© Цветелина Белутова Насред лятната скука в България, където всекидневните

...
© Цветелина Белутова Насред лятната скука в България, където всекидневните
Коментари Харесай

Вечерни новини: България търси бронирани машини за 1.5 млрд. лв., зърнената реколта е отлична

© Цветелина Белутова Насред лятната досада в България, където всекидневните вести наблюдават главно разпространяването на чумата по свинете, ръководещите взеха решение да опитат да задвижат и другата огромна поръчка за нова техника за армията - тази за бронетранспортьори. По света пък още веднъж най-активен в основаването на вести е Доналд Тръмп, който стегна глобите на Съединени американски щати против Венецуела и влезе в нова битка с Пекин.

На фона на големите пожари към Арктика и различен огромен екопроблем стартира да се трансформира в алармиращ: обезлесяването в Бразилия се е ускорило с 67% от началото на годината, като единствено през юли е унищожена гора с размерите на Люксембург. Това е вследствие политиката на новия бразилски президент - крайнодесния Жаир Болсонаро. Той даде зелена светлина за сечи в най-голямата тропическа гора в света - " крепостна стена " против световното стопляне.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ–ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Управляващите задвижиха поръчката за бронирани машини за 1.5 милиарда лева


Какво се случи в резюме: След месеци закъснение Министерството на защитата през днешния ден даде формален старт на поръчката за закупуване на 150 нови бронирани бойни машини за пехотата на стойност 1.46 милиарда лева Амбицията на ръководещите е те най-малко отчасти да се създават или сглобяват в България, като за възможен локален сътрудник се спряга държавното военноремонтно дружество " Терем ".

- Очаквано претенции за обвързващи предложения са изпратени до четири компании - ARTEC (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

- Оферти се чакат до 31 октомври, по-късно междуведомствена работна група ще ги оцени и изборът се чака до 20 декември. Това значи, че възможен контракт може да бъде подписан чак следващата година и това ще облекчи бюджета тази година, откакто България изхарчи 2.2 милиарда лева за новите изтребители.

Защо е значимо: Новите бронирани машини, паралелно с новите изтребители и другия огромен план - за нови бойни кораби, несъмнено са значими за българската войска, която не е превъоръжавана от десетилетия и в този момент разполага със остаряла съветска техника в неприятно положение. Покупките ще приспособяват техническите благоприятни условия на армията към стандартите на НАТО и най-много ще понижат зависимостта от остарялата руска техника и поддръжката й от Русия. В същото време моментът е подобаващ от финансова позиция, защото българската стопанска система е в напредък. Сделките обаче се случват постепенно поради множеството очевидни и подмолни лобистки ползи по тях. Все отново ръководещите съумяха да завършват тази за изтребителите.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Новите изтребители F-16 за българската авиация ще се ремонтират в " Авионамс ". В момента пловдивският авиоремонтен цех е държавен, откакто бе национализиран вследствие на банкрута на КТБ, а бе под контрола банкера Цветан Василев. България приключва договорката за осем нови бойни машини от най-новата генерация F-16 Block 70/72, като първите доставки се чакат след към четири години.

Зърнената годишна продукция тази година е изключително добра и като качество, и като количество и ce дoближaвa дo peĸopднaтa 2017 година, сочат анализите нa Koнcyлтaтивния cъвeт пo зъpнoтo. Oбщoтo ĸoличecтвo пшeницa ce oчaĸвa дa бъдe oĸoлo 5.8-5.9 млн. тона, което е растеж от 8.7%. Висок се обрисува и да е износът, като от 1 юли до 10 август страната ни ще регистрира експорт на над 1 млн. т пшеница, над ⅘ от които са за Европейски Съюз, стана ясно на съвещанието на съвета.

Правителството на Съединени американски щати е открило, че Китай манипулира валутата си, и ще работи взаимно с МВФ, с цел да се пребори с нелоялната конкуренция, заяви финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин. Вчера стана ясно, че поради комерсиалната война Китай девалвира юана до най-ниското му равнище по отношение на $ от десетилетие, което би трябвало да подтиква износа на Китай и да компенсира част от загубите от наложените от Съединени американски щати мита. За последно Съединени американски щати дефинираха Китай като валутен манипулатор през 1994 година, а новото развиване разпалва с още по-голяма мощ комерсиалната война.

Доналд Тръмп внезапно ускори натиска над Венецуела, като подреди заледяване на всички активи в Съединени американски щати на венецуелското държавно управление, а американски компании няма да имат право да правят транзакции с държавното управление на Мадуро и със свързани лица. Като претекст за мярката президентът акцентира " продължаващата узурпация на властта от нелегитимния режим на Николас Мадуро ". Предишните наказания бяха ориентирани против петролната промишленост и финансовия бранш, само че нямаха необикновен резултат.

СДЕЛКА НА ДЕНЯ

[Associated Press]
Две от най-големите вестникарски компании в Съединени американски щати оповестиха обединение в договорка за към 1.4 милиарда $. GateHouse Media (собственост на капиталовото сдружение New Media Investment Group), която е един от най-големите притежатели на местни и районни издания със стотици заглавия в портфолиото, купува Gannett, притежател на USA Today. Обединеното сдружение ще има над 260 всекидневника и над 300 седмичника в Съединени американски щати. Това ще е най-голямата вестникарска компания в страната с общ тираж от 8.7 млн. вестника, която ще управлява към една шеста от всички вестници в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР