© Ralph Orlowski Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Ralph Orlowski Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Цацаров обяви акция "лукс", а Германия е изправена пред стачки в индустрията

© Ralph Orlowski Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Заради мръсния въздух в София за пръв път бе пуснат " зелен билет " ; Милош Земан беше избран отново за президент на Чехия; Руската полиция е арестувала Алексей Навални; Почина създателят на IKEA Ингвар Кампрад; Третият лъч на метрото ще бъде пуснат до две години
28 яну 2018
Вечерни вести: Кабинетът предстоящо оцеля, бюджетът на София бе признат, а ЕЦБ резервира политиката си без смяна

И още: Тръмп ще приказва пред световните водачи в Давос; Българска социалистическа партия внесе подписи за референдум за Истанбулската спогодба, ГЕРБ отсрочи ратификацията; Въздухът в София ще е доста замръсен и на следващия ден.
25 яну 2018
Вечерни вести: Президентът регистрира първата си година, а Съединени американски щати оповестиха, че комерсиалната война в този момент стартира

И още: Кои ограничения против мръсния въздух поддържат столичани; София ще има нощен градски транспорт; ЕЦБ ще зададе звук на паричната си политика за годината, Англия в борба с подправените вести
24 яну 2018
Вечерни вести: Кабинетът с ново половинчато решение за " Пирин ", стартира форумът в Давос, а Борисов подцени вота

И още: Движението в центъра на София няма да се стопира при замърсен въздух; Кои са номинирани за оскарите; Как въглищната империя на Ковачки процъфтява с държавна помощ
23 яну 2018 В понеделник, ден след дебюта на зеления билет в столицата, над София небето се появи, блестна слънце и въздухът още веднъж става за дишане. Заслугата обаче не е на транспортните екстри в неделя, а тъй като подухна вятър и разчисти тежкия сиво-лилав облак над града. Грипът обаче е на пика си, учебните заведения излязоха във почивка, само че не и детските градини - без всякаква логичност.

Седмица откакто полицията в холандския град Ротердам разгласи, че взема на прицел младежи без приходи, които се движат със скъпи дизайнерски облекла и бижута, и дори ще ги конфискува, основният прокурор Сотир Цацаров подвигна мерника по-високо. Прокуратурата стартира инспекция на всички български жители, които карат първокласни коли или са си купили парцели на цена над 500 000 лева в последните две години.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Прокуратурата стартира акция " разкош "

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекция на записаните в страната притежатели на първокласни коли от избрани марки, както и на българските жители, които през 2015 и 2016 година са придобили недвижими парцели на стойност над 500 000 лв.. От прессъобщението на прокуратурата излиза наяве, че сега български жители в страната ръководят 50 майбаха, 193 бентлита, 31 ламборджини, 68 ролс-ройса и 93 ферарита, без значение по кое време и от кого са добити. А общо 365 души са придобили безценен парцел в България през 2015 и 2016 година Не се схваща за какво инспекцията е лимитирана единствено в този двугодишен интервал.

Новата акция на прокуратурата звучи най-вече като PR интензивност, доколкото засичането на разноски за недвижими парцели и коли над избран размер и заявените приходи става автоматизирано в Национална агенция за приходите. А това не е първата шумно рекламирана прокурорска акция за инспекция на лукса в бита на избрани хора. През 2010 година прокуратурата и данъчните облетяха с хеликоптер кварталите в полите на Витоша, към Пловдив, язовир Ивайловград и други, с цел да търсят първокласни парцели.

Германия е застрашена от всеобщи стачки в металургията и машиностроенето

Германската промишленост е застрашена от стачки, откакто авторитетният профсъюз IG Metall на служащите в металургията и машиностроенето не съумя да се контракти с работодателите за по-високо възнаграждение и по-големи обществени придобивки. Двете съществени претенции на IG Metall, в който членуват 3.9 млн. служащи, са за нарастване с 8% на възнагражденията и право за понижение на работната седмица до 28 часа. След неуспеха на договарянията, предприятията в този момент ще гласоподават дали да стартират стачки.

Те могат да обиден над 250 компании в цяла Германия сред сряда и петък и сигурно ще провокират отрицателни последствия за фирмите. След финансовата рецесия от 2008 година профсъюзите съумяха да предпазят бранша от всеобщи съкращения, само че на цената на постепенно нарастване на заплащането по отношение на останалите браншове. Сегашните претенции на синдиката са подкрепени от постоянния стопански напредък, както и рекордно ниските равнища на безработица в Германия. С годишно произвеждане от 8.3 млн. тона металургичният бранш в Германия е първи в Европа и четвърти в света след Китай, Съединени американски щати и Индия.

Българска социалистическа партия и министър Московски в конфликт поради разкрития за футболния тим на БДЖ

След неуспеха на вота на съмнение предходната седмица, левицата откри нов мотив за офанзива към ръководещите. В понеделник от партията желаеха оставката на управлението на БДЖ поради злоупотреби, които бяха разкрити от следствие на " Нова тв ". Социалистите дадоха период от 24 часа на министъра на превоза Ивайло Московски да предприеме ограничения като освобождение на ръководстото на БДЖ, в случай че ли не - ще упорстват за неговото освобождение. Той обаче отбрани холдинга, не одобри ултиматума и отхвърли всички обвинявания.

Разследването на " Нова тв " демонстрира за следващ път, че финансово затруднената компания поддържа футболен тим, ремонтите на локомотивите се правят от частна компания, само че с техника и чиновници на БДЖ, а машинистите работят доста повече часове от регламентираното.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

R’n’B звездата Бруно Марс победи на премиите " Грами "

Американският темп енд блус артист Бруно Марс взе шест награди " Грами ", в това число в категорите най-хубав албум на годината, ария на годината и запис на годината. Неговият " 24K Magic " победи посочените за любимци Damn на Кендрик Ламар, взел 5 други награди, и " 4:44 " на Джей Зи и по този начин той лиши шанса хипхоп реализатор да вземе заветния приз за пръв път от 14 години.В поп категориите се оттличи Ед Шийран, а именитият канадски артист и стихотворец Ленард Коен взе премия посмъртно.Интересни моменти бяха премията за сатирична ария за президента Владимир Путин, както и изненадващата поява на някогашният претендент за президент Хилари Клинтън. Гостите на церемонията дойдоха с бели рози в символ на солидарността си с акцията Time`s Up против половото принуждение, правата на дамите и депортацията на латиноамериканските мигранти, пристигнали в Съединени американски щати като деца.

Фотограф: Carlo Allegri

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Бизнесът среща държавното управление за 12-ти следващ път

На 30 януари в " София хотел Балкан " ще се организира 12-а годишна среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ". В нея ще вземат участие министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на обществената политика Бисер Петков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев, шефът на Bruegel Гунтрам Волф, политологът Иван Кръстев и ръководители на огромни компании. Събитието ще бъде закрито от президента (2012 - 2017) Росен Плевнелиев.

Фокус на срещата ще е казусът с дефицита на хора, който е съществено предизвикателство пред бизнеса, макар че българската стопанска система пораства стабилно през последните месеци. Представителите на властта и притежателите на най-големите компании в България ще имат опция да обсъдят по какъв начин могат да се опълчват на отрицателната наклонност.

Каталунският парламент избира министър председател на следващия ден

Във вторник Народното събрание в Барселона ще гласоподава за нов районен министър председател. Единственият претендент в действителност е остарелият подобен - Карлес Пучдемон. Късно в събота съдът реши, че той има право да бъде претендент. Същевременно магистратите единомислещо отсъдиха, че в случай че Пучдемон, който е в Брюксел от три месеца, желае изборът му да е законен, би трябвало да се яви персонално в Народното събрание, като изиска от съдията във Върховния съд, издал националната заповед за ареста му, право да участва на съвещанието.

Така Пучдемон има единствено една опция, в случай че желае изборът му да е законен от позиция на испанските управляващи: да се съобщи на правораздаването (за задачата ще е задоволително да се върне в Испания), да му бъде наложена мярка предпазен затвор и да се надява, че ще му бъде разрешено да отиде в Народното събрание. В противоположен случай назначението ще се смята за незначително и няма да бъде подписано от испанския крал.

Европейски Съюз подовява договарянията за комерсиално съглашение със страни от Южна Америка

Утре еврокомисарите по търговията и по селското стопанство стартират нов кръг договаряния с външните министри на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай за постигането на съглашение сред Европейски Съюз и най-големия южноамерикански търговски блок, именуван Меркосур.

Подписването на съглашение би дало достъп на Европейски Съюз до един напълно нов пазар и би икономисало заплащането на 4 милиарда евро мита. Според Брюксел цената на договорката откъм понижаване на цени е осем пъти по-голяма от тази с Канада и четири пъти - от тази с Япония. Европейски Съюз дава обещание да направи всичко по силите си, с цел да подписа съглашението до края на годината, макар опасенията, че отварянето на търговията с Меркосур може да донесе и негативи, изключително в селското стопанство.

Тръмп ще произнесе първата си годишна тирада

На 30 януари се чака първата годишна тирада " За положението на съюза " на Доналд Тръмп като президент. Петте съществени тематики, които той ще засегне, ще са " стопанската система в интерес на всички ", нуждата от " обективни и взаимноизгодни търговски връзки " с други страни, желанието да модернизира инфраструктурата на страната с стратегия за 1.7 трлн. $, следващи проекти за ограничение на имиграцията (вкл. унищожаване на лотарията за зелена карта) и национална сигурност.

По предписание президентите употребяват годишните си послания, с цел да показват своята визия за страната и да очертаят целите. Речта всекидневно се преглежда като стратегия за законодателна активност на Конгреса. Някои от демократите обаче обявиха, че ще бойкотират събитието, а доста дами от партията възнамеряват да са в черно в символ на взаимност с придвижванията против половото принуждение.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Новият шеф на easyJet понижи заплатата си до тази на предшественичката си

Йохан Лундгрен, новият основен изпълнителен шеф на easyJet, ще понижи заплатата си до тази, която получаваше предшественичката му Каролин Маккол, заяви английската самолетна компания. Вместо 740 000 паунда той е изискал да получава 706 000 паунда, колкото взимаше Маккол преди да оглави при започване на годината телевизионната компания ITV. Като проява на волята на компанията за тъждество в заплащането сред чиновници от двата пола и останалата част от пакета за възнаграждение на Лундгрен ще бъде като на Маккол.
Маккол е една от едвам шестте дами на управителен пост в стоте най-големи компании на Англия.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Собствениците на парцели в София към този момент могат да заплащат локалните си налози и такси . Може да се избере и разсрочено заплащане, като при него вноските за налог недвижими парцели и налог МПС са две, а за битови боклуци - 4. При заплащането на налог здания или налог МПС едновременно до 30 април се употребява 5% отстъпка. За такса битови боклуци отстъпка няма.

Вчера в столичното метро са се качили 12 хиляди пасажери повече по отношение на предходната неделя. Според пресцентъра на общината това се дължи на " зеления билет " от 1 лев, който бе пуснат за първи път в неделя, откакто три дни столицата бе потънала в рисков смог. Повишението на пасажерите е разумно, защото билетът бе целодневен и важеше за цялата градска мрежа. Няма данни дали има покачване в пътувалите с наземния градски превоз.

В деня на професионалния си празник дне с работещите в пандизите и арестите излязоха на следващ митинг, като заплашват с още демонстрации. Те упорстват за по-високи заплати и по-добри условия на труд, като не са удовлетворени от полученото при започване на годината 5% нарастване. И показват, че работят по един и същи закон - Закона за Министерство на вътрешните работи - с служителите на реда, които обаче получиха увещание от премиера за 100 млн.лв в допълнение след митинги.

Полша прикани Съединени американски щати да глобят енергийни компании от Европейски Съюз (Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall), които взимат присъединяване в съветския проект за създаване на газопровода " Северен поток 2 ", съобщи EUobserver. Вчера американският държавен секретар Рекс Тилърсън съобщи, че Съединени американски щати гледа на планувания газопровод сред Русия и Германия като на опасност за енергийната сигурност на Европа. Полша, Украйна и балтийските страни също се притесняват, че газопроводът ще ускори зависимостта на Европа от съветския газ.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Прокуратурата e изпуснала 591 наказани нарушители

Прокуратурата гледа напълно през просото на задължението си да вкарва наказаните нарушители в пандиза. Общо 591 наказани на затвор се разхождат на независимост съгласно справката на прокуратурата от края на м.г., демонстрира инспекция на в. " Сега ". Шокиращото е, че измежду тях има убийци, изнасилвачи, участници в отвличания, трафик на хора, грабежи, длъжностно заграбване. Укрили са се и даже наказани по съглашение - т.е. обвинени, които са се явили персонално в съда, с цел да подпишат споразумението си с прокуратурата. Въпреки че наказването им влиза в действие незабавно, те не са били арестувани и от този миг са в неопределеност. Някои се търсят неотдавна, само че има и случаи, в които присъдите са влезнали в действие преди повече от 10 години.
Въпросът стана мъчително настоящ след шестте убийства в Нови Искър в новогодишната нощ. За тях задочно бе упрекнат Росен Ангелов, който се оказа търсен от 8 година, с цел да излежи присъдата си за блудничество с малолетно момиче.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР