COVID-19 или просто настинка? Повечето симптоми при заразяване с коронавирус

...
COVID-19 или просто настинка? Повечето симптоми при заразяване с коронавирус
Коментари Харесай

Най-категоричният симптом за зараза с коронавирус е...

COVID-19 или просто простуда? Повечето признаци при заразяване с ковид наподобяват на тези при настинка или грип. Но един от тях е сигурен симптом за болест с ковид, откриха английски учени.

Температура, кашлица, загуба на усет и/или подушване, хрема, главоболие, болки в гърдите, крайниците или гърлото, затруднено дишане - това са признаците, които приказват за възможна болест с ковид, оповестява DW.

Повечето от тях обаче не могат да бъдат сигурен знак за заболяване от COVID-19, защото се демонстрират и при грип или най-обикновена простуда. Учени от Лондонския академични лицей откриха, че два от тези признаци може да се преглеждат като сигурен симптом за болест с ковид: загубата на усет или подушване .

Учените са стигнали до този извод след обширен разбор на данни от здравните центрове в Лондон. При близо 80% от пациентите, които се оплаквали от неочаквана загуба на подушване или усет, учените са открили съществуването на антитела. Друго тяхно умозаключение е, че 40% от хората, изгубили усета или обонянието си в следствие от болест с ковид, не са имали нито кашлица, нито нараснала температура. И още нещо са открили английските учени: загубата на подушване е по-надежден симптом за болест с ковид, в сравнение с загубата на усет: при хората с неочаквана загуба на подушване вероятността за съществуване на антитела е три пъти по-голяма, в сравнение с при пациентите, оплакващи се от загуба на усет.

„ Затова най-важното обръщение гласи: всеки, който откри, че не усеща миризмите, с които се сблъскваме всеки ден, като да вземем за пример миризмата на лук, чесън, кафе или парфюм, би трябвало неотложно да се самоизолира и да се подложи на тест за ковид “, споделя Рейчъл Батърхем от английския проучвателен екип.

Какво описват пациентите

Заедно с резултатите от изследването, откривателите разгласяват и свидетелствата на пациенти, показали тези характерни признаци. Повечето от тях са декларирали, че не са имали запушен нос, само че все пак не са били в положение да усещат никакви миризми. Подобна е картината и при другия симптом - загубата на усет. Много от пациентите са се оплаквали, че не са били способни да усетят усета даже на най-лютата чушка или на най-пикантния сос. Същото важи и за приема на течности. На базата на тези заключения учените от Лондонския академични лицей предлагат загубата на подушване или усет да се схване като значим аршин при следенето и установяването на болестта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР