Да отпаднат хартиените амбулаторни листове поискаха от Националното сдружение на

...
Да отпаднат хартиените амбулаторни листове поискаха от Националното сдружение на
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари настояват за отпадане на хартиените амбулаторни листове

Да отпаднат хартиените амбулаторни листове желаеха от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

В свое мнение до разнообразни държавни институции, лекарите оферират листовете да не се разпечатват, а пациентите да могат да ги подписват по електронен път и освен с личен електронен автограф.

Амбулаторният лист, който издават персоналните лекари и лекарите-специалисти, е електронен документ, само че на процедура всеобщо се разпечатва в кабинетите, изясни за Българското национално радио доктор Костадин Сотиров от Пловдив.

" Тъй като пациентът няма по какъв начин да го подпише, ние го разпечатваме електронния документ, той го подписва, и го пазим на хартия ".

За да не се затрупват с хартия, персоналните лекари оферират пациентите да могат да подписват такива документи по електронен път, само че по разнообразни способи, а освен с електронен автограф. За задачата е нужна законодателна смяна, която по думите на доктор Сотиров, ще обгръща единствено потребностите на електронното опазване на здравето.

" Не единствено дипломиран електронен автограф, само че примерно и електронната здравна карта, или подписа на таблет, т.е. не във всички случаи, а единствено за потребностите на здравната осведомителна система ".

Към момента електронното сключване от страна на пациента по тези способи е допустимо, само че след попълване на хартиена декларация, която лекарите са длъжни да съхраняват.

От Сдружението упорстват също за дигитализиране на обмена на информация в здравната система.
БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР