Матева (Изправи се БГ! Ние идваме), се оповестиха срещу.

Така малко повече от 24 часа преди вота ЦИК смени разпоредбите, откакто към този момент беше решила контролно да се броят разписките в 30% от секциите.

Комисията един път към този момент беше решила да се броят ръчно 100% от разписките, само че решението падна в съда.
Негов мотив беше, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е единствено контролно и не може да бъде вписано в протоколите. Върховните магистрати одобриха, че ЦИК има право да прави контролно броене в какъвто размер реши, само че това броене не може да въздейства на изборния резултат.

Сега стопроцентовото броене се връща на дневен ред поради информацията от последните дни към по-големия брой машини, импортиран в страната и подозренията на ГЕРБ, че се готвят операции на изборния резултат посредством тях и посредством подправени преброителни карти. Предложението за това беше направено от Емил Войнов (БСП)

След това Росица Матева предложи и спомагателен одит посредством извадково преброяване поради предстоящи голям брой неточности на преброителите, само че то не беше признато. Така контролните разписки ще се броят ръчно във всички секции, в които има машини както в страната, тата и в чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР