© vmware Още по темата Alphabet подобри борсовия си рекорд

...
© vmware Още по темата Alphabet подобри борсовия си рекорд
Коментари Харесай

Санджай Пуунен: Искаме 50-те най-големи телекома в света да са наши клиенти

© vmware Още по тематиката
Alphabet усъвършенства борсовия си връх след мощно трето тримесечие

Приходите на компанията зад Гугъл са нарастнали с 24% през третото тримесечие
29 окт 2017
VMware ще удвои броя на чиновниците си в България

През идващите няколко години те ще доближат 1500 души
3 окт 2017
Най-големите компании за програмен продукт: Все по-силно българско наличие

Технологичните сдружения леко забавят растежа на приходите си. Сега той е 14%, а година по-рано е бил 23%
15 авг 2017 Санджай Пуунен става част от екипа на VMware през август 2013 година и дава отговор за продажбите, услугите, партньорствата, маркетинга и връзките на световно равнище за компанията. Преди това заема позиция вицепрезидент и общоприет управител на звеното, отговорно за системи за крайните консуматори във VMware. Преди да се причисли към VMware, Пуунен работи в SAP като президент на отдел Platform Solutions. През годините е част от екипите на Symantec, VERITAS и Informatica на високи мениджърски позиции.

Г-н Пуунен, кои са главните провокации пред VMware сега?
- Преди две години главно предизвикателство бяха обществените облачни технологии и виртуализацията, основана на контейнери, само че от този момент доста неща се трансформираха. В момента тактиката ни във връзка с облака е най-хубавата в света. Създадохме партньорства с IBM Cloud и Amazon Web Services, стартирахме Horizon Cloud на платформата Microsoft Azure, а неотдавна започнахме и съдействие с Гугъл Cloud – на процедура това са четирите най-големи обществени облачни платформи. Виртуализацията, основана на контейнери, беше предизвикателство за нас и доста хора мислеха, че отсега нататък всички ще употребяват само услугите на Docker в тази сфера. Вместо това ние сключихме договорка за Pivotal Container Service PKS с Kubernetes, които се оправиха чудесно. Наблюдавахме Kubernetes известно време, не избързахме, забелязахме, че се развиват възходящо, и взехме решение да им предложим партньорство.
В бъдеще ще се фокусираме върху вярното ръководство на всички тези партньорства, което ще ни помогне доста да преодолеем трудностите, които срещаме по пътя. Имахме няколко стратегически провокации, които успяхме да овладеем навреме, което проличава и от резултатите ни за последното тримесечие. За пръв път в историята на VMware всички наши артикули осъществят възходящ ритъм – vSAN, NSX и други Вземете за образец vSAN - нарежда се доста по-добре от Nutanix, тъй като е най-добре интегрираното решение за vShpere. Нашата цел е VМware да продължи да пораства във връзка с всеки артикул и услуга в портфолиото, което предлага.

Наскоро обявихте и няколко покупко-продажби с компании като Vodafone. Доколко е значим секторът на телекомуникациите за компанията?
- Телекомите попадат в трите най-важни стопански секторa, които обслужваме. Te влагат обилни суми в партньорството си с нас. Става дума за Vodafone, Swisscom, както и за широколентовия снабдител Liberty Global. Опитваме се да зададем стандарт, що се отнася до софтуерната виртуализация при телекомите, както от позиция на ИТ обслужване, по този начин и от позиция на мрежова поддръжка. Виртуализацията на мрежите (Network Function Virtualization, NFV) е от изключителна значимост, а наша отговорност е да спомагаме на клиентите ни да бъдат по-успешни. За тази цел създадохме независим отдел, който създава артикули и решения в това направление. В допълнение, откакто придобихме AirWatch, се превърнахме във водеща компания в областта на сигурността за мобилни устройства и приложения. Много от телекомите си партнират с нас, с цел да препродават тези услуги на своите клиенти. Пример в това отношение са AT&T в Съединени американски щати, Vodafone, Verizon, Telefonica, Orange, T-Mobile в Германия, NTT и други За нас най-прекият път до пазара е точно посредством съдействие с телекомите.

VMware има огромен развоен център в България, където делът на дамите, работещи в ИТ сферата, е най-голям в целия Европейски Съюз. Доколко този фактор е значим за компанията?
- Вярвам, че делът на дамите в технологиите би трябвало да бъде по-висок, тъй като действително, в случай че 50% от обществото са дами, в множеството ИТ компании има единствено към 20% от тях. Не знам каква е повода за това. Във VMware имаме политика на тъждество във връзка с пола, произхода и така нататък Няколко от изпълнителните ни шефове са дами, персонално аз в екипа си имам доста дами. Дамите във VMware, които са наши сполучливи чиновници, могат да бъдат ролеви модел за децата. Ние сме виновни да създадем повече такива модели на подражателство в бранша. Моята щерка е на 11 години, един ден тя може да се " припознае " и да каже желая да стана като тази жена, когато порасна. Подобни образци за подражателство има освен в България. Аз съм израснал в Индия, която е измежду първите страни, избрали жена за министър председател. Целта ни е да насърчим децата още от дребна възраст – и девойки, и момчета – да учат математика и информатика – без значение в София или в Пало Алто, в Бангалор или Пекин.

Как оценявате партньорството си с AWS все още?
- Страхотно е. Изпълнителният шеф на AWS е мой непосредствен другар, бяхме в един клас като дребни, тъй че се познаваме доста добре. Голяма част от партньорствата ни се развиват сполучливо, тъй като преди всичко сме другари, а по-късно всичко останало. Пат Гелсингър, Рагу Рагурам и аз вложихме доста в договорката с AWS. В момента в AWS има основан специфичен отдел, който работи единствено с нас, а във VMware има подобен, който работи единствено с AWS. Говорим за същинско партньорство, тук не става въпрос за маркетингов трик. А задачата на всичко това е да доставим по-високо качество на клиентите ни.

Какво мислите за блокчейн технологията?
- Блокчейн технологията не е нещо, върху което фокусираме вниманието си сега. Следим развиването ѝ, с цел да можем да реагираме бързо и съответно, когато се наложи да въведем виртуализация в някакъв миг. Повече бихме могли да приказваме за интернет на нещата (IoT), защото тази технология допуска ръководство и системи за сигурност, както да вземем за пример AirWatch построява технология за сигурност за автоматите за питиета на Coca-Cola. По тази линия работим и с Toyota - за създаване на система за ръководство и сигурност на складовете за коли на Fujitsu.

От опита ви досега като част от световни корпорации, какъв съвет бихте дали на започващите компании?
- Всички огромни в миналото са били дребни компании. Когато станеш огромен обаче, става по-трудно да се движиш бързо – превръщаш се в транспортен съд, до момента в който дребните компании са като моторни лодки. Затова дребните компании би трябвало да употребяват това преимущество и да бъдат гъвкави и новаторски. Да реалокират всичко в мобилни и облачни технологии. И да имат изключително особено отношение към клиента. Много добър образец е Zappos - компания, която продава обувки и неотдавна беше купена от Amazon. Те завоюваха точно с такова отношение – в случай че не ти харесват обувките, връщаш ги и си вземаш парите, даже да си носил обувките една година. Малките компании обаче би трябвало мощно да се концентрират, с цел да съумеят. Малката моторна лодка не може да придвижва големи оръжия или да бъде самолетоносач. Ако тя разпореди на чиновниците си да правят по 100 задания по едно и също време, те или ще се провалят, или ще изоставен.
Именно тези преимущества на стартъпите ме карат постоянно да мисля, че там - в някой гараж, се развива дребна компания, която желае да е новата VMware. Тази мисъл ме поддържа непрекъснато гладен за ново развиване. Понякога би трябвало непосредствено да се състезаваш с по-малките компании. Голяма част от тях в началото желаят да си сътрудничат с нас, а от време на време можем и да ги придобием, както стана с Nicira и AirWatch. За това също е нужен усет, с цел да избереш верния миг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР