© Reuters Саудитска Арабия сви производството на петрол и газ

...
© Reuters Саудитска Арабия сви производството на петрол и газ
Коментари Харесай

Саудитското производство на петрол и газ се сви след нападение с дронове

© Reuters Саудитска Арабия сви производството на нефт и газ след офанзивата с дронове в събота по две основни уреди, ръководени от държавната компания Aramco. От енергийното министерство на страната декларират, че ударите са понижили производството на недопечен нефт с 5.7 млн. барела на ден при нормални 11 млн. барела дневно.

В Саудитска Арабия се създават 10% от петрола в света, написа английската Военновъздушни сили. Затова свиването на половина може да има доста отражение върху цената на суровината още в понеделник, когато отворят пазарите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вашингтон подозира Техеран

Говорител на йеменските бунтовници хуси показва, че в нападението са употребявани 10 дрона и могат да се чакат още офанзиви в бъдеще. По думите му интервенциите против саудитски цели ще стават " все по-големи и по-болезнени, до момента в който тяхната експанзия и обсада не престават ". Саудитците водят подкрепяна от Запада коалиция, поддържаща йеменското държавно управление, до момента в който Иран застава зад бунтовниците хуси.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо упрекна за ударите Иран, като акцентира, че няма доказателства, че те са пристигнали от Йемен. Той разяснява, че става въпрос за " невиждана офанзива по международните енергийни доставки ", само че не показа съответни улики в поддръжка на обвиняванията си. Това не е първият случай, в който Вашингтон твърди, че Техеран е забъркан в набези по петролните доставки в района. Американският президент Доналд Тръмп към този момент е предложил помощта на Съединени американски щати в отбраната на Саудитска Арабия.

Негативно отражение върху петролните доставки

Саудитската осведомителна организация цитира държавни представители, съгласно които офанзивите са довели до " краткотрайно прекъсване на производството от находищата в Абкайк и Хурайс ", само че обстановката е " под надзор ". Част от свиването в добива ще бъде обезщетено от петролните ресурси на Aramco.

Aramco не е единствено най-големият производител на нефт в света, а и една от фирмите с най-големи облаги. Находището в Хурайс дава към 1% от добива на нефт в международен мащаб, а оборудването в Абкайк може да обработва 7% от световните доставки. В резултат даже малко или отчасти прекъсване на работния развой може да се отрази отрицателно на компанията и на петролните доставки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР