Crystal Pepsi, газирана безалкохолна напитка, произвеждана от PepsiCo между 1992

...
Crystal Pepsi, газирана безалкохолна напитка, произвеждана от PepsiCo между 1992
Коментари Харесай

Crystal Pepsi: Най-големият провал в историята на безалкохолните напитки

Crystal Pepsi, газирана безалкохолна напитка, създавана от PepsiCo сред 1992 и 1993 година, се счита за един от най-големите провали в историята на безалкохолните питиета.

Тази неповторима безалкохолна напитка имаше за цел да се възползва от възходящата известност на новите транспарантни артикули, като транспарантен сапун и транспарантен дезодорант. Crystal Pepsi се предлага на пазара като безкофеинова " чиста опция " на естествената кола. Официалният му слоган беше " Никога не сте виждали подобен усет ".

" Това можеше да е освен това от просто оригиналност ", сподели Дейвид Новак, някогашен маркетингов шеф на Pepsi, който сътвори безалкохолната напитка, представен от . " Това беше може би най-хубавата концепция, която в миналото съм имал - и най-зле изпълнената. "

По средата на Супербоула през 1993 година рекламата на новата революционна " чиста кола " провокира огромен интерес. 

Предлаган на пазара като " чист " и " натурален " спин-оф на класическото Pepsi, напитката беше демонстрирана по време на CBS Evening News, пародирана в Saturday Night Live и неодобрена от съперниците в Coca-Cola.

От кафетерии в гимназиите до обеди на Уолстрийт, милиони американци желаеха да опитата новата напитка, се споделя в отчет на thrillist.com.

Crystal Pepsi беше на път да се трансформира в концепция за милиарди долари

Вместо това се трансформира в грамаден неуспех. По-малко от година откакто рекламата се появи в ефира, напитаката се трансформира в културен обект за подбив и по-късно беше наречена един от най-големите продуктови провали на всички времена от списание TIME.

Един от основните фактори за неуспеха на Crystal Pepsi е неналичието на ясна целева публика. Маркетинговата тактика на PepsiCo беше ориентирана към привличане на вниманието на потребителите, които избират по-здравословна опция на обичайна кола.

Компанията обаче не съумя да регистрира обстоятелството, че тези консуматори в действителност може да не са се интересували от газирания и сладостен усет на газирана сода.

Освен това самото брандиране не съумя да притегли желанието на потребителите за здравословни артикули, защото " чистият " тип на напитката не значи безусловно, че напитката е " по-здравословен " вид.

Друг фактор, съдействал за неуспеха на Crystal Pepsi, беше ценовата тактика, употребена от PepsiCo. Компанията сложи цената на продукта по-висока от обичайния усет на кола на Pepsi, което след това докара до доста понижаване на целевата й публика.

Много консуматори не желаят да платят високата цена за нов артикул, за който не са имали никаква предварителна информация, изключително когато не е ясно дали ще отговори на вкусовите им желания.

Освен това транспарантният външен тип на напитката съставлява предизвикателство във връзка с опаковката, защото напитката е по-чувствителна към светлина и евентуално може да загуби цвят и прелест, в случай че не е опакована вярно.

Провалът на Crystal Pepsi може да се отдаде на композиция от погрешно подредени, неефективни и неефикасни маркетингови тактики, ценови политики и провокации при производството и дистрибуцията.

Уроците, извлечени от този несполучлив опит, могат да послужат като скъп урок за фирмите, които показват нови артикули на пазара.

През 2022 година Pepsi върна содата за стеснен интервал от време, с цел да отпразнува своята 30-годишнина. Crystal Pepsi обаче не беше наличен за закупуване.

Вместо това, това беше част от съревнование, в което почитателите можеха да завоюват напитката, като употребяват хаштага #ShowUsYour90s в Twitter. Pepsi искаше потребителите да разгласяват свои фотоси през 90-те години и компанията избра 300 фотоси спечелили.

Тези 300 късметлии получиха шест бутилки от 20 унции Crystal Pepsi и бяха първите, които се снабдиха с напитката от десетилетия насам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР