COVID-19 е респираторно заболяване и като такова то споделя много

...
COVID-19 е респираторно заболяване и като такова то споделя много
Коментари Харесай

Как да разберем дали имаме коронавирус, грип или настинка?

COVID-19 е респираторно заболяване и като такова то споделя доста от признаците на сезонния грип и елементарната простуда.

За мнозина, инфектирани с новия ковид, недоволствата може да не са изключително огромни и да се лимитират до висока температура, непрекъсната кашлица и зной.

Как можем да отличим тези три болести?

Да забележим...

Симптоми на COVID-19

Два от най-показателните признака за това заболяване са непрекъсната кашлица и температура над естествените 36-37 градуса по Целзий. Лекарите не считат, че COVID-19 води до запушен или непрекъснато течащ нос, така че в случай че имате сходни недоволства, най-вероятно страдате от простуда.

В случай че имате суха кашлица или висока температура, самоизолирането е най-хубавото нещо, което може да извършите. За момента няма нито ваксина, нито особено лекуване за COVID-19. Затова в случай че признаците не са изключително тежки, може да пробвате домашно лекуване с медикаменти, които могат да бъдат закупени от аптеката без лекарско наставление – да вземем за пример парацетамол, ибупрофен и други сходни. Ако смятате, че признаците се утежняват, неотложно потърсете профилирана здравна помощ.

Симптоми на сезонен грип

Сезонният грип е заразна респираторна зараза, която годишно лишава живота на хиляди души. 0.1 % от инфектираните умират, което е относително малко спрямо ковид (2-3 % на този етап). Грипът непрекъснато мутира, което значи, че имунизациите за предходните варианти стават неефективни. Не съществува лек за инфлуенцата, въпреки че имунизацията може да предотврати инфекцията, до момента в който избрани варианти, като H1N1, могат да бъдат преборени с тамифлу.

Най-често срещаните признаци на сезонния грип са температурата, кашлицата, болното гърло, запушения нос, болки в тялото, главоболие, отмалялост и в някои (но не всички) случаи – диария и повръщане. Грипът е много съществено заболяване, което значително пречи на хората да вървят на работа. Затова в случай че към момента можете да вършите ежедневните си занимания, най-вероятно имате простуда или зараза на гърлото.

Симптоми на настинката

Обикновената простуда прогресира последователно. Тя води до запушен или течащ нос, даже до загуба на чувството ни за усет и аромат. Често върви ръка за ръка с редица неприятни признаци, в това число болки в гърлото, главоболие, болки в мускулите, кашлица, кихане, по-висока от естественото температура и чувство за напрежение в ушите и лицето вследствие на запушването на евстахиевата тръба. Настинката може да варира от умерена до тежка и да се задържи дълго в тялото ви. За благополучие, нейните признаци могат да бъдат лекувани и в домашни условия.

Ако се притеснявате, че може да имате ковид и не можете да овладеете признаците, най-добре се свържете с вашия персонален доктор по телефона за консултация.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР