© Цветелина Белутова Urban Tapes вече има записани 44 акустични

...
© Цветелина Белутова Urban Tapes вече има записани 44 акустични
Коментари Харесай

Градска музика

© Цветелина Белутова Urban Tapes към този момент има записани 44 акустични сесии и над 250 хиляди гледания в YouTube.Лисабон е надалеч от Варна. Всъщност, в случай че теглите права линия сред двете, тя ще е една от най-дългите линии в Европа. Затова фактът, че една концепция, родена в португалската столица, е заживяла личен живот на брега на Черно море, е впечатляващ.

Urban Tapes съществува към този момент три години. Това е българска платформа за акустични сесии, която дава сцена на непопулярни актьори, а известните показва по нов и нетрадиционен метод. Докато в чужбина този род е прочут, в България до тогава сходни планове просто не съществуват.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Проектът на Самуил Петков и Боян Симеонов към този момент има над 40 записа на реализатори и групи, а измежду тях попадат одобрени имена в българската музика като Ostava, P.I.F. и Gravity Co.

Музика персонално за теб

" Нашата концепция беше напълно и само да променяме средата. Искаме да покажем какво се случва на различната сцена, с цел да накараме повече хора да се причислят към нея ", споделя пред " Капитал " Самуил. Двамата с Боян се срещат за пръв път в Лисабон, където беседват за музика, осъществявания онлайн и формата акустични сесии. Идеята отлежава, до момента в който се срещнат още веднъж, този път във Варна. Когато това се случва, те са към този момент уверени, че ще осъществят концепцията.

Освен ясна визия каква музика желаят да показват двамата имат и идея къде. " След лайв концерта връзката аудитория - реализатор завършва. Няма я тази следваща фамилиарност и връзка. Ние желаеме да свържем градските реализатори с градската среда, с цел да могат хората да слушат музика по-лично ", изяснява Боян.

Само месец по-късно се появява първата сесия на Urban Tapes. Мирян Костадинов-MIRY извършва дебютния си сингъл I Won’t Pray на фона на познатия на варненци монумент на " Почивка ". " Ако в София хората до известна степен чакат такива неща, във Варна сходни планове рядко се случват. Хубаво е варненци да видят познати места в един различен подтекст, чисто концептуално да обвържат града с друга просвета ", счита Самуил.



В идващите сесии на Urban Tapes виждаме изпълнителката VICK на софийска " Малко Търново ", вокала на P.I.F. Димо Стоянов до морския фар във Варна или JEREMY? в аулата на Софийския университет.

Проблемът с парите

Така Urban Tapes работи, само че към момента не може да се оправи с най-големия проблем на стартъпите - монетизирането. Екипът - Самуил и Боян, двама оператори и двама тонрежисьори, работи " с готовност и на мускули ". До момента са получавали финансиране по планове два пъти, само че се пробват да не разчитат на това. В чужбина платформи като тяхната се поддържат мощно от марки, само че средата тук е по-различна, описват двамата.

" В днешно време марките имат доста по-голяма и бюджетна, и медийна мощ, от страната, да създадат ъндърграунд културата по-силна ", счита Самуил. " В момента марките в България не застават зад планове, които не са строго комерсиални. Това е нездравословно и рисково за културната и обществената среда и плановете като нашия, които се пробват да я подобрят ", счита той.

Спира ги и конфликтът с държавни институции, които постоянно или отхвърлят на екипа да снима сесия на несъмнено място, или пък желаят прекомерно висока сума за това.

Въпреки компликациите Самуил и Боян нямат желание да се откажат, даже в противен случай. Мотивира ги фактът, че към този момент получават самопризнание от музикалните среди. " Последните ни сесии идват по избор от изпълнителите, а не ние да се свързваме с тях и занапред да им обясняваме кои сме и какво вършим ", описват двамата. А проектът за лятото към този момент е подготвен с пет проведени сесии, които чакат да бъдат записани.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР