Д-р Искрен Гарвански е ръководител на Отделение по електрофизиология и

...
Д-р Искрен Гарвански е ръководител на Отделение по електрофизиология и
Коментари Харесай

Как човек да разбере, че има ритъмно-проводно нарушение

Д-р Искрен Гарвански е началник на Отделение по електрофизиология и кардиостимулация “ към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. Той е един от петимата лекари в България със документ от Европейското сдружение по кардио стимулация за качество и експертиза за осъществяване на цялостния размер процедури в областта на кардиостимулацията.

Д-р Гарвански, по какъв начин може един човек да разпознае, че има ритъмно-проводно нарушаване, какви са недоволствата?

- Ритъмните нарушавания са един много значим и огромен клон от кардиологията. За страдание те към момента не са задоволително известни като проблем, не толкоз постоянно се приказва за тях. Обикновено се свързват с две огромни групи болести, такива с интензивен пулс или на езика на апциентите - сърцетуптене. Аритмиите са цяла група болести, а най-честата аритмия е предсърдното мъждене. При него предсърдието стартира да подава атипичен темп на сърцето и това води до неритмична сърдечна активност. Мога да кажа при тази аритмия нея има изразена родственост. Всеки може да развие сходно заболяване, само че шансът е доста по-голям при хора, чиито родители са имали сходни недоволства или болести.

Другата огромна група ритъмно-проводни нарушавания са свързани с муден пулс, при които сърдечната периодичност е много ниска, основава усложнения, било то с понижение на физическия потенциал, до опция дадения човек да загуби схващане или по-лошо. Общо казано това са нарушавания на естествената сърдечна периодичност, на естествения синусов темп на сърцето. Нормалният синусов темп ни обезпечава закъснение на сърдечната периодичност неподвижен и ускорение при физическо и прочувствено напрежение. Регулацията на този развой е многофакторна, зависи от нервната и от ендокринната система. Това е повода и заболяванията на ендокринната система довеждат до отклонения от естествения сърдечен темп.

- А какво усещат хората, които имат предсърдно мъждене, по какъв начин да го разпознаят?

- Една част от пациентите въобще нямат нямат оплaквания. При тях предсърдното мъждене протича асимптомно. Само при премерване на кръвното налягане или при рутинна кардиограма се вижда, че сърцето им бие аритмично.

Втора група пациенти имат дискретни признаци – или лесна отмалялост, или усещат, че сърдечната периодичност им е ускорена – пулсът им е непрекъснато над 100 удара в минута. Това, несъмнено, не остава неусетно.

Третата група имат по-тежки признаци. Когато получат аритмия, не могат да създадат безусловно три крачки без старания, не могат да се качват по стълбите и да правят ежедневните си действия, тъй като изпитват изключителна отмалялост

Причината за предсърдното мъждене при огромна част от хората е нарасналата функционалност на щитовидната жлеза .

Така че скринирането за щитовидна патология на пациенти с аритмия е извънредно значимо. Преди да стартираме да лекуваме аритмията медикаментозно, би трябвало да проверим дали тя не е вторична – да е разследване на някое ендокринно заболяване.

-Какви са актуалните способи за лекуване на ритъмно-проводните болести?

-В огромната си част медикаментозното лекуване е първата стъпка. При една огромна част от пациентите, за жалост, не се реализират положителни резултати, макар че одобряват медикаментите си постоянно, уви не реализират добър резултат и отново получават аритмии, които нарушават доста качеството им на живот. За такива пациенти, за благополучие, има опция. Това е инвазивно лекуване, което съставлява заледяване или изгаряне на зоните в сърцето, от които стартират аритмиите, жестоко казано. Тоест, може да се отстрани източника. Много зависи от кое място потегля аритмията, само че в доста групи успеваемостта е над 95 на 100. Тези хора, след сполучливо лекуване, нямат потребност да пият медикаменти в никакъв случай повече. За страдание, за най-честата причина за аритмия – предсърдно мъждене, там успеваемостта е по-ниска – сред 65 и 70 %.

- В кои случаи се постанова слагането на ресинхрониращи устройства?

- При болесттите с по-нисък пулс пациантът има потребност от кардиостимулации. За първи път, исторически, кардиостимулацията е въведена, с цел да подкрепя пулса на сърцето, когато той е муден. Това са класическите устройства – пейсмейкъри. Те са едни прелестни устройства, които могат да оказа помощ човек да има първокласен живот доста дълго време. Като по-ново откритие са ресинхронизиращите устройства. Те имат имат още един, спомагателен електрод, който при хората със сърдечна непълнота или с разширено сърце, по-полярно да го кажа, разрешава един електрически подтик да доближава до всички елементи на сърцето по едно и също време и то да се редуцира синхроно. То по тази причина се споделя ресинхронизиращо, тъй като в едно огромно сърце електрическият подтик не може да доближи до всички елементи на сърцето по едно и също време и това кара сърцето да не работи оптимално. Това е все едно да започнете да вдигате тежест, само че първо с едната ръка, след това с другата, а по-късно с единия крайник, другия... Това е неоптимална приложимост на мощ. Ето тук е ролята на тези нови устройства. Те подкрепят хората да живеят по-добре.

- Най-общо по какъв начин болесттите на щитовидната жлеза въздействат на ритъма на сърцето?

- За страдание щитовидните болести засягат забележителна част от популацията. Обикновено хората страдат от понижена или от нараснала функционалност на щитовидната жлеза. В първия случай става въпрос за хипотиреоидизъм (отделя се понижено количество щитовидни хормони), а във втория за хипертиреоидизъм (повишено количество щитовидни хормони). И двете болести въздействат на сърдечносъдовата система като цяло и в частност на поддържането на естествения сърдечен темп.

Бих желал да подчертавам на хипотиреоидизма , който обиковено остава дълго време недиагностициран. Той не покачва риска от аритмия толкоз, колкото нарасналата функционалност на щитовидната жлеза. Но казусът при намалена функционалност на щитовидната жлеза е забавянето на метаболизма и на сърдечната активност, повишението на холестерола и натрупването на наднормено тегло. Заедно с това се трансформира контрактивитетът (съкращаването) на самото сърце и съдовото противодействие. В кратковременен проект това няма да се отрази отрицателно, само че останал недиагностициран, този ендокринен проблем в дълготраен проект може да докара до сърдечносъдово затруднение. Повишава се дълготрайният риск от сърдечносъдови произшествия, включително инфаркт, инсулт, развиване на коронарна болест със свиване на съдовете на сърцето.

При хипертиреоидизма пък може още с първата изява на това положение да настъпи аритмия, и то предсърдно мъждене.
 Д-р Искрен Гарвански
- Намалява ли се рискът от аритмии, в случай че се управляват стойностите на хормоните?

- Разбира се. Рискът от ритъмно-проводните нарушавания идва на първо място от промененото равнище на хормоните. Когато лекуването е сполучливо, то води до нормализиране на хормоналните равнища и обезврежда отрицателния резултат върху сърдечносъдовата система.

Ето за какво, положителният надзор на щитовидните болести редуцира риска и от сърдечносъдови произшествия, и от аритмии.

Важно е да знаем положението на щитовидната жлеза на нашите пациенти и по друга причина. Едни от постоянно употребяваните лекарства за поддържане на ритъма на сърцето при предсърдно мъждене имат за жалост, сериозен непряк резултат – увреда на щитовидната жлеза. Това е заради съществуването в медикаментите на йод, който се натрупва в разнообразни органи и тъкани и по този начин въздейства на функционалността на щитовидната жлеза. Ето за какво, е наложително на процедура, преди да стартираме лекуване на нашите пациенти, да знаем положението на щитовидните им хормони. В хода на лекуването с лекарства, които въздействат на щитовидната жлеза, от време на време. Така че работата ни с колегите-ендокринолози е взаимна, преплетена във времето и не е лимитирана в една-единствена консултация, в една среща на пациента с нас, кардиолозите, или с ендокринолозите.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Съобщение на таблото в детска градина: " Уважаеми родители! Не вярвайте на всичко, което споделя вашето дете за детската градина! В подмяна ние ви обещаваме да… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТой е дословното олицетворение на основаването на КитайДългоочакваното разхлабване на ограниченията в страната е водеща тематика в турския печатПедагогическият съвет във всяко учебно заведение ще взема решение кой да се възползва " Много българи, живеещи и работещи в Европа, се връщат в България, с цел да се имунизират, тъй като там, където са, не могат да доближат до ваксина ", разяснява КунчевСтраната ни към този момент е една от 13-те държави-членки, които започват със зелените документи от 1 юни 2021Заразеният мъж е признат в болница с тресчица и други симптомиКак разяснява началото на работата на Европейската прокуратура ръководителят ѝСвинете са били изхвърлени в река Янтра на същото място в разнообразни дниВ OnlyFans от ден на ден известни персони вършат свои профилиОбособените места ще би трябвало да имат обезпечени транспортен достъп, защита, портативни химически тоалетни и сметоизвозваневодачът е без нараняванияСпоред Тома Биков секретарят на президента Пламен Узунов води съвещание на МСПрез 1907 година Виктор Хутев емигрира в Съединени американски щати. Там той слага началото на религиозно придвижване, от което по-късно поражда сектата " Клонка Давидова " Топ версията ще предложи рекордна скорост за подобен модел " Поставени сме пред нови провокации ", разяснява на брифинг служебният министър-председателВ случая са взели участие още лек автомобил и камионОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР