Covid-19 предизвика криза в общинските бюджети. Приходната част на общинските

...
Covid-19 предизвика криза в общинските бюджети. Приходната част на общинските
Коментари Харесай

И общинските бюджети изпадат в COVID-19 криза

Covid-19 провокира рецесия в общинските бюджети. Приходната част на общинските бюджети е под извънредно сериозен напън. 19 милиона лв. е спадът в София единствено за последните две седмици на март. За Варна спадът в неданъчните доходи възлиза на близо 5 милиона по отношение на миналогодишните стойности.

В Русе регистрират спад с близо 2.2 милиона лв.. Това е фрапантно и доста тежко понижение по отношение на същия интервал на предходната година. Това сподели Силвия Георгиева, ръководител на Националното съдружие на общините (НСОРБ) в фира на БНР.

НСОРБ стартира през днешния ден събиране на данни, което ще продължи до 10 май.

Георгиева изясни, че отчетните данни от общините ще се събират в две посоки - отражението на рецесията върху приходната част на общинските бюджети и спомагателните изключителни разноски по осъществяване на противоепидемичните ограничения.

Председателят на НСОРБ съобщи, че задачата е да се получи действителна картина на рецесията и изключителното състояние върху общинските финанси, с цел да може да се изиска от страната по-гъвкаво ръководство на някои средства в общинските бюджета. Това е едно от нещата, в които локалните управляващи виждат решение, с цел да бъдат туширани най-малко някои от отрицателните последствия от рецесията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР