Да погледнем за момент случващото се в България от малко

...
Да погледнем за момент случващото се в България от малко
Коментари Харесай

Когато политиците дават, а не взимат пари

Да погледнем за миг протичащото се в България от малко по-различна вероятност:

Преди седмица Гугъл разгласи, че основава нов офис в Букурещ. Там ще работят 350 души и по този начин Румъния се трансформира в най-големия център за разработки за wearables (преносими устройства) в EMEA - Европа, Близкия изток и Африка. Седмица по-рано немската компания Knauff Group разгласи, че влага 211 млн. евро в две предприятия за новаторски материали за изолираност в Румъния. По същото време Mercedes сподели, че ще построява нов цех за електрически коли отново там, като за задачата отделя близо 140 млн. евро.

Това са единствено три от новините за вложения там, и то в интервал, когато упованията за рецесия вършат фирмите извънредно внимателни. Нещо повече - това са вложения в модерност, в света от бъдещето. Подобни неща се случват и в Гърция, Сърбия, както и в Македония.

През това време новините от България са доминирани не от напредък и рационализация, а от неща, които не се случват:
Реклама
Преди две седмици служебното държавно управление разгласи, че работи по нов бюджет за идната година. Първоначалните информации бяха, че той ще заложи на доста огромен (сравнен с предишните години) недостиг, с цел да се финансират спомагателни обществени заплащания. Това щеше да е сериозен проблем по няколко аргументи, в това число и тъй като последните опити даже сегашният недостиг да бъде финансиран с нов дълг демонстрираха, че цената на парите се е нараснала съществено. В последна сметка служебният кабинет се отхвърли да внася бюджет в Народното събрание, само че нестабилната политическа обстановка отново продължава да носи съществени опасности за обществените финанси и от там за цялата стопанска система. Усилията сега даже не са ориентирани към това България да превключи на по-висока скорост, а към това да не се пусне ръчната спирачка и тя да тръгне обратно. ()

Застоят тук през последните години не е разследване на някаква небрежност или недоразумение накъде тъкмо да се върви. Не, той е значително изцяло умишлено решение на хората, които са във властта. През последните над 10 години главният фокус на партиите във властта - най-вече (но не само) ГЕРБ и Движение за права и свободи, беше кражбата на обществени запаси. Основен детайл в нея е завладяването на правосъдната система, тъй че това да се случва безнаказано. Сега има още веднъж голямо очакване тя да се реформира, само че дейностите на същите партии - ГЕРБ, Движение за права и свободи, и самата правосъдна система (в лицето на основния прокурор Иван Гешев) демонстрират, че те ще се опитат да му отговорят с реплика. Това към този момент се случи един път преди няколко години и резултатът беше усилване на контрола от страна на тези партии върху съда и прокуратурата. От това последва каскада от отрицателни резултати върху цялата стопанска система и бизнес, която продължава с цялостна мощ и през днешния ден. ()

Серията от " вести " за събития, които би трябвало да се случват, само че не се, тази седмица продължава с историята за най-вероятното блокиране на България за влизане в Шенген. В момента ние и Румъния сме единствените страни, които имат действителна граница с останалата част от Европейски Съюз. Напълно допустимо е след два месеца и България да се окаже единствената в границите на съюза, в случай че напъните на Румъния завършат с триумф (). Последствията за това надалеч не са единствено логистични - имиджовата вреда ще може да се усети с още по-малко положителни вести като тези за офиса на Гугъл в Румъния.

И апропо румънската страна заплаща 30% от инвестицията на Mercedes там. Обърнете внимание - страната ДАВА 30%, а не взима примерно половината.
Реклама
Накратко, даже изцяло сходни с нас страни вървят напред, до момента в който тук скъпо време се пилее в това да се хвърля тиня под колелата на страната, тъй че тя да буксува и да не върви напред.
Свързани публикации " Правната промяна " е като правосъдната, но с Гешев 28 октомври 2022, 06:15 Опасни игри с държавните пари 28 октомври 2022, 06:10 Решителният месец за влизането в Шенген стартира да тече 26 октомври 2022, 16:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР