© Цветелина Белутова Още по темата Прокуратурата: Ветко и Маринела

...
© Цветелина Белутова Още по темата Прокуратурата: Ветко и Маринела
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата влезе в "Сис Инсдустрийс" и други фирми на Миню Стайков

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Прокуратурата: Ветко и Маринела Арабаджиеви се укриват

Открити са доказателства за укриване на налози при фамилния бизнес за 10 години обратно, сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев
3 сеп 2018
Над 10 млн. лв. кеш открити до момента в хотели, офиси и сейфове на Ветко Арабаджиев

Бизнесменът и брачната половинка му Маринела се търсят с европейска заповед за данъчни измами и пране на пари, синът им Вълчо е в ареста
1 сеп 2018
Прокуратурата проверява Ветко Арабаджиев и фамилията му

Производството е за данъчни закононарушения и пране на пари, по неофициална информация е задържан синът на Арабаджиев Вълчо
31 авг 2018 Специализираната прокуратурата организира акция в офиси на " Винпром-Карнобат ", " Сис Инсдустрийс " и " Топаз Мел " в цялата страна, се споделя в прессъобщение на прокуратурата от тази заран. И трите компании са следени от Миню Стайков, който е сват на Ветко Арабаджиев, по отношение на който предходната седмица беше извършена аналогична акция. Действията по следствието са предоставени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се правят по едно и също време на територията на гр.София, гр. Карнобат и селата Венец и Церковски в община Карнобат. Извършват се претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на очевидци, написа още в известието.

Разследването е за проведена незаконна група, основана за отбягване на заплащане на данъчни отговорности в огромни размери, държане на акцизни артикули без бандерол и пране на пари.
" Данъчните закононарушения са осъществявани в интервала 2009 година – 2018 година, като действителни търговски сдружения са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от сдружения от вида " изчезнали търговци ", за действие на основаната скица на данъчна машинация. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на проведената незаконна група и по този метод се е избягвало заплащането на данъчни отговорности в огромни размери по смисъла на Закона за Данък добавена стойност. ", се споделя в известието. В същия интервал е осъществявано и закононарушението пране на пари - посредством финансови интервенции и е прикриван генезис на имущество, добито посредством тежко съзнателно закононарушение.

Освен това, под управлението на Специализираната прокуратура, на 18 юли т.г. е открита противозаконната фабрика, употребена от същата незаконна група за произвеждане на цигари, написа в края на известието.

Родствена офанзива

Аналогията с интервенцията против Ветко Арабаджиев и фамилията му се постанова по няколко линии. От една страна, става дума безусловно същите обвинявания, показани даже със същите формулировки - скица за данъчна машинация за укриване на Данък добавена стойност посредством фиктивни контракти с " изчезнали търговци " плюс пране на пари. Става въпрос за огромен бизнес - един от водещите производители на алкохол в страната " Сис индустрийс ", следено от Миню Стайков.

Друга връзка сред двете акции е роднинска - дъщерята на Ветко Арабаджиев Александра и синът на Миню Стайков - Стайко бяха женени до неотдавна. Още при сватбата беше коментирано, че е самобитен династичен брак сред двете семейства. Не е известно дали Арабаджиев и Стайков имат взаимен бизнес, само че под контрола на първия е огромен цех за захар в Пловдив, а това е съществена суровина за производството на алкохол.

Освен това, даже акцията е планувана по същия метод рано заран и даже пресъсобщението от прокуратурата идва едновременно при започване на работния ден.

Прокуратурата насрочи брифинг в 11 часа през днешния ден.

Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР