COVID-19 се признава като професионална болест за работещите на първа

...
COVID-19 се признава като професионална болест за работещите на първа
Коментари Харесай

COVID-19 се признава като професионална болест за работещите на първа линия

COVID-19 се признава като професионална болест за работещите на първа линия у нас. Това оповестиха от КНСБ, представени от БНР. Всеки доктор с затруднения ще може да получи обезщетение и самопризнание за професионално заболяване.

При медиците и медицинските служащи статистиката към ноември 2020 година демонстрира над 2200 инфектирани от Коронавирус, от които над 50 умряли лекари. Според синдикатите от КНСБ, признаването на Коронавирус за професионална болест е първата опция за правна отбрана за работещите на първа линия, които са получили затруднения след преболедуване:

" Но ние ще желаеме това нещо да се разпростре върху всички. Важно е когато моето здраве е повредено в по-големи проценти и аз имам някакви затруднения и в случай че работодателят не го признава, аз да заведа дело ", сподели Огнян Атанасов от КНСБ.

В бюрата на Националния застрахователен институт по места към този момент одобряват документи по процедурата за професионални заболявания, добави още той. Обезщетението за потърпевшите ще се пресмята на база на годишната заплата:

" И в случай че се откри, че имате краткотрайна или непрекъсната неработоспособност, вие може да имате искания да ви бъде прието като професионална болест ".

Според статистиката на трудови злополуки през 2020 година потърпевшите са 550, а починалите - 14 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР