“Covid епидемията до голяма степен изолира хората по домовете им.

...
“Covid епидемията до голяма степен изолира хората по домовете им.
Коментари Харесай

Много от хронично болните спряха посещенията при джипитата заради пандемията

“Covid епидемията значително изолира хората по домовете им. Нашите хронични заболели започнаха да не посещават кабинетите на общопрактикуващите лекари. Говоря за пациенти с артериална хипертония, диабетици, които имат хронични болести, за които се изисква динамично наблюдаване. “ – сподели в предаването “Нашият ден “ на БНР доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ доктор.

“Голяма част от тези хора се уплашиха и просто не ни посещаваха. Второ, имаше някои недомислени нормативни актове особено за приемане на медикаменти, които доведоха в допълнение до това да се разредят визитите.

В момента, в случай че на дадена терапия е изминал срокът за протокол за разпределяне на лекарства, пациентът просто може да отиде и да си ги вземе в аптеките без да посети съответния експерт, който го следи. Това несъмнено беше една огромна неточност, която докара в допълнение до по-рядки визити. За страдание огромен % от тези хора утежниха положението си. “

Джипитата бяха упреквани в предходните Covid талази

“Започва да си мисля, че общопрактикуващите лекари са универсалния бушон на системата. И за всяко нещо, което не върви, са упреквани те.

Това докара и до мощно съкращаване на техния брой, от 7000, които започнахме при започване на промяната, може би сме под 4000 сега .

Общопрактикуващите лекари си седят на мястото, оправят се със обстановката, доколкото могат. Защото ние сме натоварени с доста задания.

В тази сфера има и хронично недофинансиране. Нямаме опция да взимаме повече сътрудници, които да ни оказват помощ с това голямо административно задължение. Всичко това отблъсква младежите от нашата специалност , няма попълнения. Превенцията е доста значимо нещо за здравето на един народ. “

Чуйте доктор Николай Брънзалов в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР