Да има или да няма аквапарк в Благоевград? . Тогава

...
Да има или да няма аквапарк в Благоевград? . Тогава
Коментари Харесай

Благоевград одобри заем за 17 млн. за спорен аквапарк по предложение на ДПС

Да има или да няма аквапарк в Благоевград?. Тогава обаче предлагането общината да вземе заем от 17 млн. лева без да има ясна планова и финансова аргументация провокира неодобрение на жители, като се стигна до огромно разделяне и даже предложение за референдум.

Сега към този момент няма място за полемики. По предложение на общински съветници от Движение за права и свободи, на изключително съвещание на 16 септември, като изключителна точка, болшинството в общинския съвет позволи изтеглянето на заема.

Първоначалният ѝ основател - кметът Стоянов, също присъстваше, само че сподели, че не е бил осведомен, че ще се гледа сходно предложение, и изясни, че е открил след това, че то е същото като предходното, импортирано от него.

Проектът е противоречив, тъй като общината е избрала да финансира начинанието посредством заем, без да има съответна визия и ясна финансова аргументация. Представените при започване на година сметка по какъв начин ще се устоя бъдещият комплекс пък бяха, меко казано, странна. След и изказаните спорни отзиви, окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира по случая при започване на годината.
Реклама
По време на разискването на точката на изключителната сесия през септември, общински съветници от ГЕРБ пък обявиха, че има опция общината да кандидатства за напълно европейско финансиране и по тази причина е безразсъдно да се тегли заем, който ще се изплаща 20 години. Друг огромен въпрос е дали строителството на аквапарк е най-важното нещо за града, и то в изискванията на рецесия?
Извънредната потребност от аквапарк
Въпросната на общинския съвет стартира с откровени подмятания, че " всичко е направено, с цел да мине " и има предварителна спогодба сред съветници (променили мнението си за аквапарка спрямо началото на годината) и кмета за тайното пробутване на предлагането.

" Искам да поздравя кмета Илко Стоянов. С изключително умела маневра през днешния ден съумя да прокара изключително огромен заем от 17.7 млн. лева благодарение на 24 общински съветници. Извънредна точка, в изключителна сесия, вкарана в изключителния час 8:30 сутринта. ", написа във Фейбсук юрист Методи Байкушев, който изсветли тематиката за заема през януари 2021 година, а на тези избори беше претендент за народен представител от " Продължаваме промяната ".

Той е бил подал и поръчка да бъде изслушан по точката за аквапарка като част от дневния ред, само че болшинството не му дава тази опция (иначе в несъгласие с тезата, която ще изкаже след това за това по какъв начин за аквапарка водещо било мнението на гражданите). Друг жител - Георгиев, също се обади от залата за това, че желае да изкаже мнение, само че му беше отказано, тъй като не е подал поръчка. " Е по кое време да подам тази поръчка, това стана ясно днеска? ", възмути се той.
Реклама
" Не разбирам какво е изключителното на точките, имаме след две седмици съвещание. А вие желаете да вземем най-голямото решение от 10 години за Благоевград на изключителна сесия, като изключителна точка. Заблуждават от Движение за права и свободи, че това е волята на народа, дано народът има време да се запознае и на идната сесия да се покаже хорската обич ", съобщи общинският консултант от ГЕРБ Красимир Роячки. Той предложи и отпадане на въпросната точка, само че това не беше признато.

" Колеги, позор за Благоевград, може ли подобен заем да мине без полемика? Завоалирате, че няма изявления на жители, тъй като Методи бил претендент народен представител, само че тук има и хора, които не са претендент депутати. Повече от ясно е, че хората не желаят този заем ", разяснява и Калоян Ханджийски от групата на ГЕРБ.

По средата на полемиката се включи и общинския консултант от АБВ Павлин Янкулски, който съобщи към кмета Илко Стоянов: " Познавах татко ви, който беше извънредно честен човек и добър доктор, не мога да схвана за какво вършиме всичко това. Цялата история е влизане през задния вход ". И разкритикува сметките на общината.
Спорът за заема и изчезналата финансова аргументация
Вносителите от Движение за права и свободи (Исмет Узунов и Мехмед Вакльов) обясниха, че в началото предлагането на кмета не е било признато, само че след това, в поредност от срещи, жители " показаха убедеността си, че този заем е вярното управническо решение, което ще способства до възстановяване и дострояването на значими за града планове ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР