Ако вече имате ХОББ или астма, не сте подходящи за

...
Ако вече имате ХОББ или астма, не сте подходящи за
Коментари Харесай

Изследват пушачи за белодробни болести

Ако към този момент имате ХОББ или астма, не сте подобаващи за акцията
Безплатни проучвания на дишането при пушачи и някогашни пушачи се провеждат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Те са част от Националната акция „ За живот без тютюнев пушек “ на Института за здравно обучение и Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, отдадена на Световния ден без тютюнев пушек – 31 май, заяви ръководителят на асоциацията доктор София Ангелова.

През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се организират съвещания и проучване на дишането (спирометрия). Това е неинвазивно проучване, което дава информация за функционалния потенциал на белите дробове, процесите на поемане и издишване, количеството въздух, което минава през белия дроб по време на естествения дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се дефинират функционални нарушавания в белите дробове при съществуване на белодробни заболявания. Не е нужна предварителна подготовка. Цялото проучване лишава към 10 минути.

За прегледите има наложително записване единствено онлайн посредством уеб страницата на Института за здравно обучение www.healthedu.eu. За облекчение има и телефон за информация - 070010126 (на цената на градски диалог, съгласно тарифния проект за мобилни мрежи), който е деен след 17 ч. в делнични дни и сред 10 и 16 ч. в почивни дни, до края на май.

Ще бъдат преглеждани пълнолетни пациенти с нараснал риск от развиване на белодробни заболявания, без сложена диагноза и отговарящи на избрани от медицинските експерти условия. Направление от персонален доктор не е належащо. Ако към този момент имате сложена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в акцията. Фокусът е върху пушачите и някогашните пушачи, защото те са най-застрашени от развиване на белодробни болести.

В акцията вземат участие експертите пулмолози доктор София Ангелова – София, доктор Елина Смилкова – Благоевград, доктор Мирослава Тодорова – Пловдив, доктор Габриела Илиянова и доктор Иван Тихомиров – Плевен.

По данни на Националния статистически институт в България белодробните заболявания са преди всичко по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като заболяването на пушачите) към този момент е на трето място в света като причина за гибел. От 10-те най-смъртоносни заболявания 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР