Д-р Галя Кондева е специалист по вътрешни болести и хематология

...
Д-р Галя Кондева е специалист по вътрешни болести и хематология
Коментари Харесай

Д-р Галя Кондева: Сливането на Националната хематология с Онкологията не трябва да е механично

Д-р Галя Кондева е експерт по вътрешни заболявания и хематология в София с над 30 години опит. Завършила е Медицинския университет през 1987 година Работила е в НЗОК, УМБАСМ „ Н. И. Пирогов “, „ Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда “, ДКЦ „ Вита “. От 2022 година е шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести.

Д-р Кондева, Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести (СБАЛХЗ) е лечебното заведение с държавно присъединяване, което има най-вече просрочени отговорности към 30 юни. Каква е повода за тази задлъжнялост и какво е решението?

СБАЛХЗ стартира да натрупа отговорности още от 2014 година, като техният размер е бил приблизително към 15 млн. лева От 2017 година се влиза в една дългова серпантина – плащали са се остарели просрочия за сметка на струпване на нови такива, като отговорностите са насъбрани към множеството огромни снабдители на лекарствени артикули. Това в действителност е повода, заради която и аз, встъпвайки през април 2022 година на тази служба, получих общи отговорности в размер на 24 млн. лева, от които просрочените бяха 15,7 млн. лева Това, което направихме, е преди всичко да влезем в режим, при който настоящите отговорности да се изплащат постоянно и към 30 юни 2023 година намалихме просрочените отговорности с над 3 млн. лева Успяхме да влезем в режим, при който всички настоящи отговорности се изплащат период в границите на 18 месеца и не се натрупат нови и намалихме просрочията с 3,820 млн. лева Основните просрочени отговорности бяха към един-единствен снабдител – „ Софарма трейдинг “. В продължение на 8 месеца провеждахме голям брой срещи, диалози, на които бяха отправени оферти за решение на този проблем. Вследствие на този 8-месечен труд на управническия екип и Съвета на шефовете и с утвърждението на министъра на опазването на здравето стигнахме до сключване на извънсъдебно рамково съглашение, като дългът от 11,7 млн. лева беше разсрочен за 5 години. Споразумението го подписахме на 5 септември, то включва и две правосъдни спогодби и към този момент се правят всички в действителност дейности по неговото осъществяване. Всички финансови планове сочат, че погасителният проект е изцяло осъществим в идващите 5 години и надлежно е включен в прогнозите на лечебното заведение. Ще спрем да бъдем водещи в просрочията към края на 2023 година, което ще се види и от годишните финансови доклади. Текущите отговорности ги изплащаме в период и не трупаме нови просрочия.

НЗОК одобри Методика за възнаграждение на онколекарствата в лечебните заведения, съгласно която те ще бъдат реимбурсирани на база най-ниската доставна цена. Това обаче е причина за нова задлъжнялост на лечебните заведения, които лекуват онкологично заболели пациенти.

По принцип считам, че тази методика е рискова като цяло за лечебните заведения, тъй като Касата заплаща всички доклади два месеца откакто към този момент са закупени лекарствените артикули и са отпуснати на пациентите. Дори и при най-хубаво ръководство, това може да докара до ощетяване на лечебното заведение, тъй като този развой е извънредно динамичен и защото ние всички работим по Закона за публичните поръчки, не можем да го направляваме. Затова считам, че тази Методика е рискова за лечебните заведения. За СБАЛХЗ още през цялото време от встъпването ми в служба с екипа ми вършим ежемесечно разбор на потреблението на всички онкохематологични медикаменти и всички лечебни заведения, които ги употребяват, въз основата на докладите, които НЗОК разгласява на уеб страницата си, с цел да забележим къде сме ние. Ние проучваме стойностите, по които заплаща Касата на всяко едно лечебно заведение, работещо в региона на клиничната хематология и онкохематологията, и съобразяваме доколкото е допустимо нашите процедури по публични поръчки, задавайки такива стойности, които да са надлежно най-ниските. Както споделих обаче това е динамичен развой. Ако към съответната дата при огромен % от лекарствените артикули, които употребяваме, ние сме от лечебните заведения с най-ниски стойности, това не значи, че след два или три месеца няма да бъдем в друга рубрика. Има опасности за лечебните заведения и това перо да остане за тяхна сметка.

Което незабавно би вкарвало лечебното заведение още веднъж в дългова серпантина.

Да, това е риск още веднъж за влизане в просрочие. От друга страна, ние сме лечебно заведение, което работи с доста лекарствени артикули по Наредба 10 за лекуване с неразрешени за приложимост в България лекарствени артикули, лекарствени артикули, прилагани отвън изискванията на разрешението за приложимост, и лекарствени артикули за състрадателна приложимост, защото сме главно трансплантационно звено за страната, 80% от трансплантациите се правят в нашия център. За страдание, на този стадий огромна част от лекарствените артикули, които са в схемите на лекуване на болесттите и които след това вземат участие в лекуване на затрудненията, зараждащи след трансплантация, не се заплащат от Касата. Това е специфичност за нашето лечебно заведение, само че в действителност считам, че съществува риск лечебните заведения да бъдат ощетени и да се наложи да приложат механизми, които в последна сметка могат да ощетят самите пациенти. Може даже да се стигне до отвращение да се работи с избрани лекарствени артикули, в случай че се стигне до нужда от връщане на пари. Според мен не е задоволително добре оценен този развой, когато е взето решението за смяна на Методиката.

Другият проблем пред държавните лечебни заведения е достигането на равнищата по Колективния трудов контракт на заплатите на личния състав. Вие успяхте ли да ги достигнете?

В Хематологията, за наслада, нещата стоят несъмнено добре. Ние сме достигнали равнищата, заложени в Колективния трудов контракт. Благодарение на високоспециализираната активност, която правим, на трансплантационната активност, която реализираме, и това, че обслужваме в диагностичен проект съвсем цялата страна, ние съумяваме да осигурим положителни хонорари на личния състав. Надяваме се да остане по този начин.

Какво може да се промени?

В момента имаме съществени терзания, че нещата могат да се трансформират, защото с протокол и решение на министъра на опазването на здравето от 25-ти август сме в процедура по превръщане посредством вливане на Специализираната болница по хематология в Университетската болница за лекуване на онкологични болести. Този развой се реализира и може би ще стане в най-кратки периоди действителност. Това обаче основава доста и морални, и финансови, и етични терзания в работещите, защото възнагражденията в нашето лечебно заведение към този миг са доста по-добри от тези, които са в прилежащото лечебно заведение. Съответно в случай че това не можем да го реализираме и да го запазим, ще докара до отлив и до загуба на фрагменти, които са скъпи за лечебното заведение. Освен това спецификата на здравната активност на лечебното заведение би трябвало да се резервира изцяло. Така е записано и в протокола, само че в тази ситуация са налични доста финансови, административни, научни и кадрови въпроси при толкоз ранимото сега българско опазване на здравето и те би трябвало да бъдат решени преди да се пристъпи към механичното обединение на тези значими за медицината, за опазването на здравето и най към този момент за пациентите болести. Запознали сме управлението на Министерството на здравеопазването с тези административно-финансови въпроси, следва да го срещнем и с проблемите, свързани с научната активност. През последната година имаме двама нови доценти, петима нови докторанти, образоваме студенти. Въпросите са доста и едно чисто механично превръщане би могло да докара до напрежение най-много в системата на обслужване на пациентите. Отделно би могло да наруши и трансплантационната ни активност. Затова нашите старания са да се сформира един  план, по който да работим взаимно с институциите и да създадем това превръщане не толкоз рисково, и най-много да подсигуряваме обслужването на пациентите и надлежно заплащането на тази активност. Горчив опит има от предходно превръщане, при което имаше много съществени проблеми със заплащането на осъществената активност. Правим старания в посока да понижим доста рисковете точно посредством обмисляне, разискване и анализиране на стъпките, които са нужни да се извършат, преди да стане фактическото превръщане, което е най-лесната част от този развой.

На този стадий има ли схващане от страна на Министерството и министъра на опазването на здравето?

На този стадий има схващане. Те желаеха от двете лечебни заведения информация по какъв начин върви процесът. Ние отправихме писмо, в което дадохме подробни доклади по какъв начин върви самият развой и най-много поставихме въпросите, които би трябвало да се разрешат, които са свързани с финансирането, администрацията и отбраната на чиновниците. Трябва да се съобразим и с Колективния трудов контракт, и с Кодекса на труда, където също има много условия, с цел да можем да защитим чиновниците си. Да подсигуряваме на хората, които са работили тук дълги години, заплащането, в това число и като обезщетение при идни пенсионирания. За всичко това сме уведомили Министерството с писмо, поискали сме среща и чакам идната седмица тази среща да се организира. Идеята е да имаме в действителност структуриран проект на деяние, с цел да защитим чиновниците и да осигурим непрекъснатост на процеса в лекуването и диагностиката на пациентите освен на нашата болница, а на всички хематологични звена, защото ние реализираме диагностиката на пациентите в цялата страна.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР