© Юлия Лазарова Част от темата Криминализиране на бизнеса Какво

...
© Юлия Лазарова Част от темата Криминализиране на бизнеса Какво
Коментари Харесай

Така казаха от Брюксел.

© Юлия Лазарова Част от тематиката Криминализиране на бизнеса
Какво е това корупция в частния бранш...

... и има ли почва у нас

Прокуратурата ще взема решение търговски разногласия, а дружбата с прокурор става главен обществен капитал

Юристи и икономисти за плана на държавното управление за промени в Наказателния кодекс

Всички сте обвинени

Как властта вкара бизнеса в Наказателния кодекс

Целта е да се обзет повече случаи

Заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов дава отговор на въпроси на " Капитал " за плана за промени в Наказателния кодекс
Още по тематиката
Какво е това корупция в частния бранш...

... и има ли почва у нас
23 мар 2018
Прокуратурата ще взема решение търговски разногласия, а дружбата с прокурор става главен обществен капитал

Юристи и икономисти за плана на държавното управление за промени в Наказателния кодекс
23 мар 2018
Къде е казусът с кражбите на коли

Бойко Борисов влезе в една напълно безсмислена борба с Наказателния кодекс
22 мар 2018
Мнения Daily - Когато водачите се държат като съвременни императори

И още: Европейски Съюз е от Венера, Съединени американски щати са от Марс; Възгледите на Цацаров се пробутват за правосъдна промяна
19 мар 2018 " Законопроектът за промени в Наказателния кодекс е в осъществяване на съответни рекомендации, съдържащи се в разбора, осъществен от европейски магистрати на прокуратурата в края на 2016 година По тези критерии ще се отчитаме идната седмица, когато идва задачата по механизма за съдействие и оценка на Европейската комисия. " С тези думи министърката на правораздаването Цецка Цачева се опита да стимулира спорния план за промени в Наказателния кодекс. Подходът беше остроумен — въпросният отчет не беше оповестен в целокупност от предшественика на Цецка Цачева - Екатерина Захариева, а това разрешава корист със наличието му. Скандалният план за промени в Наказателен кодекс не е първият случай, в който документът се употребява като мотив за прокарването на противоречиви промени. Такъв беше казусът с прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализирания.

" Капитал " се срещна с цялостния текст на дългия 72 страници документ, направен от група прокурори от разнообразни страни от Европейски Съюз. Какво в действителност се споделя в него?

Реалността...

Въпросът за корупцията в частния бранш се загатва на едно-единствено място в отчета - обяснено е, че би трябвало да се разшири кръгът от лица, които попадат под определението длъжностно лице, като да вземем за пример се включат и ръководителите на институции, които оперират със средства на голям брой хора (банки, пенсионни фондове, само че и работещи в обществени учреждения). В същото време в разбора се цитират констатациите на Групата на страните, борещи се против корупцията (GRECO) от 2010 година, че настоящата законодателна рамка в България дава доста положителни механизми за преследването на корупционни закононарушения.

Нещо повече - предложенията на ГЕБР за промени в Наказателен кодекс отварят вратата за намесата на държавното обвиняване в частно-правни покупко-продажби. А анализът на европейските прокурори има експлицитна рекомендация към българската прокуратура да се разтовари от всички интензивности, разнообразни от преследването на закононарушения.

Между другото в отчета се прави коментар за потребността от дейности против практиката за оказване на напън от прокурори над техни сътрудници. " В един от случаите разбрахме за прокурор, който е бил заставен да излезе в болничен поради сходен напън ", разясняват наблюдаващите. Въпреки че са пакетирани като " отговор на рекомендациите на разбор на прокуратурата ", измененията в Наказателен кодекс на държавното управление не адресират освен този, само че и други, доста по-ключови проблеми, посочени в самостоятелния разбор. Ето най-важните от тях:

Без устни инструкции

Нормално е основният или висшестоящият прокурор да дава инструкции по висящи разследвния, само че за всяко напътствие би трябвало да оставя писмена диря, одобряват специалистите. В разбора има рекомендация за създаване на система, която да записва всички телефонни диалози в прокуратурата, с цел да може " устното " правосъдие да бъде проследимо. Другата рекомендация е Инспекторатът към Висш съдебен съвет да ревизира какъв брой постоянно устните инструкции са били изпълнявани. Няма обществена информация тази рекомендация да е била изпълнена.

Процедура за следствие на основния прокурор

Необходима е процедура за следствие на основния прокурор, която да се управлява от човек отвън прокуратурата (например някой от ВСС), който да бъде подпомаган от следователи или служители на реда, а след привършване на инспекцията следствието да бъде поето от зам. основния прокурор и шеф на Националната следствена работа, който да се регистрира пред Народното събрание. В момента има образувана работна група , която създава подобен механизъм освен за основния прокурор, само че и за ръководителите на двете висши съдилища (които за разлика от основния прокурор не са началници на всички прокурори). Твърде е евентуално назначението на дясната ръка на Сотир Цацаров - Борислав Сарафов, за шеф на националното разследване да е стъпка в тази посока.

Проверяване на проверяващите

Засилване потенциала на ИВСС или основаване на нова конструкция, която да ревизира обособени следствия. Експертите оферират два разновидността - смяна на структурата на настоящия Инспекторат към Висш съдебен съвет, които да плануват основен контрольор с мандат от пет години, който да работи с дребен екип от настоящи (командировани) прокурори и най-малко един задграничен правист с знания за българската правосъдна система. Докладите на този орган би трябвало да бъдат предоставяни по едно и също време на основния прокурор, министъра на правораздаването и Висш съдебен съвет. Подобни промени не се плануват.

Разширяване на правосъдния надзор

Съдебният надзор над прокурорските актове би трябвало да се разшири и задълбочи, защото сега е мощно стеснен. Идеята е да се отнеме монополът над прокуратурата над това по кое време, против кого и защо закононарушение се образува следствие и тези решения да подлежат на правосъден надзор, който да обхване отводите за формиране на следствия и прекратяването на следствия, от които няма официално потърпевши (каквито са корупционните и длъжностните). Трябва да се разшири фигурата на частния обвинител, която да даде опция на потърпевши от закононарушения да потърсят правосъдна отбрана даже и в случаите, когато прокуратурата не е поискала да повдигне обвиняване. Въпреки че Наказателнопроцесуалният кодекс е променян шест пъти след приемането на разбора, такива оферти не са отправени.

В интерес на истината българските управляващи извършиха част от другите рекомендации в отчета, само че единствено официално. Така да вземем за пример делата за корупция бяха трансферирани от Софийския градски съд в Специализирания углавен съд, само че от първите няколко месеца се вижда, че това не докара до прокламираната експедитивност и успеваемост - редица от импортираните обвинявания бяха прекъснати. Парламентът стартира регулярно да изслушва основния прокурор, само че по тематики, които той самия задава. Защото по този начин споделиха от Брюксел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР