Д-р Дуум“, както е известен американският икономист Нуриел Рубини, очаква

...
Д-р Дуум“, както е известен американският икономист Нуриел Рубини, очаква
Коментари Харесай

„Д-р Дуум“ очаква „дълга и грозна“ рецесия

„ Д-р Дуум “, както е прочут американският икономист Нуриел Рубини, чака „ дълга и грозна “ криза в Съединени американски щати и в международен мащаб. Според него тя ще настъпи в края на 2022 година и може да продължи през цялата 2023 година

Дори при елементарна криза, S&P 500 може да падне с 30% “, сподели Рубини, ръководител и основен изпълнителен шеф на Roubini Macro Associates, представен от Bloomberg.

При „ същинско твърдо приземяване “, което той чака, може да падне с 40%.

Рубини, чиято прозорливост по отношение на спукването на жилищния балон от 2007 до 2008 година му завоюва прозвището „ Доктор Дуум “, в този момент споделя, че тези, които чакат плитка криза в Съединени американски щати, би трябвало да се вгледат в огромните съотношения на дълга на корпорациите и държавните управления.

Тъй като лихвите се повишават и разноските за обслужване на заемите се усилват, „ доста зомбирани институции, зомбирани семейства, корпорации, банки, банки в сянка и зомбирани страни ще умрат “, сподели той. „ Така че ще забележим кой плува гол. “

Рубини, който предизвести, че равнищата на световния дълг ще обезценят акциите, сподели, че постигането на инфлация от 2% без твърдо приземяване ще бъде „ задача невъзможна “ за Федералния запас. Той чака нарастване на лихвения % със 75 базисни пункта на днешната среща на Управителния съвет и 50 базисни пункта през ноември и декември. Това би пратило лихвените проценти до края на годината сред 4 и 4.25%.

Въпреки това непрекъснатата инфлация, изключително в заплатите и бранша на услугите, ще значи, че Фед „ евентуално няма да има различен избор “, с изключение на да увеличи лихвите още – до 5%, сподели той. Освен това шокове в предлагането, идващи от пандемията, спора сред Русия и Украйна и политиката на Китай за нулева приемливост към COVID-19, ще доведат до по-високи разноски и по-нисък стопански напредък. Това ще затрудни актуалната цел на Фед за „ криза на растежа “ – нескончаем интервал на невисок стопански напредък и възходяща безработица.

Дори в случай че светът е в криза, Рубини не чака ограничения за фискални тласъци, защото държавните управления с прекалено много задължения „ изчерпват фискалните си патрони “.

Високата инфлация също би означавала, че „ в случай че се подхващат фискални тласъци, ще прегрее съвкупното търсене “.

В резултат на това Рубини вижда стагфлация, като през 70-те години на предишния век, и голям дълг, като при международната финансова рецесия.

Това няма да бъде къса и плитка криза, тя ще бъде тежка, дълга и грозна “, сподели той.

Рубини чака рецесията в Съединени американски щати и по света да продължи през цялата 2023 година, според от това какъв брой тежки ще бъдат шоковете в предлагането и финансовите усложнения. По време на рецесията от 2008 година най-тежко пострадаха семействата и банките. Този път той сподели, че корпорациите и сенчестите банки, като хедж фондове, частни финансови и кредитни фондове, „ ще се срутен “.

В новата книга на Рубини, със заглавие „ Мегазаплахи “, той разпознава 11 средносрочни негативни шока в предлагането, които понижават евентуалния напредък посредством увеличение на индустриалните разноски. Те включват деглобализация и протекционизъм, пренасяне на производството от Китай и Азия в Европа и Съединени американски щати, застаряване на популацията в развитите стопански системи и нововъзникващите пазари, миграционни ограничавания, обособяване на връзката сред Съединени американски щати и Китай, световно изменение на климата и повтарящи се пандемии.

Въпрос на време е да се сблъскаме със идната неприятна пандемия “, сподели той.

Неговият съвет към вложителите: „ Трябва да сте деликатни във връзка с акциите и да имате повече пари. “

Въпреки че паричните средства са ерозирани от инфлацията, тяхната номинална стойност остава нула, „ до момента в който акциите и другите активи могат да паднат с 10%, 20%, 30% “. При закрепен приход той предлага да се стои надалеч от облигации с дълга дълготрайност и да се добави отбрана против инфлацията с краткосрочни облигации или облигации с инфлационен показател като TIPS.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР