Д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица

...
Д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица
Коментари Харесай

Наш лекар е съавтор на публикация в едно от най-престижните медицински списания

Д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е измежду съавторите на здравна обява в едно от най-престижните медицински списания в света - The New England Journal of Medicine. Изданието е на второ място като импакт фактор в здравната общественост в света, оповестяват от лечебното заведение.

Публикацията показва резултатите от рандомизирано изследване на нов медикамент против тежките случаи на ковид. Коронавирус отделението на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ беше един от 19-те центрове от Европа, Съединени американски щати, Бразилия, които взеха присъединяване в проучването. Нещо повече – нашият център е бил измежду най-активните участници от Европа в изследователския развой – 16 български пациенти са се присъединили в него.

„ Резултатите, които констатирахме – и ние, и останалите сътрудници по света, бяха впечатляващи – над 55% понижение на риска от гибел при тези най-тежки пациенти. Самата публикация притегли доста огромен международен интерес, тъй като в нея се потвърждава, че  медикаментът, в чието изпитване участвахме, е безвреден и много ефикасен, което може да се окаже ключ тъкмо към тези пациенти, които имаха потребност от най-голямо внимание и при които имаше най-висока смъртност “, разяснява доктор Калайджиев.

В продължение на две години доктор Петър Калайджиев оглавяваше най-голямото Коронавирус поделение в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, през което минаха над 2400 пациенти с подлия вирус. Структурата беше оповестена за Клиника на годината в обичайна ранглиста на столичната болница, която се организира всяка година.

Младият кардиолог е получил персонална покана за присъединяване и в Националната конференция по инфекциозни заболявания, която ще се организира във Вашингтон, Съединени американски щати сред 19 и 23 октомври 2022. На нея ще бъдат презентирани резултатите от изследването, в което имаше място и българският център.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР