Д-р Мария-Юлита Зехирова е завършила медицина в МУ – София

...
Д-р Мария-Юлита Зехирова е завършила медицина в МУ – София
Коментари Харесай

Д-р Зехирова: Съвременните родители са отговорни към здравето на своите деца

Д-р Мария-Юлита Зехирова е приключила медицина в МУ – София през декември 2021 година. От април 2022 година е специализант по педиатрия в Детско поделение на УМБАЛ „ Софиямед “.

През интервала 2016 – 2021 година работи в региона на здравните грижи за деца, взе участие в редица планове с просветителна и обществена устременост, организира наложителните си образователни практики в МБАЛ „ Югозападна болница “- Отделение по кардиология, като здравна сестра.

По време на следването си посещава конгреси и симпозиуми с педиатрична устременост. Има ползи в региона на здравната грижа и профилактиката на детското здраве. Участва интензивно в национални конгреси по специалността и е непрекъснат преподавател в Училище за родители „ Софиямед “.

Д-р Зехирова, какво е усещането Ви от потока дребни пациенти, които посещават 24-часовия детски неотложния кабинет в ДКЦ „ Софиямед “ – Люлин? Увеличават ли се те, поради какви положения най-често идват при вас?

Малките пациенти, които идват за обзор в неотложния ни кабинет, който работи непрекъснато, са най-често във възрастова граница сред 2 и 6 години – интервал на акомодация към образователно заведение и конфликт с доста вируси и бактерии.

Прави усещане, че от ден на ден родители са осведомени по отношение на лекуването на доста от болесттите в тази възраст, само че биват обезпокоени от продължителността, с която протичат някои от инфекциите след лекуването със симптоматични средства, което няма резултат при по-агресивни бактериални причинители, да вземем за пример при така наречен „ култивиран сополи “. Именно и в такива моменти ни търсят. Ако секрецията от носа промени своя цвят, детето спи затруднено, диша мъчно и стартира да кашля от множеството тайни.

Другата категория най-често срещани пациенти от моя на практика опит са тези, при които фебрилните положения се повтарят през къс интервал от време, незавършено антибиотично лекуване и мъчно преодоляване на високите температурни положения.

Не мога да настоявам, че има доста нарастване на броя болни през последния месец, имаме непрекъснат поток пациенти, изключително през дните на уикенда. Преминаващите пациенти като брой се променят и според от сезонната заболеваемост в границите на годината и преобладаващите положения, които се срещат в съответния интервал.

Често ли се сблъсквате с незадоволително добре обгрижвани деца, с неприятен режим на хранене и развъждане, без нужните имунизации?

Правят ми усещане бързите темпове, с които се развива обществото. Израз на това е високата информираност на родителите за рамките, в които би трябвало да влезе всяко дете по повод неговото развиване. Съвременните родители несъмнено са виновни към здравето на своите деца. В това число се включва постоянната профилактика, имунизация и следене на положението. От друга страна, свръхконсумацията и огромният избор на храни, заседналият метод на живот, по-малкото интензивности и стоенето пред компютър водят до проблематика, обвързвана с погрешно хранене, консумация на бърза храна, което е по-лесно в всекидневието. Така постоянно дребните пациенти се оказват с наднормено тегло, което основава редица здравословни проблеми. Рядко се случва деца да не са ваксинирани, само че най-често това се случва, когато имунизациите са били отлагани във времето заради болестно положение.

Имате непрекъснат допир с родители, каква част от тях са настроени негативно към имунизациите по принцип?

Голям % от родителите са настроени позитивно към имунизирането на децата си със наложителните имунизации, включени във имунизационния календар на страната ни. Препоръчителните имунизации, като да вземем за пример за ротавирус, варицела, от ден на ден биват одобрявани и осъзнавани от родителите. За тях това е една добра мярка, която оказва помощ да се избегне разболяването на детето и на член от фамилията, както и да се предотврати развиването на затруднения в процеса на боледуване или по-късно.

Нямам усещане за отрицателна настройка от страна на родителите във връзка с слагане на ваксина, даже противоположното – когато имаше към момента голям брой случаи на Коронавирус, деца над избрана възраст сами проявяваха предпочитание да бъдат имунизирани, а по-малките биваха довеждани от родители, които също са си сложили ваксина.

Зачестява ли детският травматизъм?

Детски травматизъм постоянно е имало, няма по какъв начин да се избегне и да се остави едно дете в стационарно състояние за дълго време.

Периодът на израстване, опознаване на заобикалящата среда, игрите на открито измежду природата, научаването на нови действия и тяхното асимилиране, любознателността и откриването на занимания са свързани с чести пострадвания. Най-често се касае за рухване от колело, тротинетка или удар в предмет при физическа интензивност. Не съм имала в практиката си съществени произшествия, които да са налагали незабавна помощ.

Сега изпратихме зимата, а пролетта, както знаем, идва дружно с заплахата от поленовите алергии. Срещате ли се по-често с такива случаи и какви са рекомендациите Ва за грижите към децата в този интервал?

Най-често предразположението към алергии от този темперамент се унаследява от родителите. Много значима е ролята на профилактиката при първи признаци – появяването на секреция от носа, кихане, зачервяване на очите, сърбеж в региона на уши, гърло и появяването на обривни единици. Бих посъветвала родителите постоянно да имат в домашната аптека антихистаминов – противоалергичен препарат, който незабавно да облекчи признаците. Ако те се обострят, незабавно би трябвало да потърсят лекарска помощ за предварителна защита на по-сериозни затруднения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР