© Цветелина Белутова Още по темата Истинското лято е, когато...

...
© Цветелина Белутова Още по темата Истинското лято е, когато...
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Истинското лято е, когато...

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
3 авг 2018 #1 Европроектът на ужасите

Водният цикъл на Враца публично стана най-продължителният европейски план в България. Новината от предходната седмица мина неусетно, някак около останалите, само че в малко известие държавното управление реши да удължи периода за довеждане докрай на цикъла от юни 2018 година на третото тримесечие на 2021 година

Ако новата дата бъде спазена (а това е огромно " в случай че " поради двукратното към този момент удължение), то от одобряването на контракта през 2009 година до завършването на осъществяването ще са минали 12 години. Как е допустимо, евентуално ще се запитате, подмяната на 70% от тръбите на един средноголям град и подмяната на довеждащ тръбопровод да отнеме толкоз доста време? Отговорът е, че планът на Враца беше изработен, поръчан, предоставен и изпълнен по най-лошия вероятен метод – прочетете тук.

#2 За кого са 500-те милиона за язовирите

В средата на юли на Министерството на стопанската система беше отредено да похарчи внушителната сума от 500 млн. лева за ремонта на 858 язовира, половината от които са за незабавен и спешен ремонт. Интересното в тази ситуация е, че това няма да става посредством някоя от структурите, които дават отговор за язовирите - НЕК, " Напоителни системи " или новото държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", а посредством самата Държавна консолидационна компания (ДКК).

В решението на държавното управление, с което беше повишен капиталът на ДКК с половин милиард лв., категорично се показва, че тя " ще разпорежда ремонтите и реконструкциите на язовирите - държавна и общинска благосъстоятелност ". Според в. " Сега ", които се базират на отговори на министерството, това ще става посредством две компании, които са под шапката на ДКК - " Еко антрацит " и " Екоинженеринг РМ ". Кои са те четете тук.

#3 Колко и за какво заплаща Европа за зелена сила

Макар че няма да изпрати човек на Луната, Европа има стратегия, която е не по-малко скъпа от американската " Аполо " - поддръжката за зелената сила. Страните, членки на Европейски Съюз, субсидират възобновимите енергийни източници (ВЕИ) с над 64 милиарда евро годишно, с цел да доближат 20% дял на зелената сила в потреблението си. От началото на своя Energiewende (енергиен преход) единствено Германия е похарчила над 150 милиарда евро. Европейски Съюз като цяло директно е субсидирал възобновимите източници на сила с близо половин трилион евро за последните 10 години. Докато през 60-те години на предишния век, с цел да изпратят 12 астронавти на земния сателит, Съединени американски щати изразходват 100 милиарда евро (по настоящи цени).

Безспорно намаляването на енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз, спадът на замърсяването и свиването на излъчванията на парниковите газове са значими. Но размерът на дотациите, които се заплащат, с цел да се случи това, е не по-малко значим. Вижте за какво тук.

#4 " Булсатком ": Финансовата авантюра след спътника

" Булсатком " е водач на пазара на платена телевизия с над 650 хиляди клиенти. От година си има и чисто нов безценен спътник - за над 230 млн. $. Небесата пред компанията обаче надалеч не са безоблачни - поради мегаломанските проекти и неверни вложения от години тя е във финансов безпорядък, а от седмица - и в мениджърски.

Компанията, учредена от старозагорците Максим Заяков и Пламен Генчев преди 13 години, има гласуван от двамата 5-членен нов съвет на шефовете с външни лица и мажоритарния притежател Генчев, до момента в който сътрудникът му напуща ръководството. Дни по-късно концепцията очевидно се трансформира и ново решение анулира предходното, като се минава към ръб с Генчев и други двама негови доближени. Засега нито един от двата разновидността на управнически екипи не е вписан. Но е следващ път, в който вместо договорка за споразумяване на задълженията и/или промяна на собствеността акционерът трансформира желанието си.

Дотук в кашата има един сигурен резултат - цената на компанията пада. А поради финансовите проблеми и хаоса услугата към клиентите постепенно стартира да се губи...

#5 " Полисан " по пътя към банкрута

Един от огромните търговци на горива - " Полисан ", с оборот от над 250 млн. лева, потегли по пътя към банкрута. Напоследък облаците започнаха да се сгъстяват за русенската компания, откакто през април тази година Агенция " Митници " лиши два лиценза на компанията. Сега от обявите в Регистъра на обществените продажби излиза наяве, че частен правосъден реализатор продава активи на " Полисан ". Самата " Полисан " пък е подала искане за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност пред Русенския областен съд. От оповестените досега продажби излиза наяве, че активите могат да бъдат осребрени за към 15 млн. лева По неофициална информация от източници от пазара кредитната експозиция е към 60 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР