Да жертваш отпуската си може да бъде най-ниската цена. Това

...
Да жертваш отпуската си може да бъде най-ниската цена. Това
Коментари Харесай

Да жертваш отпуската си е най-ниската цена, смята социалният министър

Да жертваш отпуската си може да бъде най-ниската цена. Това сподели министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на дебата в Народното събрание по Закона за ограниченията по време на изключителното състояние.

„ От трибуната се чу, че не сме в положение на война, само че в същото време всичко, което се желае до този миг, е по този начин все едно, че фактически е оповестена война за неопределен срок. Предложеният законопроект съдържа ограничения, които са предстоящи от нашите съграждани изключително във връзка с периоди, на документи. Те чакат от нас бързи решения поради обстановката. Още през вчерашния ден във всички отраслови комисии, всички сътрудници министри декларирахме, че има текстове, които в допълнение ще бъдат препоръчани като създадем този текст, който се отнася до поемането на 60% от заплатата на наетите чиновници по осигурителния им приход за месец януари. В обществената комисия този текст беше показан. Причината, заради която беше занимателен, е че беше направена публична съгласувателна процедура със обществените сътрудници ", съобщи Сачева.

Тя уточни, че с просветителния министър са разискали съответни ограничения по какъв начин да стане допустима доставката на храна до деца, които са обществено слаби и които сега не посещават учебно заведение.

За ограниченията за възнагражденията на медиците, Деница Сачева посочи, че те ще бъдат финансирани от оперативните стратегии, само че на този стадий страната ни не разполага с спомагателни средства от Европейската комисия. Имаме независимост да преразпределяме средствата, които сега са недоговорени по другите оперативни стратегии. А текстовете в сегашния законопроект ще ни дадат опция точно за това, изясни министърът.

"По отношение на неплатения отпуск, още през вчерашния ден беше разисквано, че той ще може да се случва по избор на самия чиновник. Смисълът на това е да бъде непокътнато неговото работно място. Не би трябвало да се лъжем, че всеки от нас ще заплати цена. Това да жертваш отпуската си ще бъде може би най-малката цена. Това, което се опитваме да създадем, е в множеството случаи да укрепим преди всичко здравната система и да създадем по този начин, че да нямаме доста жертви в действителния човешки живот ", добави Сачева.

Болниците би трябвало да имат два източника на зареждане. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите. Тя уточни, че значима цел е да се подсигурява сигурността и непрекъсваемостта на снабдяването с ел. сила и природен газ, с цел да може да продължи естественото действие на страната. "По отношение на бележката, която беше направена, обвързвана с това, че и към сегашния миг всички консуматори би трябвало да вършат сходни инспекции на своите източници на зареждане. Искам да внеса следното разяснение. Съществува разпоредба, която урежда тези връзки. В тази разпоредба са посочени четири категории консуматори, които имат друго значение и място във действието на страната. Има една нулева категория консуматори, които включват такива институции, такива заведения, които на процедура са директно свързани с живота и здравето на хората и националната сигурност. Именно тази категория ние сме извели и предложили да намерят място в този законопроект като предпочитани и директно свързани с живота и здравето на хората и националната ни сигурност. Това преди всичко са лечебните заведения ", посочи министърът.

Тя означи, че задачата е да се накарат притежателите на уредби в болнични заведения, държавни институции, телекомуникационни оператори да създадат такава инспекция, която да подсигурява непрекъсваемост на процеса по доставка на ел. сила.

Законът за ограниченията за изключителното състояние урежда въпросите със периодите - законодателите би трябвало да преценяват кои следва да се лимитират. Това сподели министърът на правораздаването Данаил Кирилов в пленарната зала. "Макар до момента по никакъв метод да не са засягани главните права, уредени в Конституцията, ние опитахме да отразим и тези по-интензивни права, които са лимитирани и са посочени в член 2. Да, това са основно правата във връзка с свободното напредване на хора. За да има успокоение от страна на опозицията, възпроизведохме и част от заповедта на министъра на опазването на здравето. Категорично не съм склонен, че алинея 2 на член 2 бил противоконституционен. Всичките пълномощия, които са открити във връзка и по отношение на издаване на заповедта на министъра на опазването на здравето са му делегирани в закон. И в досегашната заповед на министъра на опазването на здравето по най-стриктен метод са спазени и законът и Конституцията ", акцентира правосъдният министър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР