© Юлия Лазарова Още по темата Швейцарска компания с руски

...
© Юлия Лазарова Още по темата Швейцарска компания с руски
Коментари Харесай

Новите технологии в торенето ще стават все по-важни за земеделието

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Швейцарска компания с съветски капитали купи " Агрикола България "

Производителят и търговец на торове възнамерява да удвои продажбите си, както и вложения в нови хранилища за по-добра логистика
22 ное 2017
Земеделие: Поредна година на ниски цени

Над половината от най-големите компании в бранша са със спаднали доходи през 2016 година Повечето сдружения са на облага, въпреки маржовете да са изтънели
1 юли 2017
Сделките за тримесечието: Молове за фондове от ЮАР

Продажбите на " Нова телевизия " и CEZ ще са измежду идващите огромни транзакции
19 апр 2017 Няколко месеца откакто купи българския производител и дистрибутор на минерални торове за земеделието " Агрикола България ", швейцарската EuroChem Group преименува дъщерната компания на " Еврохим агро България " и показа първите резултати от активността й. За резултатите от договорката и проектите на компанията беседваме с Здравко Секов, който е изпълнителен шеф на " Еврохим агро България "
О тскоро компанията " Агрикола България " е част от групата на EuroChem. Кое наложи да прибегнете към тази договорка?

- Доскорошният ни сътрудник – канадската компания " Агриум ", закупи белгийската компания СМF, част от която бяхме ние през 2010 година Целта на придобиването на европейската конструкция на СМF беше обвързвана с реализацията на един огромен план на " Агриум " за произвеждане на урея в Египет. След договорката обаче пристигна Арабската пролет и групата беше принудена да напусне Египет. Когато се върна през 2013 година, те не съумяха да доведат до дъно инвестицията си и дистрибуторската компания, която бяха купили, загуби смисъла си. В края на 2015 година " Агриум " взе решение да продаде активите си в Европа. За страдание не съумяха да осъществят цялата компания като продажба, тъй като изгубиха много функционалности във Франция, Италия, Румъния. За наша наслада ние – " Агрикола България ", останахме добре капитализирани, не загубихме функционалността си на пазара и успяхме благодарение на целия екип да намерим сигурен сътрудник в лицето на EuroChem.

До договорката компанията беше един от доставчиците ни на торове. Сключването й протече много дълго във времето, само че решенията бяха взети доста по-рано. Започнахме диалози с EuroChem през юни 2016 година, предварителният контракт беше подписан през октомври, а финалният – през ноември. Комисията за защита на конкуренцията забави към 2 месеца своето решение. То излезе на 19 януари 2017 година, което наложи ново одитиране на компанията с дата 28 февруари.

Кои са преимуществата от обединяването ви с EuroChem ?

- Предишните ни притежатели нямаха мощности в Европа. Новият ни сътрудник EuroChem е една от най-бързо разрастващите се отвесно интегрирани компании - от добива на суровините до доставката на готовите артикули на фермерите. Компанията има две от най-големите мини за рандеман на фосфати, които са суровина за произвеждане на фосфорни торове. До идващите три години тя ще доближи произвеждане на 8 млн. тона калий, което значи, че ще влезе действително в топ 3 в света на фирмите, които създават и трите продукта – азот, фосфор и калий, и затварят кръга от суровината до достигането на крайния артикул до земеделския производител.

Другото преимущество е, че самите производства на групата са ситуирани логистично доста добре. Продуктите, които се създават от разположените в Русия мощности, се транспортират по Черно море. Доставките са доста бързи и относително евтини. Производствата на специфичните артикули, които са основани в Западна Европа, също логистично стоят доста добре, тъй като по река Дунав доставките са комфортни и евтини. Добрата логистика, ниските разноски за транспорт на продуктите дават огромно преимущество на пазара.

Кои ще бъдат главните промени, които ще реализирате през идващите месеци?

- При всички случаи ще има промени и те са свързани най-много с портфолиото ни. Досега продавахме най-много по този начин наречените всеобщи минерални торове – азот, фосфор, калий. От следващата година ще продаваме премиални артикули, които носят по-високи приходи. Говорим за директна доставка от производителя до фермера. Досега продавахме към 10-12 продукта. Сега следва да продаваме към 30, т.е. два пъти се усилват продуктите ни в портфолиото, като значимо място заемат специфичните артикули.

Предвиждате ли нови вложения?

- Предстои увеличението на складовите ни мощности в България. Сега имаме единствено един склад в Добрич, лицензиран за предпазване и обработка на насипни товари. В идващите 2 години предвиждаме още 2 сходни вложения. Правим изследване къде е най-добре да ги изградим. Предстои да защитим капиталов проект пред акционерите, само че складът ни в Добрич е от порядъка на 1.2 млн. лева Планираме единият нов склад да бъде основан в Лом и да обслужва Северозападна България. На идващ стадий бихме желали да осъществяваме сходна инвестиция за построяването на склад и в Бургас, който пък ще обслужва Южна България. Основният логистичен канал за продуктите ни е пристанище Констанца. Оттам огромните карга потеглят за България, Сърбия, Унгария, Румъния и пътуват по река Дунав.

Какви са трендовете на пазара на минерални торове в България?

- В последните години разходът за наторяване в себестойността на главната продукция - пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, е най-голям. В 1 звук подготвена продукция разходът на торовете е 30-35% от общите вложения. Независимо от огромните разноски, инерцията при огромните стопанства съществува и те не могат да уточняват торовете си. Според мен тази инерция ще продължи още 2 години. Може би Европейска комисия ще ограничи в бъдеще като цяло субсидирането на земеделието или ще промени правилото на това субсидиране.

Това ще принуди огромните производители да бъдат много по-прецизни в производството си и да извърнат внимание на един от най-големите си разноски - торенето. Постепенно земеделските производители ще осъзнаят, че уравновесеното хранене и новите технологии са извънредно значими от позиция на разноските. Затова чакам много положително развиване в България на премиалните и специфични артикули, за които EuroChem има създадени технологии.

Как очаквате договорката да се отрази на пазарния ви дял в България?

- Досега имахме пазарен дял от 8-9%, като в някои години стигахме и 14%. Работим от 1 март като компания на EuroChem и от този момент сме нараснали двойно продажбите си на българския пазар. Ако през 2016 година бяхме продали 100 000 тона торове, тази година до края на октомври имаме продадени 200 000 тона, което значи пазарен дял от към 20%. Очаквам да поддържаме равнище от 20-25%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР