© Юлия Лазарова Прикриването на данъци от страна на Юлен

...
© Юлия Лазарова Прикриването на данъци от страна на Юлен
Коментари Харесай

Мнения Daily - Защо концесионерът на Банско прави простотиите на петролните гиганти

© Юлия Лазарова Прикриването на налози от страна на " Юлен " не е нелегално, само че нервира извънредно доста. Още по тематиката
Мнения Daily - Никой народ не е единствено воин и голмайстор

И още: Нуждаем се от Япония, с цел да защитим свободата; Корупцията в България е като групова зрителна машинация
15 яну 2018
Мнения Daily: Решението на Тръмп за Иран - една добра и една неприятна вест

И още: Електроенергийната политика като проба и грешка; Българската публицистика е на болнично легло
14 яну 2018 " Втора кабинка "

Защо концесионерът на Банско прави простотиите на петролните колоси

От коментар на Боян Рашев в неговия фейсбук-профил. Авторът е шеф на консултантската компания " Денкщат България "

Хората обичаме светлината и се опасяваме от тъмнината. Асоциираме я с незнайното, непознатото, злото. В нашето въображение там се раждат чудовища. Е, и в бизнеса е по този начин.

Какво желаят огромната маса протестиращи за Пирин? Светлина. Искат да виждат концесионера на ски зона Банско. Защото обичат Пирин и всеки от тях го усеща като собствен. Искат да бъдат уверени, че концесионерът е непокътнат и няма да унищожава природата на планината. На процедура, това значи да имат информация за собствеността и мениджмънта на " Юлен ", за договореностите с страната и общината, за връзките му с банки, хотели и други компании, за въздействията му върху околната среда и локалната общественост, за равнището на съблюдаване на законите И всичко това да бъде налично с публичен достъп, което през днешния ден значи – на един клик разстояние в интернет.

Какво им дават страната и концесионерът? Тъмнина. Нито притежател, нито ясни параметри на договорката, нито ясни оценки на въздействията Всъщност, дори по-зле. Малкото налична финансова информация демонстрира, че " Юлен " има предстоящите високи доходи, само че съвсем годишно са на загуба и концесионните заплащания са незначителни за мащаба на бизнеса.

Защо бе, хора? Защо вършиме простотиите на всякакви колоси от петролния отрасъл, които икономисват стотици милиони и въртят едни големи акцизи и ДДС-та. За едни 10% корпоративен налог ли е целият напън при вас? Та това е най-ниската ставка в света – съвсем като в офшорна зона. Не си коства!

Не, не е нелегално, само че нервира извънредно доста. Защото ски зона Банско е явно сполучлив и разрастващ се бизнес, който сигурно печели. Как другояче ще основава зимният туризъм – половината, от който се случва в Банско – към 1 милиард лв. от Брутният вътрешен продукт? А и в случай че губехте, щяхте ли да желаете да го разширявате с нови лифтове?

Никой не почита губещи компании. Загубата в бизнеса е равна на крах, несръчност, непросветеност. Означава, че не сте в положение да управлявате личната си компания, камо ли пък външните й въздействия върху околната среда и ползите на всички наранени групи. Това ли желаете да покажете с тези подправени доклади? Съмнявам се.

------------ Реакцията на така наречен патриоти е по-близка до тази на ислямизираните им " братя ".

Gender против sex

Истериите против Истанбулската спогодба са агитация

От коментар на оперната певица Александрина Пендечанска в нейния фейсбук-профил

Фотограф: Николай Дойчинов
По реакциите за Истанбулската спогодба имам едно неразбиране:

Не разбирам реакцията на всички националисти, така наречени консерватори и прочие, които във връзка с правата на дамите се оказват надалеч по-близки до ислямистките си братя в разбирането за мястото на дамата в фамилията и обществото - тя не е друго, с изключение на машина за наслаждение и възпроизводство, която, като им е кеф бият, като им е кеф... й вършат деца.

Ма, за какво, бе, мъжаги, тогава пропищяхте орталъка, че Европа била " нападната " от ислямисти и всякаква " друговерска сган ", с която споделяте съществени полезности във визията ви за света и мястото на половината човечество - или до печката, или в леглото, или под камшика! Аз крещя да слагаме бурките и да се завършва! И последно по тематиката за тази толкоз преекспонирана и в същото време изцяло неразбрана и изопачена Истанбулска спогодба!

Аз съм имала шанса да бъда отгледана в умерено-либерално семейство и доста добре си давам сметка каква роля играе възпитанието и образованието в разбирането на обществените функции, които възприемаме в живота. Аз знам, че съм РАВНА на всяко друго човешко създание и нямам потребност да бъда предпазена от спогодба. Но аз съм имала шанса да бъда възпитана по този начин. Не всички са имали този късмет. Не всички могат да се защитят сами! Тази спогодба е за тях!

Това, явно, по никакъв начин не се харесва на всички, които по един или различен метод постоянно се пробват да ни закарат в посоката на изток! И съумяват да влияят даже на умни и съвременни хора с прозападни критерии за нормалност. Това е единствено и само агитация и цялостно изместване на диалога и смисъла на Истанбулската спогодба! Тази пропагандна машина работи неуморно и не спи - от Явор Дачков до Волен Сидеров, завладяваща в неистовите си старания територии и хора, които по никакъв метод нямат нищо общо с тях!

----------
Варшава търси помощ от София против вероятно " заледяване " на нейното еврочленство.

" Игра на тронове "

Защо полската дипломация се засилва в София

От коментар на Александър Андреев за " Дойче Веле "

Фотограф: Kacper Pempel
Докато изявата на Доналд Туск създаде огромна вест в България, визитата на неговия съотечественик Яцек Чапутович няколко дни по-късно остана в периферията на публичното внимание. Вярно, че първият е президент на Европейски Съюз, а вторият - " единствено " външен министър на Полша. И че двамата принадлежат към два настръхнали един против различен политически лагера в Полша. Но без значение от всичко това фактът, че новоизбраният полски външен министър избра за своя първа дестинация таман България, е прекомерно дълбокосмислен и по тази причина заслужава по-внимателно взиране.

" Яцек ", както отзивчиво го назова във Facebook българската министърка Екатерина Захариева, не избра София за първа спирка само поради европредседателството. Два дни по-късно Чапутович отива в Берлин - и полските наблюдаващи са безапелационни, че тази стратегия е необикновена.

Предишното държавно управление на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост " изопна съвсем до разкъсване връзките както с Европейски Съюз, по този начин и с Германия. Сегашният рейд на Чапутович явно подава сигнал, че Варшава ще търси стопляне, в това число и заради сериозната опасност от по този начин наречения " нуклеарен удар " - задействането на член 7 от европейските контракти, съгласно който след няколко процедури и при комплицирано изчислени способи на гласоподаване една държава-членка на Европейски Съюз може да бъде лишена от права поради нарушаване на договорите.

България надали намерено ще се причисли към Вишеградската четворка, която сега се пробва да се профилира като противотежест на Брюксел и " старите " членки - и която сигурно ще гласоподава срещу член 7. Но полският външен министър вероятно въпреки всичко е опипал почвата в София, доколкото " вишеградците " считат, че " Брюксел " се държи надменно към цяла Източна Европа и че на някогашните комунистически страни мястото им е един до друг с Полша, Унгария, Чехия и Словакия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР