© Юлия Лазарова Нови 2.1 млн. дка земеделски земи ще

...
© Юлия Лазарова Нови 2.1 млн. дка земеделски земи ще
Коментари Харесай

Системата за защита от градушки ще покрива още 2.1 млн. дка земи

© Юлия Лазарова Нови 2.1 млн. дка аграрни земи ще бъдат покрити от системата за отбрана от градушки, откакто в последните дни бяха открити два нови пункта и 57 ракетни площадки в Южна България, излиза наяве от информация на агроминистерството. Те ще обгръщат полетата към Хасково и Розовата котловина.

Изграждането на новите площадки е част от по-мащабен проект за преструктуриране на системата, в която би трябвало да бъде включена в допълнение самолетна отбрана против градушки и нов модел на финансиране, в който взе участие и частният бизнес.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Нови пунктове в Тъжа и Хасково

Във вторник проработи пункт в калоферското село Тъжа и 22 площадки с обсег върху Розовата котловина - общините Карлово, Павел баня, Казанлък и Мъглиж. Инвестицията в него е 1.09 млн. лева, излиза наяве от информация на земеделското министерство.

Други 1.1 млн. дка аграрни земи в Хасковския район също към този момент попадат в обсега на ракетната система. В края на предходната седмица в града беше открит нов команден пункт и 27 площадки за 1 млн. лева През тази година ще проработят още 13 нови ракетни площадки към съществуващи пунктове в страната. Към днешна дата те са 256. През последните две години организацията за битка с градушките усили и радарното покритие в страната, като има ситуирани радари в Старо село (Сливенско), Бърдарски геран (Врачанско), Голям чардак и Поповица (Пловдивско) и Долно Церовене (Монтана). Общите вложения в ново съоръжение и разширение на системата са за към 13 млн. лева

План за преструктуриране

Новите вложения в системата за отбрана от градушки са част от по-мащабен проект за преструктурирането й. Предвижда се актуалната организация по градушки да бъде превърната в държавно дружество, което да се финансиране освен от страната, само че и от частния бизнес. В първичния план концепцията беше това да става от аграрни производители и застрахователи, само че във финалния вид на новия закон, утвърден от Министерския съвет, беше въведена единствено такса за фермерите. Това обаче може да се промени в Народното събрание: сега е основана работна група, която да разисква модела на финансиране.

Идеята е посредством уголемение на системата за ракетна отбрана от градушки и да прибавянето на отбрана посредством самолети да бъдат покрити към 90% от земеделските земи в България. В момента системата покрива сред 30 и 40% от площите. Данните все още сочат, че през тази година към 70 хиляди дка са потърпевши от градушки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР