Да доживееш 60 г в брак е голям празник, наричан

...
Да доживееш 60 г в брак е голям празник, наричан
Коментари Харесай

Диамантена сватба празнуват Симеон и Маргарита

Да доживееш 60 г в брак е огромен празник, именуван Диамантена женитба. На 20 януари Симеон Сакскобургготски и княгиня Маргарита -  херцогиня Саксонска означават своята диамантена женитба.

Двамата правят 3 сватбени церемонии: на 14 януари 1962 година вършат църковен брак, а формалният им брак е на 20 януари в Лозана в наличието на кмета на града и доста кралски особи. Да извърши бракосъчетанието е поканен митрополит Андрей дружно с съветския архиепископ на Швейцария, а кумове на двойката са Дмитрий Романов, племенник на последния съветски цар, и Княгиня Мария Луиза – сестра на Симеон Сакскобургготски.

Случайно или не, двамата се срещат за пръв път през 1958 година в нощта на празника на Сан Хуан в " Пуерта де Йеро " – нашумял клуб в Мадрид, който Симеон не харесва. Но тогава видял изящната Маргарита, сторила му се малко тъжна, само че извънредно грациозна и я поканил на танц. Единственият танц с нея – като в приказката за „ Пепеляшка “. „ Казах й, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък съм канена там на посетители през декември “, описват те спомените си. 

Това доста амбицирало младият Симеон и положил старания да научи къде ще гостува Маргарита, при коя другарка, къде е адресът й в Америка. Така изпратил покана за годишния бал на академията, само че доня Маргарита отпътувала за Япония. Чак идващото лято двамата съумяват още веднъж да се срещнат в Мадрид и тогава идва предлагането за брак.

Имало обаче спънка за това – религиозни разлики, защото Маргарита е католичка. Така се наложило особено утвърждение от Римокатолическата черква за този брак, само че при изискване, че децата ще бъдат отдадени като католици. А това би било нарушаване на Търновската конституция. За да се избегнат правните спънки, се стига до срещи с папата, с високопоставени лица във Ватикана и използването на доста дипломация. Така се стига до годежа през 1961 година Месец по-рано е разгласен годежът на Хуан Карлос Бурбонски и София Гръцка, която също е източноправославна. По това време в Рим към момента заседава Вторият ватикански събор, чиято цел е възстановяване връзките сред Католическата и Православната черква. Тези условия спомагат за положителния излаз и за Симеон и Маргарита.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР