© Юлия Лазарова От края на март до началото на

...
© Юлия Лазарова От края на март до началото на
Коментари Харесай

София ударно раздава поръчки за над 250 млн. лв.

© Юлия Лазарова От края на март до началото на май Столичната община е оповестила съвсем 20 публични поръчки на обща стойност към 250 млн. лева Те би трябвало да са финализирани преди изборите тази есен, стига да няма тъжби, които да забавят процеса. Най-скъпите търгове са за дълготрайни рамкови съглашения, които ще се се извършват години след избора на нови кметове и общински съветници. Такъв да вземем за пример е изборът на компании за поддръжка и създаване на улично осветяване за интервал от 5 години в 4 столични зони за 160 млн. лева, като сумата е фрапантно по-висока от тази в в този момент настоящите контракти.

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов изясни пред " Капитал ", че единствената причина поръчките да се афишират в този миг и едновременно е, че сегашните рамкови съглашения - за осветяване, поддържане на паркове и градини, настоящи улични поправки и други, изтичат тази година. " Това са значими действия и не би трябвало да се оказваме в обстановка да нямаме определени реализатори ", съобщи той. Барбалов уточни, че в случай че всичко върви безпрепятствено, търговете би трябвало да приключат преди локалните избори.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От досиетата на сегашните поръчки излиза наяве, че договорите за уличното осветяване изтичат през лятото на 2019 година, а тези за поддържане на паркове, градини и зелени площи - в края на годината. Все отново търгове от подобен мащаб рядко минават безпроблемно и задачата да приключат в границите на 5 месеца е много амбициозна.

Поръчките

Най-скъпата поръчка е за осветлението на територията на Столичната община за 5 години, като градът е разграничен на 4 зони: Североизток, Югоизток, Северозапад, Югозапад, всеки от тях включващ по няколко региона. Прогнозната цена е по 40 млн. лева на зона (8 млн. лева на година), или 160 млн. лева за целия период на контракта. Сегашните контракти са от 2015 година и са за 4 години, само че посочените суми в тях са четворно по-ниски (около 2 млн. лева за зона на година). Те са на обща стойност 32 млн. лева и са с компаниите " Етралукс ", Консорциум " Сиберия-Техно лайтнинг " и Обединение " Улично осветяване СМ ", което държи две зони.

Сега дейностите в обсега на поръчката са повече и доста по-детайлно написани. Освен замяна на изгорели крушки, спешни поправки, главен ремонт и създаване на нови детайли от уличното осветяване след задание от Столичната община новите реализатори би трябвало да почистват осветителните тела един път годишно, да кастрят клони, да поддържат осветлението в подлези и тунели, да дават отговор за празничното осветяване, да поддържат денонощен диспечерски център за сигнали, да търсят отговорност за развалени детайли на уличните лампи, да поддържат Географска информацонна система за светлинните източници и доста други. Оферти се одобряват до 7 юни.

Втората най-скъпа поръчка е за поддържане на паркове, градини и зелени площи. Тя е за 65.4 млн. лева и е за интервал от 3 години с алтернатива за удължение на договорите за още 2, като сумата за подновяването е включена в прогнозната цена. София е разграничена на 19 зони. Осем от тях сплотяват разнообразни столични региони с повърхност от към 250 до 500 декара. Останалите са: Зона " Лесопаркове ", Зона " Природен парк Витоша ", 4 зони " Дървесни насаждения " и 5 транспортни зони, включващи поддържане на растителността към булевардите в София. Избраните реализатори ще дават отговор за косене, разчистване, поддържане на шубраци, засаждане на цветя и дървета, отрязване на остарели дървета, прекопаване, затревяване и ремонт на паркови детайли. Оферти се одобряват до 20 май.

И по-малките търгове

Следват търгове за полагане на улична маркировка и пътни знаци, както и за надзор на пътните поправки за към 20 млн. лева, за които " Капитал " към този момент писа. Те са за 4 и за 5 години, като 4-годишната поръчка за маркировката може да се удължи с още 6 месеца. София е заделила към 1 млн. лева за разширение на Централните гробища. Още към 200 хиляди ще отидат за един лек и два високопроходими автомобила за Столичния инспекторат, както и за техническо обслужване и ремонт на към този момент притежаваните от звеното коли. Всички поръчки могат да бъдат прегледани на електронната платформа на Столичната община.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР