© Sputnik Путин: За Русия развитието на нашия Далечен Изток

...
© Sputnik Путин: За Русия развитието на нашия Далечен Изток
Коментари Харесай

Мнения Daily - Путин за Ролята на Русия в осигуряването на просперитета на Азия

© Sputnik Путин: За Русия развиването на нашия Далечен Изток е народен приоритет на 21 век. Още по тематиката
" Тесни връзки " и необятни пръсти

Или следващите и надалеч не последни промени в Кодекса за обществено обезпечаване, засягащи финансовия дирек на пенсионната система
12 ное 2017
Духът на компромис ще избави Европа

Вместо да се стремят към увеличение на легитимността на Европейски Съюз, европейските водачи би трябвало да покажат способността му за оцеляване
10 ное 2017
Мнения Daily - Русия търгува с въздействие от най-малко столетие

И още: Моралът е нещо относително; Сарказмът е най-силната реакция на съветското изкривяване на историята
7 ное 2017 Интеграция
Путин за Ролята на Русия в обезпечаването на просперитета на Азия

От коментар на съветския президент Владимир Путин за Bloomberg, оповестен на 8 ноември. Текстът е оповестен със съкращения

Русия цени форума за Азиатско-Тихоокеанско Икономическо Сътрудничество (APEC), който стартира тази седмица в Дананг, Виетнам, поради опциите, които дава на всички участници да влязат в полемика и да координират позициите си по необятна гама от стопански, обществени, екологични и културни въпроси. Страните-членки се стремят да си сътрудничат въз основата на правила като консенсус, непринудено присъединяване, взаимно почитание и предпочитание за реализиране на взаимни отстъпки, без значение каква е политическата обстановка. Това е духът на партньорство на APEC.

Като огромна евразийска мощ с големи територии и капацитет в Далечния Изток, Русия има интерес в сполучливото бъдеще на Азиатско-Тихоокеанския район и в насърчаването на резистентен и повсеместен напредък по цялото му продължение. Вярваме, че ефикасната икономическа интеграция, основана на правилото на отвореност, взаимна полза и универсалните правила на Световната комерсиална организация, са водещите способи тези цели да бъдат реализирани.

Подкрепяме концепцията за образуване на Азиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия. Вярваме, че това е в наш на практика интерес и че съставлява опция да засилим позициите си в бързорастящите районни пазари. И в действителност, през последните пет години делът на външната търговия от страните от APEC към Русия се усили от 23% на 31%, а износът ни към тях скочи от 17% на 24%. Нямаме желание да стопираме дотук. Разбира се, до момента в който сътворяваме зоната за свободна търговия на APEC, можем да се облегнем на опита на други интеграционни контракти от евразийския район, като да вземем за пример Евразийския стопански съюз (ЕИС), в който Русия си взаимодейтва с Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Нашия съюз се развива динамично и имаме предпочитание да изградим връзки с всички страни и асоциации, които са заинтересувани това да се случи. Виетнам, тазгодишният хазаин на APEC форума, бе първата страна, която подписа контракт за свободна търговия с ЕИС. Резултатът бе забележителен растеж в търговията и нашарване. Разговорите за сходно съглашение с Китай приключиха напълно скоро, а тези със Сингапур занапред стартират. Работим по опцията да подпишем контракт за свободна търговия и с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN).

Докато сме на тази тематика, желая да загатна концепцията ни да създадем необятно евразийско партньорство въз основата на ЕИС и самодейността на Китай " Поясът и пътят ". Да подчертая, че става дума за еластичен съвременен план, отворен към други участници.

Цялостното развиване на инфраструктурата, в това число транспортна, телекомуникационна и енергийна, ще ни служи като база за ефикасна интеграция. Днес Русия модернизира своите морски и въздушни пристанища в Далечния Изток, развива трансконтиненталните си жп връзки и построява нови газови и нефтопроводи. Ние сме решени да се включим към двустранни и многостранни планове, които да свързват нашите стопански системи и пазари, в това число енергийния Супер Ринг, който да сплоти Русия, Китай, Япония и Република Корея, както и транспортната връзка Сахалин-Хокайдо.

Най-сериозно сме се фокусирали върху консолидираното на съветските сибирски и далекоизточни територии в тази разширена мрежа. Това включва редица ограничения, целящи да се ускори капиталовата прелест на тези наши райони и консолидираното на съветски компании в интернационалните индустриални вериги.

За Русия развиването на нашия Далечен Изток е народен приоритет на 21 век. Говорим за основаването на територии на съвременен стопански напредък в този район, оползотворяване на естествени запаси в огромен мащаб и поддръжка на високотехнологичните промишлености, както и вложенията в човешки капитал, обучение и опазване на здравето, както и образуването на конкурентни центрове за проучвания.

Надяваме се, че нашите сътрудници и най-много стопанските системи на APEC, ще изиграят дейна роля в реализирането на тези процеси. Още повече, че изградихме доверие с участниците в годишния Източен стопански конгрес във Владивосток по отношение на вероятностите на тези проекти.

Вярваме, че сполучливото партньорство би трябвало да поддържа нововъведенията. В тази връзка, Русия развива няколко начинания, в това число унифициране на цифровата стопанска система и комерсиалните правила, хармонизиране на техническите стандарти, съгласуване на тактики за образуване на високотехнологични пазари и основаване на единна концептуална рамка за цифровото пространство. Споделяме с сътрудниците ни нашия опит в електронните услуги за жителите. Също предлагаме започването на съвещания за интернационалната осведомителна сигурност и отбрана на софтуера със страните от APEC.

Предотвратяването на естествени и провокирани от индивида бедствия, както и подпомагането на засегнатите от такива, епидемиите и пандемиите, са други провокации, които изискват общ отговор. Трябва да приказваме за хранителната сигурност дружно. Като един от най-големите експортьори на зърно, растителни масла и риба, Русия желае да стане водещ експортьор на екологично чиста храна за нашите съседи в Азиатско-тихоокеанския район. Говорим за взимането на ограничения и увеличението на земеделското произвеждане и подобряването на продуктивността.

Имаме желание да се впуснем в основни полемики по всички тези тематики на 25-я конгрес на икономическите водачи на APEC. Убеден съм, че в случай че действаме дружно, ще намерим решения на провокациите и ще подкрепим постепенния, уравновесен и съразмерен напредък на нашия споделен район, с цел да осигурим просперитета му. Русия е подготвена за такова съдействие.
------------------
Бюджетно
Капиталовите разноски в правосъдната система нормално се трансформират в заплати

Коментар на Института за пазарна стопанска система Висш съдебен съвет желае двойно нарастване на финансовите разноски по отношение на предходната година, само че без съответни проекти те отново ще се трансфорат в източник за нарастване на заплатите
На последното съвещание на правната комисия в Народното събрание бяха " разисквани " двата разновидността за бюджета на правосъдната власт за 2018 година – предлагането на Висш съдебен съвет и предлагането на държавното управление. Разликата сред тях е 64 млн.лв. по-малко в държавния план. Естествено беше да се чака оживена полемика, само че от отчета на комисията остова усещането, че е ставало въпрос най-много за увеличените финансови разноски. Те са поискани от правосъдната власт в двойно по-голям размер по отношение на актуалната година и тъкмо това нарастване напълно отсъства в плана на Министерски съвет.

Ето и какво се случва общо с финансовите разноски в правосъдната система. (виж графика 1)

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Основният мотив на правосъдната власт за нарастването е прехвърлянето на постройките за ръководство от Министерството на правораздаването към Висш съдебен съвет и въздържането от финансови разноски през миналите 10 години.

Изпълнението на финансовите разноски през годините е непостоянно. В по-голямата част на годината то се движи в границите на 30% от плануваните месечни разноски. В края на 2014 година внезапно средствата съвсем напълно се усвояват, главно поради привършване на строителството на постройка, а останалите средства са раздадени за бонуси. През 2015 година още веднъж се следи възпиране от съществени поправки и придобиване на нови активи, само че през ноември се взема решение за нарастване на заплатите в системата и те още веднъж доближават над 80% осъществяване. Изпълнението за 2016 година на финансовите разноски е 36,27 %. До края на септември 2017 година направените финансови разноски са в размер на 20%. (виж графика 2)

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Оказва се, че финансовите разноски са един от главните източници за покачване на заплащането в системата в края на годината. На процедура разискването за вложения се обезсмисля, тъй като плануваните пари за това се трансформират в настоящи разноски. Затова и настояването за двойно нарастване на Висш съдебен съвет не устоя рецензиите сега.

Нормалният и по-ефективен метод за аргументирано искане на нарастване на финансовите разноски е даване на съответни проекти, само че такива няма, или най-малко не обществено. На този декор е несериозно да се желае двойно нарастване на парите за вложения и да се има вяра, че ще бъдат утвърдени.
---------------------
Знаците на ориста
Божидар Димитров като политически анализатор - още един етаж към дъното

От коментар на Веселина Седларска за уеб страницата " Редута "

Фотограф: Юлия Лазарова Ако някой към момента брои етажите под дъното, към които се спускаме, апелирам да прибави още един. И да му постави надпис: Божидар Димитров – политически анализатор. Това ще е бъдещето занятие на досегашния шеф на НИМ, той просто се подчинил на знаците на ориста : " Човек колкото и да бяга, политиката го преследва, тя го настига, прави му предложение, на което не може да откаже, и той се съгласява ".

Ето и дебюта му в политическото анализаторство във връзка изказването на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, че Червената войска е избавила българските евреи: " Нито Москва, нито Русия го е споделила това, споделила го е една пикла, която няма и цици, както всички рускини. Пикла без цици ". Това не го споделя неизбежният тъпанар, какъвто има във всеки " Биг брат ", по адрес на някоя от съквартирантките. Казва го новоизгряващият политически анализатор Божидар Димитров във връзка на представителя на съветското външно министерство...

Може да се откри и по-лицеприятна дума за изявлението на Божидар Димитров, само че няма потребност, точната е нецензурност. Ако за министър председателите в политическия разбор имаше политически рецензия в смисъла на театралната или литературната рецензия, то в тази ситуация тя щеше да звучи по този начин: Божидар Димитров е просто и единствено едно плямпало.

И, колкото и да е необичайно, тук идва моментът, в който би трябвало да се направи комплимент на Божидар Димитров – в ролята си на политически анализатор той е напълно на равнището на политическата конюнктура. Съответен е. Съизмерим. Сходен. Лика-прилика. Както и да го увъртаме, ще се наложи да признаем – подобаващ е!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР