Д-р Надежда Римпова завършва Медицинския университет в София през 2012

...
Д-р Надежда Римпова завършва Медицинския университет в София през 2012
Коментари Харесай

Д-р Римпова: Витамин D дефицитът е пряко свързан с усложнения на пневмония при децата

Д-р Надежда Римпова приключва Медицинския университет в София през 2012 година От 2015 година до 2019 година е помощник към МУ – София, Катедра по педиатрия, и в Клиниката по пулмология и интензивно поделение на УСБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “. 

През 2017 година придобива компетентност по детски заболявания и е докторант към МУ – София. Докторант е по тематика в региона на некласически функционалности на витамин D – статус на витамин D при деца с остра пневмония и здрави контроли. 

Защитава сполучливо дисертационен труд за придобиване на просветителна и научна степен „ лекар “ на тематика „ Проучване ролята на серумното равнище на витамин D за протичането на острите пневмонии в детската възраст “ през декември 2023 година

Участва в редица конгреси и научни срещи с българско и интернационално присъединяване в региона на общата и незабавната педиатрия. Има приключени курсове по интензивна терапия и на практика курс по педиатрия във Варшава, Полша.

Членува в Българския лекарски съюз и Българското национално съдружие по детска ендокринология.

Част е от екипа на Детско поделение на УМБАЛ " Софиямед " от февруари 2020 година, a от октомври е шеф на отделението.

Днес беседваме с доктор Римпова за резултатите от изследванията, които е провела в процеса на подготовка на дисертационния й труд, за детското здраве и рисковете, пред които са изправени деца и родители през студения сезон, за бъдещите й проекти като педиатър и откривател.

Д-р Римпова, какво Ви стимулира да изберете тематиката за витамин D и неговата роля за детското белодробно здраве?

В началото на професионалния ми път по време на специализацията по Педиатрия се обърнах към тогавашния началник на клиниката, в която работех, и попитах дали е допустимо да организираме научни проучвания. Още тогава имах интерес да се развъртвам и в академично отношение. По това време се организираха състезания за финансиране на научноизследователски планове към Медицински университет – София. Тъй като в клиниката към този момент бяха провеждали някои проучвания на витамин D при деца с бронхиална спънка, той реши, че би било добре да се продължат научните търсения в тази посока и предложи да се фокусираме върху пневмонията при децата и въздействието на статуса на витамин D за нейното протичане и развиване. Темата доста ми хареса, беше настояща и забавна, най-много с това, че на витамин D към този момент се гледаше освен като на главен фактор за положително костно здраве при хората, само че и като хормон, който взе участие в регулирането на всички клетъчни процеси.

За удобното въздействие на витамин D върху имунната система при хората знаем от дълго време. В основата на развиването на възпалителните болести на дихателната система е намалената дарба на имунните кафези да се оправят с болестотворните причинители в дихателните пътища. Оптималното равнище на витамин D в организма на човек спомага този развой да протича невъзпрепятстванo. По това време имаше единствено няколко сътрудници, които осъществяваха изследвания в детската възраст в България, само че нито едно от тях не учеше връзката сред намалените равнища на витамин D и развиването на пневмония при децата. Това беше и тематиката на плана, която предложихме, и откакто получихме финансиране от Медицинския университет, започнахме работа. В хода на изследването ползите ми по тематиката се задълбочиха и то прерасна в докторантура със заглавие „ Проучване ролята на серумното равнище на витамин D за тежестта на протичането на острите пневмонии в детската възраст “

Какво демонстрираха Вашите проучвания?

В последните години се натрупаха огромно количество данни за възходящ недостиг на витамин D в международен мащаб, без значение от възрастовата група. Ние също удостоверяваме, че при изследваните от нас 200 деца следим незадоволителни равнища. Освен това приемът на витамин D след едногодишна възраст е неточен. Колкото по-голямо е детето, толкоз по-ниско е неговото равнище в кръвта, изключително изразено в пубертета. Там даже следим недостиг. Всички деца могат да развият пневмония, без значение от статуса им на витамин D. Той обаче е от голяма важност за хода на протичане на болестта. Когато имаме недостиг, то протича по-тежко, по-продължително и се следят повече затруднения, които са толкоз тежки, че престоят на такива пациенти в интензивно поделение става доста евентуален. Болничният престой на децата с пневмония и недостиг на витамин D е по-дълъг, в сравнение с при тези, които имат задоволителни равнища. Също по този начин може да е необходим повече от един антибиотик в хода на лекуването.

За задоволителни се считат равнища на витамин D > 75nmol/l. Тогава се смята, че всички системи в човешкия организъм действат най-добре. Едва 25% от изследваните от нас деца имат такива равнища. Останалите 75% имат поднормени равнища. Децата над 6-годишна възраст, изключително девойките, са дефицитни на витамин D. Допълнителен банкет на витамин D откриваме при едвам 27% от изследваните. При тях недостиг на витамин D няма, за разлика от неприемащите витамин D деца, които са с непълнота. Такава наклонност се следи и по света. Затова откривателите насочват вниманието на клиницистите към суплементация, банкет на витамин D-съдържащи храни и поощряване на престоя на слънце.

Кои са най-съществените на практика заключения, които можете да отправите по-късно проучване?

Необходимо е да обърнем повече внимание на спомагателния банкет на витамин D при здравите деца над 6 годишна възраст, защото при тях следим най-ниски серумни равнища.

Един от практическите заключения за лекарите, работещи в болничната помощ, е, че в случай че се изследва равнището на витамин D при болно дете от остра пневмония при постъпването му в поделение, то може да помогне в известна степен за предсказание на клиничния му ход, дружно с всички останали лабораторни проучвания. Това има значение за метода на следене и метода при лекуването му. Децата с недостиг на витамин D и пневмония се нуждаят от по-стриктно наблюдаване.

Потвърждаваме голямото значение на спомагателния банкет на витамин D за поддържане на задоволителни серумни концентрации при децата. Изглежда, че в днешно време децата не одобряват задоволително риба и не прекарват по този начин нужното време на слънце, което би им осигурило оптимално равнище на витамин D

Не е загадка, че българинът обича да се самолекува, може би обаче във връзка с децата си той е по-предпазлив. Какво е усещането Ви като практикуващ педиатър – склонни ли са българските родители да прекаляват с витамините по принцип?

Да, следи се такава наклонност. Но тя е обусловена освен от огромното количество информация за изгодите от витамините, а и от необятната досегаемост и многообразие на продуктите в аптечната мрежа. За благополучие, досега не съм се сблъсквала с прекалено много нежелани резултати от това самолечение. Истината е, че не е вярно да се одобряват витамини целогодишно и непрестанно. Когато се приема витамин D, потребно за лекаря е най-малко един път да се дефинира равнището му в кръвта. Така приемът му може да бъде индивидуализиран по отношение на потребностите на съответния човек.

Какви са Вашите най-общи рекомендации за банкет на витамини в детска възраст – най-вече с храната и като добавка, като превантивно средство и като част от лечебния режим?

За да се реализира по-добра усвояемост на витамините е добре да се одобряват с храната, като това важи с цялостна мощ за мастноразтворимите витамини, какъвто е и витамин D. Не инцидентно той по-често се намира под формата на мастен разтвор, а не като таблетка за детската възраст. За предварителна защита съгласно международните рекомендации, за деца до 1 година, спомагателният банкет би трябвало да е 400 UI/дневно, а от 1 до 18 години – най-малко 600 UI/дневно. Много страни обаче от време на време ревизират рекомендациите си, с наклонност те да се покачват.

Промени ли се потокът от дребни пациенти от началото на студения сезон?

Определено имаме неведнъж по-висока периодичност на всички респираторни болести, като от ден на ден срещаме грип А. За благополучие, когато се включи лекуването навреме, инфекцията бързо се овладява. Има обаче много случаи, когато детето повръща, отхвърля да приема течности и лекарства и тогава се постанова банкет в болница. Засега не следим нараснала периодичност на затрудненията. Имаме и случаи, при които потвърждаваме съществуването на два вируса едновременно, без това да довежда до по-тежко протичане на болестта.

Имате ли доста пациенти, в чието семейство има родител или непосредствен, прекарал Коронавирус? Различава ли се доста лечебният метод при тях?

Често се срещат фамилии, които са боледували от коровирусна зараза, даже по няколко пъти, в това число такива, които са имунизирани и са се разболели. Циркулиращият сега вариант не е по този начин рисков, както по време на пандемията, и не инцидентно тази зараза излезе от листата с изключително рискови болести. Към сегашния миг тези заболели третираме както всички останали, които боледуват от сезонни вирусни инфекции. Съветваме ги да одобряват повече течности, витамини и симптоматични средства. Не назначаваме антибиотици.

И на финала, бих желала да Ви попитам в персонален проект, само че и в професионален, по какъв начин ще продължите научните си търсения – кои тематики от педиатрията Ви вълнуват и бихте желали да разработвате в бъдеще?

Медицината е най-всеобхватната професионална сфера и има толкоз неща, които съставляват интерес за мен. Бих желала да продължа да изследвам ролята на витамин D и при други остри и хронични болести при децата. Друг забавен аспект по тематиката е обвързван с генетичната предиспозиция към недостиг на витамин D. Открити са и се учат разнообразни положения на гените, които имат отношение към усвояването на витамин D най-общо. Много потребно за педиатри и ОПЛ би било проучване на статуса на витамин D при детската популация в нашата страна. Това би ни разрешило да оформим рекомендации за спомагателен банкет, съответни за децата в България. Разбира се, тази задача не е по силите на един доктор, а изисква обединяването на разнообразни детски експерти, асоциации и сдружения, които имат отношение към детското опазване на здравето в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР