Да илюстрирам Братя Грим ми беше огромна мечта години наред.

...
Да илюстрирам Братя Грим ми беше огромна мечта години наред.
Коментари Харесай

Мира Мирославова, художник: Дигиталното съдържание не е достатъчно за развиването въображението на децата

Да илюстрирам Братя Грим ми беше голяма фантазия години наред. Когато получих поканата за това, беше миг на невероятна еуфория и голяма чест. Това беше един от най-значимите ми планове, освен тъй като ме построи като визия и като хармония, а тъй като отвори доста порти в моята кариера като илюстратор. Това сподели художникът Мира Мирославова в предаването " Денят на фокус “ на  Радио " Фокус “. 

Всеки илюстратор има доста друг метод към книгите, изясни тя. " Класическата рецепта постоянно е минавала през това да останеш уединено с текста, да можеш ти самият да си го представиш като на кино лента, по какъв начин тъкмо го виждаш. И тогава идват доста съответни неща, които са идентични за всички, които са занаятът в цялата работа – да изградиш един темп, да усетиш, че нещата се движат по собствен темп, който е доста натурален. Това се построява с годините и то е наложително за всеки илюстратор. Тази магия, това, което се улавя в книгата и я кара да се отличава, е персоналното чувство за темп, за хубост и хармония в илюстратора. Не всеки го има “, изясни Мира Мирославова.

По думите й цифровото наличие не е задоволително за развиването на въображението на децата. Преди да навлязат в онлайн пространството, те би трябвало към този момент да са го построили посредством четене на книги или посредством хубави филми. " Те подтикват нашето въображение да построява картини, които не са сдъвкана информация. Дигиталният свят не предизвика, а предлага подготвени образни облици. Ако се касае за деца, това би могло да има едни много съществени отрицателни резултати в следствие. Трябва в действителност умишлено изпитание от страна и на родители, и на деца те да развиват въображението си отвън телефоните “, съобщи Мирославова.

Навлизането на изкуствения разсъдък в областта на изкуството съгласно нея ще има сериозен резултат върху създателите. " От една страна това ще качи доста стандарта и хората ще би трябвало да работят доста повече и доста по-упорито, с цел да могат да се борят с изкуствения разсъдък и това, което той може да направи. Но тъкмо заради същата причина пък доста начинаещи актьори ще се двоумят дали изобщо да стартират да се занимават с изкуство. За тях ще бъде невероятно да доближат това равнище с години. Стои въпросът по какъв начин те ще съумеят да се въодушевяват, с цел да се занимават изобщо с изкуство, когато имат толкоз сериозен съперник в лицето на изкуствения разсъдък “, разяснява илюстраторът.

По думите й изкуството, основано от индивида, постоянно ще има доста по-голяма стойност, тъй като в него са вложени персонални прекарвания и емоционалност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР