Д-р Тотко НАЙДЕНОВ, родом от Ямбол, е главен редактор на

...
Д-р Тотко НАЙДЕНОВ, родом от Ямбол, е главен редактор на
Коментари Харесай

Д-р Тотко НАЙДЕНОВ: Обичайте се, за да сте здрави

Д-р Тотко НАЙДЕНОВ, родом от Ямбол, е основен редактор на в. " Български доктор ". Сигурно е единственият доктор, който има и журналистическо обучение, почетен с Почетен знак-златен, както от Министерство на здравеопазването, по този начин и от БЛС. Работил е 6 години като доктор в Ямбол, няколко месеца е селски лекар в с. Ръжена, след което е поканен за редактор във в. " Здравен фронт ". След издание на публикацията " Унижение през целия ден ", в която упорства за повишение заплатите на лекарите и анулиране на възбраната върху частната им процедура, е уволнен по гледище от акад. Атанас Малеев. Специалист по обществена медицина. Автор е на над 45 документално-публицистични книги, измежду които " Аз, лекарят ", " И волята е лекарство ", " Небесното експлоадиране ", " Сняг в косите ", " Нежната жена ", " Защо и по какъв начин се самоубива българинът ", " Болестите и сексът на държавниците " и други, както и на няколко сборника с разкази ( " 222 любовни лекарски истории ", " За сърцата, що се любят. " Децата, без които не можем ", първата и може би единствена до момента книга по демографските въпроси. Член на БЛС, Съюз на българските журналисти и Съюза на българските писатели.

Д-р Найденов е основател на професионално-съсловния празник на сътрудниците си - Деня на българския доктор (чества се от 1993 година на 19 октомври, датата на канонизирането на св. Иван Рилски Чудотворец); Деня на Спасението (отбелязва се от 2005 година на 15 август, официализиран е от Министерски съвет през 2012 година, с което България стана единствената страна в Европейски Съюз, която уважава своите сънародници, починали при избавяне на хора; Клуб " Родопско здраве ", Родопския здравно-духовен Събор; Дядовден, отбелязва се на 17 ноември, рождената дата на Дядо Петко Славейков, Обществен съвет " Дядо и внуче ". Почетен гражданин на смолянските села Могилица и Славейно. Баща на 4 деца (от един брак), дядо на 6 внучета.

- Разбрах, че във връзка 80-годишнината от началото на Втората международна война интензивно подготвяте нова книга - " Тежко заболели водиха войната ". Как върви работата по текста?

- За страдание, отсъствах известно време от Родината и не можах да сколасам да я пусна за 1 септември. Но, в случай че е споделил Господ, до ноември ще я забележим. Няма да описвам нищо от нея, само че съм безпределно изумен - и засегнат! - че президентът на Русия, която изнесе главната и най-огромна тежест за Победата, не бе поканен на отбелязването на началото на тази страшна кланица. Иначе, и в заглавието го споделям ясно: водачите на съдружниците и на Германия са били тежко заболели хора. Това го потвърждавам и в " Болестите и сексът на държавниците ", която претърпя 2 издания от по 1000 бройки и доста бързо бе изчерпена. Тъжно е, че доста от държавниците по света са заболели хора, по тази причина нееднократно съм повдигал въпроса (ще го задам отново, по отношение на идните избори): кандидат-кметовете и депутатите дано бъдат по този начин положителни и почтени авансово да оповестяват на гласоподавателите боледуват ли от нещо и половата си ориентировка. Нека хората да преценяват могат ли да им се доверяват.

- А доста ли са заболели нашите политици, доктор Найденов? Бойко Борисов дали е изцяло здрав?

- Знам за няколко видни персони, заболели и оперирани от рак, само че не е етично да им експортирам диагнозите. Като ги следя, обаче, по какъв начин влизат слабички в Народното събрание или Министерски съвет, а множеството скоро пускат гуши, ще кажа очевидното: че не устояват на кулинарните съблазни. А кой не знае, че затлъстяването е нездравословно за здравето, подготвя към атеросклероза, диабет и хипертония? Ако алчността е болест, то съвсем всички са заболели. По-скоро тя е някаква форма на психопатия; също - и нарцисизмът, надменността, неналичието на състрадание към проблемите на хората. Нашите, Божем, държавници, очевидно не познават 7-те смъртни гряха. А те са обособени от папа Григорий Велики през 590 година: горделивост, злоба, яд, леност, лакомия, алчност, сласт. Немалко от политиците ни пък се отдадоха на похот; залюбиха се със секретарки, " сътруднички ", та даже се и разведоха; това надали издава честност и отговорност. Щом не си виновен към фамилията си, по какъв начин ще си виновен към Родината? Не одобрявам и остарели моми и ергени да влизат в политиката. В антична Елада не са допускали ергените до Форума (Народното събрание); претекстът е явен: ти не си си уредил семейство, та ще уреждаш страната. А дали казаното дотук се отнася до министър-председателя, преценете сами...

- В книгата си " 222 любовни лекарски истории " искрено разказвате за обич на работното място. Тя оказва помощ ли в упражняването на специалността?

- Помага на здравето. Твърдя го напълно съществено. Човек, който постоянно прави секс (за " постоянно " се приема най-малко 2 пъти седмично) боледува по-рядко, оздравява по-бързо, в случай че се разболее, наподобява по-младолик, има спокоен сън, не е експлозивен и, в края на краищата, живее 6-8 години повече от половите " въздържатели ". На всеки 24 часа по цялата планета 100 млн. двойки вършат секс (имам поради хетеросексуален, схваща се). От това прелестно и потребно занятие обаче 1 млн. души се заразяват от някоя от 20-те СПИ (сексуално-предавани инфекции), а 900 000 дами забременяват. Така че - с любовта: деликатно! Иначе, недейте упреква в " нерегламентирани контакти " единствено лекарите и сестрите; сходни искри припламват и във всички други специалности.

- Само че би трябвало някой като вас да ги опише... Ще ви попитам и за напрежението. В книгите си на полова тема твърдите, че той " смъква самолета ".

- " Гладен се подвига, кахърлия - не ", гласи нашенска сентенция. По принцип стресът е приет от СЗО като главния патологичен фактор; следват тютюнопушенето, затлъстяването и нерационалното хранене. Стресът, уви, е на всички места към нас: в ниските приходи, във високите цени на парното, тока, водата, в безизходността. Въпреки безпочвените хвалби на премиера България умира пред очите ни. Ежегодно понижаваме единствено биологически с 50 000 души. Вече се раждат годишно под 58 000 деца, само че най-малко половината от тях са на родители с небългарско съзнание, а в небитието се преселват към 114 000 сънародници. Ежегодно биват новодиагностицирани към 35 000 с някое злокачествено заболяване; шампионата държи ракът на дебелите вътрешности (5000), а когато бях студент, съвсем не го виждахме. Причината е повече от ясна: некачествените храни и консервантите. Следват ракът на млечната жлеза (наследствената съставния елемент, затлъстяването, тютюнопушенето!) и на белия дроб (по 4000; над 45% от българите пушат!). 17-18 000 българи умират годишно от ракови болести. Но от сърдечносъдови са 4 пъти повече! Няколко пъти предлагах на МОН да вкарат наложително образование в учебните заведения по здравна просвета, да учим нашите деца по какъв начин да живеят здравословно. А имаме прелестни климатични условия; ядяхме най-вкусната и витаминозна храна. Унищожихме си и селското стопанство и в този момент внасяме боклуците от така наречен сътрудници.

На свои разходи издадох и образователно пособие по тематиката ( " Здравна писменост ", сертифицирана от министър Даниел Вълчев/2008); т. година написах и друга монография - " Мила Родино " (здравно-духовна, историческа и религиозна култура). От МОН - нито тон, даже да ме напсуват. Те се мъчат пред очите на всички ни да вкарат не здравно-духовно, а джендър-обучение. Изхвърлиха и най-родолюбивите текстове от учебниците на децата ни, включително " Родна тирада " на кроткия Ран Босилек: тъй като тя е " на мама и на татка ", а не на " родител-1 и родител-2 ", както желаят да ни наложат посредством " евроатлантическите полезности " господарите от Брюксел посредством Истанбулската спогодба, по този начин в директна тирада ни се закани новата баш-комисарка от Германия Урсула Еди-коя-си. Чакайте, фрау, нали принудата е в прорез с демокрацията? На нейното мнение е и МОН, което целеустремено желае да отроди и дебългаризира децата ни. Чиновниците в това антибългарско МОН са отровните бурени на национал-предателството. Писах до Борисов да уволни управлението му, приканих го и да спомогне за приемането на Закона за българския език, който прашясва в чекмеджетата на Народно събрание към този момент 20 години. Отговор нямам и до ден сегашен. Да прибавя ли също пушенето и все по-масовата приложимост на алкохол и опиати (марихуана, хапчета екстази, даже хероин) измежду учениците ни, за увеличените аборти и венерози; към този момент има и СПИН измежду тях! Говори ли се за всичко това в учебните заведения?

- Състраданието към човешките болки и премеждия в медицинските среди явно понижава. Защо допуснахме търговията в Храма на медицината?

- Емпатията (състраданието) е наложителен детайл в медицината. В предишното медицинските сестри се назоваха милосърдни. Разбира се, лекарят не трябва да изпитва болките на пациента си, тъй като би трябвало да бъде здрав и спокоен, с цел да го диагностицира и лекува сполучливо. Но това е възприятие, което би трябвало да го имаш унаследено от родителите си. Да, " реформаторите " на Костов вкараха търговията в най-висшата специалност - Медицината. А там, където Търговията влезе, Медицината излиза. Не ние сме позволили извращението Търговия в Светая светих на Медицината, а алчните за бързи облаги " реформатори ", в чиито ръце не е умирал нито един пациент. Да, приказвам за извънредно високите цени при закупуването, ремонтирането и оборудването на 28-те Регионални здравни каси в страната, за несъответстващите " клинични пътеки ", несрещани на никое място другаде по света, които убиха лечебното изкуство и го трансфораха в квартална Бакалия и Тефтер от сметки. Медицината се назовава " хуманна ", а не - " бакалска ". Вече не е значимо дали си сложил точната диагноза и си излекувал болния, а какъв брой пари си изцоцал от него и касата, тъй като другояче болничното заведение ще потъне в задължения и личният състав ще остане без заплати. Да се печели от страданието и живота на индивида е неприемливо и гнусно. Всичко можеше да се реши надалеч по-просто и безболезнено, само че алчността победи.

И още: къде е профилактиката, предпазването от заболявания - което е доста по-важно и на ниска цена от лекуването? А профилактиката стартира точно от здравната култура (култура).

- Писали сте книги и за самоубийствата. Защо те зачестяват у нас?

- Не, не зачестяват. Те не престават да са към 900 годишно. Половината от аргументите са любовни (несподелена обич в млада възраст; узната невярност - в зряла); фамилни дрязги, изпадане в обезсърчение и невъзможност, психологични болести; алкохолизъм; тежко и безнадеждно здравословно положение. " Човек се самоубива, когато изгуби Бога в себе си ", споделя Достоевски. Единствено разбирам раковоболните: те не желаят да са повече в тежест на околните си, а и болките са нетърпими. Но да прекратиш дните си поради любовно отчаяние?! Животът ни не е единствено наш; той е и на околните ни, и на Отечеството, по тази причина нямаме право да си го прекъсваме собственоръчно.

- Какво съставлява този Обществен съвет " Дядо и внуче ", който основахте дружно със Съюза на офицерите от запаса?

- Той има за цел да възпитава поколението, което идва след нас и би трябвало да бъде нашето очакване и вяра за възраждането на изчезващата ни България, в дух на родолюбие, родова и историческа памет, честност към изконните ни християнски полезности. Защото, както е споделил Антим I: " Има ли православие - има България. Няма ли православие - няма България. " Ето за какво правилата на Обществения съвет " Дядо и внуче " са: " Бог, Семейство, Отечество! " Нищо, нищо положително не ни чака без уповаването в тези полезности. Ако сте атеисти, заменете " Бог " с " Вяра ", отново ще е от изгода. Но МОН изхвърли и " Вяра " на Вапцаров от учебниците на децата ни: очевидно задачата е да живеят без нея, да оформят потомство робско, безлично, безволево, апатично; по този начин най-лесно се ръководи народ.

- Какво ще посъветвате хората, с цел да бъдат по-здрави и дълголетни?

- На първо място - да се обичат, на второ - да се обичат и на трето - отново да се обичат. Любовта е най-хубавото профилактично средство и лекарство срещу килъра стрес. Девизът на моя Клуб " Родопско здраве " е явен: " Любов, Движение, Радост! " Мечтая да основа в Родопите център за възобновяване след химио- и лъчетерапия на онкоболните. По принцип тази планина е най-здравословната, с нейния негативно йонизиран боров въздух, който прогонва канцерогенните свободни радикали. Ще прибавя и необикновено слънчевите и общителни родопчани, срещите с които прогонват всевъзможни грижи и отмалялост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР