Да обичаме ли Русия или да я мразим? Нито едното,

...
Да обичаме ли Русия или да я мразим? Нито едното,
Коментари Харесай

Zа Русия беZ любов и омраZа*. Александър II, Сталин и Путин са едно и също

Да обичаме ли Русия или да я ненавиждаме? Нито едното, нито другото. Русия си е обособена страна със свои лични ползи. И нейните ползи, в множеството случаи в историята, не са съвпадали с българските. Не съответстват и през днешния ден.

* Z идва от Клуб Z. Само и само!

Русофилската вакханалия, която и тази година помрачи празнуването на 3 март - понастоящем народен празник на България - продължи да се вихри и в дните след тази дата.

Конституционният арбитър проф. Атанас Семов се опита да оправдае хората, наричащи себе си неизвестно за какво патриоти, които вееха съветски флагове точно на българския народен празник на Шипка - свято място за всеки българин.

И приветстваха изключително бурно споменаването на съветския император Александър II от президента Румен Радев.

Ето какво сподели Семов пред бТВ:

" Имаше доста пристрастеност през вчерашния ден (на 3 март на Шипка – б.р.) и това е в огромна степен разбираемо. Не бива да се задрасква предишното и страни, които имат безспорно значимо място в българската история. Това мисля, че българският народ демонстрира доста ясно, че не може и не желае да търпи. Надявам се, че сме умен народ.

Би трябвало добре да разбираме разликата сред Русия с император Александър II, който ни е освободил или която ни е освободила, Съветският съюз и днешна Русия на Путин, Русия с войната, Русия с споровете, които засягат директно или индиректно и нас ".

Всички се надяваме да сме умен народ. И да разберем най-накрая, че сред Русия на Александър II, Съветския съюз на Сталин и Русия на Путин няма никаква разлика, изключително що се отнася до външната политика. Русия постоянно е имала блян за агресия на запад и юг - към Източна Европа и в частност Балканите и Проливите.

В това отношение Сталин, непохватен, простодушен и недодялан грузинец, задмина достиженията на изтънчените съветски императори преди него. А Путин в този момент се пробва да възвърне постигнатто от Сталин.

През 1878 година българите са съумели да се възползват от тази политика на Русия, с цел да реализиран своето избавление. След това обаче до ден-днешен българите - или най-малко тези от тях, които в действителност обичат родината си -  се пробват се опълчват на тази политика. И да спрат напора на " освободителите "  да ги поробят още веднъж.

През по-голямата част от съществуването си третата българска страна има триумф във възпирането на съветските мераци по отношение на нея. В интервала 1944 - 1989 г обаче тя попадна под съветско иго.
При така наречен " второ избавление "
Русия реализира това, което не съумя да реализира при първото.

Русофилската вакханалия бе продължена и от артиста Филип Аврамов. Ето какво съобщи той пред Българска национална телевизия.

" Тези, които не харесват този празник (3 март – б.р.) могат да честват на 4 юли, да вземем за пример. Бих могъл да внеса едно демократично (ясно доловима подигравка в гласа при произнасянето на тази дума – б.р.) предложение - българите да празнуват всички европейски празници. Даже не европейски празници, а по принцип ".

Аврамов гостува като артиста, изиграл Димитър Общи във кино лентата " Възвишение ". Този прелестен филм бе излъчен още веднъж по Българска национална телевизия точно на 3 март.

Ето един незабравим монолог на Гичо, основния воин от кино лентата:

" Народното дело през образованието минава. Да се возвисиш, да ти се отворят кепенците, да се издигнеш ти, байно, до знанието и до благородни мисли. Да се осъзнаеш като словесна гад и человек ".

Известно е, че Димитър Общи не е бил от най-просветените люде. А Аврамов, несъмнено, го изигра ослепително и се вписа доста добре в неговия облик.

Да се показва 4 юли като опция на 3 март е - в най-хубавия случай - невежество. В най-лошия - съзнателна съветска агитация.

Има други дати - от българската, а не от нечия друга история - които са по-подходящи за народен празник.

Например 20 април - денят, в който
една неголяма, само че значима част от българския народ се е " возвисила "  
до там, че да осъзнае, че има нещо по-важно от парцела и даже от живота и това е свободата.

Денят, в който 25 годишният Тодор Каблешков е напуснал голямата си богаташка къща в Копривщица, събрал е комитета и е оповестил началото на Априлското въстание.

Въстанието, което е директен резултат от напъните на нашия народен воин Васил Левски по основаването на вътрешна революционна организация. Ония комитети, за които се приказва и във кино лентата " Възвишение ".

Въстанието, от което стартира българското избавление.

В  на Българска национална телевизия бе изработен следващ опит " да се отворят кепенците "  на всички класи на българския народ - професори, конституционни съдии, артисти, политици, всевъзможни хора, веещи съветски флагове и други

Учени историци обясниха, че освобождението на България е развой, който стартира с Априлското въстание, минава през руско-турската война и боевете на Шипка, Санстефанският контракт, Берлинският контракт, Учредителното събрания, Търновската конституция, избирането на български княз. Припомниха, че със контракта от Сан Стефано
" освободителката "  Русия дава Северна Добруджа на Румъния и Нишко на Сърбия
И че на другия ден след Сан Стефано няма българска страна, а към момента има български територии, окупирани от непозната войска. Изтъкнаха, несъмнено, че би трябвало да се отдава заслужена респект на починалите за нашата независимост.

Изтъкнаха обаче и това, че още преди войната е било ясно, че огромна българска страна няма да има, тъй като това не дава отговор на ползите на Великите сили. Вкключително на Русия. И че договорът от Сан Стефано е просто една пи ар акция, много сполучлива за Русия, която до ден сегашен се възползва от нейните резултати.

Какво е било отношението на Русия към Санстефанска България става безпощадно ясно, когато 7 години по-късно тя се афишира срещу Съединението.

Общо мнение за учените бе, че 3 март е дата, която разделя обществото и в този смисъл не е подобаваща за народен празник. И бихме могли да си изберем друга дата, обвързвана с процеса на нашето избавление.

И в случай че русофилите не желаят да повярват на учените, то може би ще повярват на руснаците. Ето какво споделя Александър Горчаков, по това време външен министър на Русия, за контракта от Сан Стефано. Това му изявление беше представено в предаването:

" Още през цялото време аз виждам на прелиминарния контракт с турците като на потребна тактическа стъпка, която дава отговор на съветската тактика по източния въпрос. Чрез него Русия още един път показва положителната си воля към балканските нации и в частност към българския като бранител на техните ползи. 

По този метод ние ще запазим репутацията си на техен настойник. Що се отнася до идното му заличаване под натиска на западните ни противници, то толкова по-добре за Русия. Тъй като това ще повреди тяхното въздействие на Балканите и още повече ще усили нашия престиж. "

Горчаков, види се, и той е бил пещерен русофоб, който не има вяра, че първата и най-важна мисъл за Русия е добруването на братския български народ.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР