Д-р Юлиян ПЕТРОВ, председател на СО Подкрепа Синдикат Образование от

...
Д-р Юлиян ПЕТРОВ, председател на СО Подкрепа Синдикат Образование от
Коментари Харесай

Учителите да се приравнят към втора категория труд!


Д-р Юлиян ПЕТРОВ, ръководител на Следствен отдел към окръжна прокуратура " Подкрепа "

Синдикат " Образование " от основаването си не стопира да държи ръката си на пулса на времето и да откликва на животрептящите проблеми в системата на образованието. Затова ролята на синдикатите при образуване, градене и ремонт на просветителни политики е решаваща.

За финансиране на образованието се заприказва " крепко " и като че ли концепцията за премахването на делегираните бюджети съгласно някои от новите визионери би решило всички проблеми - да, но не! Но някак не обсъждаме какъв брой ще отделим за " предпочитаните " просветни действия. Ако нямаме най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт за обучение, то всички диалози за него ще звучат кухо и безсмислено, като непотребен резонанс.

За делегираните бюджети единствено ние - учителските синдикати, хилядите учители, имаме концепция и знаем по какъв начин да променим, в случай че се сетят да ни попитат!

Безспорно водещата роля на броя на учениците при образуване на бюджетите със 70% тежест би трябвало наложително да се понижи в интерес на другите съставни елементи - паралелки и физическа среда. Към тях би трябвало да прибавим и още един значим съставен елемент - брой учители. Всички те, взети дружно, би трябвало да генерират повече финансови средства за учебното заведение и детската градина. За всички е ясно, че с цел да има учители, респективно повече млади учители, тяхната заплата не би трябвало да зависи от броя на учениците в паралелката и учебното заведение. Тя би трябвало да бъде обезпечена и устойчива в същински виновната страна.

Учителската заплата би трябвало да бъде идентична за всички учители в България и да бъде надграждана.

Настояваме като наложителна стъпка учителите да получат 15% нарастване от 1.01.2021 година на трудовите си хонорари, което да компенсира бруталната за тази година инфлация.

И не като контрапункт на казаното дотук свети концепцията да строим детски градини и учебни заведения. Новата политика за физическата среда в остарелия към този момент закон като че ли е попадение, само че като си помислим, ние от Синдикат " Образование " от 10 години сигнализираме

да строим учебни заведения и детски градини

с цел да " изчегъртаме " неналичието тук-там в детските градини и двусменния режим. Но за това са нужни 10 милиарда лв. и народен и надпартиен консенсус.

В общата симфония на публичната естетика не излиза наяве грижата за учителя дали ще бъде част от целта обучение или отново някак казусът ще бъде заметен. Синдикат " Образование " е на финалната права от огромно представително европейско проучване за прегарянето и изхабяването на учителя. За страдание би трябвало да признаем, че в Европейски Съюз българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с максимален недостиг от обезщетителни механизми, които да ги запазят. Призоваваме да бъде направена нова национална просветителна политика за съхраняването на учителя от високото прегаряне и опазването му от несвойствени и административни волности, които преобладават в неговата работа. Дебело подчертаваме, че прегарянето на учителя не е личностен проблем, това е проблем на актуалната страна.

Нека да прекатегоризираме учителския труд към второкласен труд!

Нека да подсигуряваме добавката от Учителския пенсионен фонд да се употребява пожизнено и абсолютно, даже и при ранно пенсиониране на учителите! Това ще бъде знак, че ролята и мястото на учителите са в действителност предпочитани за обществото ни и визионерство за бъдещето!

От качеството на ръководство на просветителните институции зависят всички процеси в тяхното действие. Сега ръководещите шефове насочват предпочитано своята активност, съобразявайки се и в сгода на тези, които ги назначават - РУО и МОН. Родителите, от своя страна, се трансфораха в модератори на педагогическите процеси и управленци на шефовете. Така да се задели внимание и грижа към клетия преподавател, като че ли на шефовете за това не останаха сили, воля и сила.

Синдикат " Образование " изрично смята, че:

- Трябва да се отнеме политическото въздействие при назначение, управление и уволнение на шефове!

- Трябва да се вкара мандатност на директорската служба! Нека тя да бъде съобразена с ценз, управленчески опит и основаване на положителна работна среда!

- Мандатността да бъде с безграничен брой на мандатите, само че представителните синдикати да вземат участие в комисиите за назначение на шефове - процедура, от дълго време възприета в доста европейски страни! Директорите на четири години да минават през препоръка, в комисията да вземат участие контролните органи на РУО и представителните синдикати, и никога родители и публични препоръки, тъй като нямат нужната компетентност!

- Нека дружно осигурим благоприятни условия за

професионално, а не политическо израстване

на педагогическите експерти!

Синдикат " Образование " упорства измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение да бъдат незабавни, само че още по-важното е да бъдат фундаментални. Някои просветителни философии и политики би трябвало да бъдат преосмислени и построени още веднъж, тъй като са фиктивни и неработещи.

Към възпитаници и родители:

* Въвеждане на контракт сред родителя и шефа за съблюдаване на учебния правилник;

* Намаляване броя на учениците в паралелки и групи;

* В начален стадий

въвеждане на оценки и повторение на класа

при неусвояване на просветителния минимум;

* Въвеждане на оценка за дисциплината на учениците;

* Отпадане на НВО в четвърти клас;

* Ефективно увеличение на дейностите по ползи във всяко учебно заведение, а освен при присъединяване в план и национална програма;

* Реално понижаване на размера и компликацията на новия материал към 30%, за сметка на 70% планово основаното образование и практическите упражнения;

* Вменяване на повече отговорности на родителите, без боязън от политически реваншизъм.

За учителите в учебния закон:

* Преминаване на детските градини към делегирани бюджети;

* Ефективно понижаване на административната тежест;

* Участие на синдикатите в комисиите при назначение на директори;

* Преминаване на атестирането на учителите като детайл на инспектирането, като главно се употребява базата на атестационната карта от диференцираното заплащане;

* Увеличаване броя на психолозите и/или педагогическите съветници във всяка просветителна институция, без ограничаване от броя на учениците в училище;

* Изравняване на нормативите на всички педагогичен експерти към 648 часа годишно и отпадане на седмичната дискриминационна норма на учителите в начален етап;

* Назначаване на асистент-учители, които да не работят с възпитаници, а да подкрепят педагогическата и административната активност в учебно заведение (практика в европейските просветителни системи).

В момента в цялата страна заради епидемиологичната конюнктура тече имунизационна акция, която за просветителните институции стартира от края на февруари. Българските учители и шефове са представителна извадка на българското общество и високият % на имунизирани 47% по изследване на Синдикат " Образование " трасира виновна и гражданска позиция към българското общество.

И най-важното сега е да върнем всички възпитаници в клас - всички неотложно и абсолютно. Защото вредите, които нанасяме на нашите деца - учениците от прогимназия и гимназия, към този момент стават непоправими и сме пред просветителна рецесия, непозната в българската история. Физическите и психическите контузии за някои възпитаници ще бъдат непоправими. Освен това използването на наложително тестване на възпитаници генерира неравномерен късмет, тъй като големи групи възпитаници от всички възрасти са лишени от главното им конституционно право, правото за обучение, заради отхвърли на техните родители да ги тестват или неналичието на проби в системата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР