© Цветелина Ангелова Още по темата Минималните осигуровки растат за

...
© Цветелина Ангелова Още по темата Минималните осигуровки растат за
Коментари Харесай

Тютюнопроизводители искат да се отнеме лицензът на търговеца "Лийв табако"

© Цветелина Ангелова Още по тематиката
Минималните осигуровки порастват за всички. Без " Булгартабак " и " Кингс "

Социалният министър Ивайло Калфин изясни цигареното изключение с претекстове, които не са правилни
18 окт 2015
Гръцки вложители ще преработват тютюн в Кирково

Очаква се началото на построяването на предприятието да е напролет
2 фев 2015 Тютюнопроизводителите упорстват да бъдат отнети разрешението за изкупуване на тютюн и лиценза за преправка на тютюн на гръцкото сдружение " Лийв табако А. Михайлидис " поради отговорности към производителите. Това оповестиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010. Компанията дължи към 2.5 млн. лева на фермерите за изкупен тютюн от годишна продукция `2016, само че към днешна дата не се е разплатила.

Ако институциите одобряват в този момент предложенията, то това ще е вторият случай за последните години, в който тази компания губи лиценза. Сходен проблем имаше и през 2012 година към друга компания в бранша - " Исперих БТ ", която също остана без лиценз, само че заради друга причина.

Искане за лишаване на лиценз

Националната асоциация на тютюнопроизводителите е внесла искане до министерството на земеделието за лишаване на разрешителното за изкупуване на тютюн на гръцката компания " Лийв табако А. Михайлидис ", както и искане до Министерски съвет за лишаване на лиценза й за преправка на тютюн.
Засегнатите фермери, които не са получили средствата си от компанията са към 500, които през предходната зима са предали тютюн от ориенталските сортове " Басми " и " Кабакулак " на гръцкото сдружение. Според закона за тютюна изкупената суровина би трябвало да бъде разплатена в период от един месец, което нормално се случва през март. Това обаче не се е случило през тази година. " Смятам, че при неучтивост от страна на една компания, е редно страната да й отнеме лиценза ", разяснява Цветан Филев, ръководител на асоциацията.

Неизплатени заеми

Всъщност проблемите към сдружението " Лийв табако А. Михайлидис " датират още от няколко години. По неофициална информация на " Капитал " през януари 2017 година " Сосиете Женерал Експресбанк " изпраща писмо до тютюнопроизводителите и министерството на земеделието, с което ги уведомява, че банката в качеството си на заложен заемодател на гръцкото сдружение има публикуван изпълнителен лист и пристъпва към осъществяване поради необслужван заем на тютюневата компания. През юни пък се е стигнало до решение да стартира отчасти погашение на дължимите суми към производителите, като 44% от тях са били трансферирани към различен търговец в бранша и е почнало изплащането им.

Впоследствие през септември консултативният съвет по тютюна взима решение да издаде позволение на " Лийв табако А. Михайлидис " да изкупува тютюн и от годишна продукция `2017 година, като е допустимо компанията към този момент да има подписани контракти с фермери. " Целта ни в този момент е да предпазим производителите да подписват нови контракти, тъй като единствено след два месеца стартира стопанският цикъл за 2018 година ", твърди Цветан Филев. До публицистичното привършване на броя " Капитал " не съумя да се свърже с представители на гръцката компания на посочените телефони на компанията. Последният й оповестен доклад в Търговския указател, който е за 2015 година, демонстрира, че компанията е имала доходи от продажби за 28.9 млн. лева и облага от 3.2 млн. лева

Ако в този момент институциите одобряват причините на производителите, то лицензът на " Лийв табако А. Михайлидис " ще бъде лишен за повторно. В края на 2009 година компанията изгуби разрешителните си поради дълг от 1.3 млн. лева към тютюнопроизводители. Сходен проблем имаше през 2012 година и с друга компания от комерсиалния бранш - " Исперих БТ ", чиито лиценз беше лишен поради неизплатени заплати към служащи. Впоследствие сдружението, приватизирано през 2005 година от Едноличен търговец " Айсберг- Бейхан Сонен ", влезе в процедура по неплатежоспособност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР