COVID центровете у нас, които трябва да лекуват по-леките случаи

...
COVID центровете у нас, които трябва да лекуват по-леките случаи
Коментари Харесай

COVID центровете още не работят напълно

COVID центровете у нас, които би трябвало да лекуват по-леките случаи на болни от ковид, към момента не могат да проработят на цялостни обороти, описват лекари пред " Сега ". Проверка нa в София и Бургас днес също сподели, че центровете не могат да изписват безвъзмездни медикаменти за домашно лекуване на пациентите си.

Миналата седмица от здравното министерство оповестиха, че мярката за потегля от 17 септември. Бяха избрани 9 медикаменти, които Коронавирус центровете, които имат подписани контракти със здравната каса, могат да изписват гратис на пациентите си. През уикенда обаче стана ясно, че поликлиниките връщат пациенти, защото още нямат подписани спомагателни анекси със Здравната каса и чакат указания за работа. Други медицински центрове пък към момента нямат необходимия софтуер за издаване на електронни предписания. От НЗОК дадоха обещание до понеделник да изчистят появилите се технически проблеми и да изпратят на всички центрове въпросните документи. И днес обаче проблемите не престават, въпреки и от друго естество.

" Имаме сигнали от цяла България за липса на експерти за въпросните центрове. На доста места не могат да се изпълнят условията за несмесване на потоците. Обикновено един център разполага с един рентген, по какъв начин ще се разделят пациентите ", разяснява за " Сега " доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му сега работят разкритите към този момент центрове, а новите са извънредно малко.

По данни на НЗОК от 17 септември Коронавирус зоните в страната, в които болните могат да бъдат преглеждани, са се нараснали до 66 на брой (първоначално бяха 39, а към 16 септември бяха 50). Те обаче са от 20 области у нас, а в 8 области няма сходни зони - като да вземем за пример Търговище, Разград, Видин и други Очакванията на здравния министър Стойчо Кацаров са центровете за обзор и лекуване на заболели от ковид пациенти да станат 150 на брой. Според доктор Брънзалов обаче и 150 ще са извънредно незадоволителни - съгласно него са нужни 1500 такива центъра, с цел да покрият хомогенно популацията. " В Асеновград има ли Коронавирус център? Няма. А няма ли пациенти с ковид? Кой ще ги лекува тях? Личните лекари, for free (т.е. гратис - без да получават съответната сума от 25 лева за обзор, която ще получават въпросните центрове - бел. ред.) " ", разяснява още той.

В Бургас да вземем за пример, макар че има две поликлиники, които са сключили контракт с НЗОК, те към момента не могат да изписват безплатни медикаменти за домашно лекуване, защото чакат софтуера за рецептите. В някогашната Военна болница е обособен кабинет за леки и тежки случаи на COVID-19, само че цяла зона няма по какъв начин да действа, без потокът от пациенти да се смесва. " Това няма да се случи толкоз елементарно, а по-скоро ще бъдат насочвани от персоналните лекари без талони. Имайте поради, че голяма част от тези пациенти са карантинирани. Това също ще е неприятен подобен сигнал, тъй като стартира едно неконтролирано придвижване на пациенти с ковид ", съобщи шефът на II ДКЦ - Бургас доктор Александър Партенов пред

" Няма по какъв начин един екип в Коронавирус зоната да поеме подобен вид работа. Освен това, в случай че ние в действителност ще би трябвало да прилагаме и лекуване на хората, времето за всеки пациент става доста. За момента позитивните ги насочваме към техните персонални лекари ", коментира през уикенда и Татяна Евтимова, шеф на XXI ДКЦ, София.

Разногласия имаше именно по въпроса кой ще носи отговорност за наблюдението на пациентите с изписани медикаменти не от персонален доктор, а в Коронавирус зона. Личните лекари твърдяха, че няма указания дали следенето до цялостното възобновяване ще бъде от лекарите, работещи в Коронавирус зоната, или тези пациенти ще бъдат трансферирани към тях. От здравното министерство обаче бяха категорични, че отговорност ще носят лекарите, изписали рецептата. 

" В момента аз имам 15-20 пациенти с ковид, като единствено на двама се постанова да вземат лекарства от безплатния лист. Те обаче не могат да ги получат гратис, тъй като не са минали през Коронавирус център ", разяснява още доктор Брънзалов.

" Още незнаем какви ще са компликациите, с които ще се сблъскаме. Внесохме документите и чакаме да сключим контракт. Има много условия, да вземем за пример за работа 8 часа дневно и така нататък Нямаме визия и по какъв начин ще действаме с електронните предписания, тъй като още не сме издавали такива ", разяснява различен шеф на медицински център в столицата.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР