© Цветелина Белутова [Капитал] 84 хил. кв.м е площта на

...
© Цветелина Белутова [Капитал] 84 хил. кв.м е площта на
Коментари Харесай

Да живееш в талян

© Цветелина Белутова [Капитал] 84 хиляди кв.м е площта на " Таляна " Талянът е мрежа, закотвена неподвижно на морското дъно. Той има вход, само че не и излаз. Така рибните пасажи попадат в клопката му, до момента в който плуват свободно край морския бряг, и остават заплетени. Докато ги изтеглят риболовците.

" Таляна " е името, с което преди няколко години импровизирано беше наименуван най-романтичният варненски квартал. Той е заключен в триъгълника сред гаровия площад, улиците " Преслав " и " Цар Симеон " - тогавашното сърце на града. Там са се намирали банките, адвокатските фирми на огромните търговци, модерните магазини, Търговско-индустриалната камара и стоковата борса, синагоги, църкви, най-скъпите градски хотели " Париж " и " Лондон ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сега " Таляна " е смела концепция за връщането на бизнеса в квартала, само че и за превръщането му в място за просвета, другарство и развлечение. За градско сърце, което още веднъж да стартира да бие.

Но тази история, типично по варненски, звучи и тъжно. Като знамение за един град с все по-отдалечаващо се славно минало, пленено настояще и красиво бъдеще, което би могъл да има, в случай че успее да да се измъкне от личните си мрежи.

За разликата сред " Таляна " и " Капана "

" Бащинството " на концепцията за превръщането на " Таляна " във варненска имитация на пловдивския " Капан " приписват на настоящия основен проектант на града Виктор Бузев. Така както " Капана " беше основна част от подготовката на Пловдив за столица на културата, още през 2015 година варненската концепция влиза в послание като детайл от програмата, с която две години по-късно градът поема купата " Европейска младежка столица ".

" Основната разлика сред " Капана " в Пловдив и " Таляна " е в метода на отделяне на мястото ", споделя Биляна Раева, която е ръководител на управителния съвет на сдружението " Варна - Европейска младежка столица ". В Пловдив общината влага с изключение на в инфраструктурната рехабилитация на квартала и в директна финансова помощ към актьори за прилагане на пространства в зоната в границите на две години. Във Варна няма такова възнаграждение на наеми за галерии или други пространства, само че пък искащите да се включат в развиването на квартала участваха със свои планове в състезанията през 2017 година ". Благодарение на тях през 2018 година се сътвори общественост от архитекти, урбанисти, дизайнери, IT експерти, историци, актьори, дейни жители, които основаха съдружие " Таляна ".

Според Раева през 2017 година в " Таляна " са били проведени повече от 40 плана, свързани с семейството на Варна. След това с възраждането на зоната са траяли да се занимават специалисти, архитекти и жители, проведени в сдружението.

Чий е този квартал

Две години по-късно обаче, в локалната администрация се държат като че ли концепцията не е тяхна и към този момент не ги вълнува. Главният проектант Виктор Бузев и заместник-кметът на града Пламена Маринова даже не желаят да влизат в диалога за напредъка й. Въпросите, изпратени до тях, останаха без отговор. Идеи за бъдещето на квартала се появяват непрестанно, само че към момента малко от тях стигат бързо до реализация. А средства, отделени непосредствено за " Таляна ", по този начин и не са планувани в бюджета на общината (виж карето).

Така излиза, че след 2015 година варненският " Таляна " се движи редом на, а не тъкмо взаимно с общинската власт.

В " Таляна " се анмира и Социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева

Фотограф: Цветелина Белутова [Капитал]
" Рецептата за основаване на градски зони като " Капана " в Пловдив е в обединяването на силите, споделя Иво Дернев, съсобственик на дребния бар " Котка и мишка " - първият в пловдивския " Капана ". Най-напред трябват хора, които да застанат зад концепцията на подобен план. Нужни са администрация, която да запретне ръкави и да стартира смяната, бизнесмени, които да влагат в нея, само че е нужно и схващане от страна на жителите. Всички би трябвало дружно да осъзнаят капацитета на плана, с цел да скочат в него. Иначе няма да стане. "

Мартен Демирев, ръководител на придвижването " Таляна ", споделя, че общината въпреки всичко прави неща: " Без нея нямаше по какъв начин да стане допустимо извеждането на автомобилното придвижване от зоната и превръщането ѝ значително в пешеходна – образец е ул. " Цар Симеон ", която води от централния площад на Варна до гарата. " Има обаче много още, което да се направи, споделя Мартен и дава за образец плана City Walk за пешеходна досегаемост на градската среда. " Надяваме се той да залегне по-сериозно в проектите на локалната власт. "

Фотограф: Цветелина Белутова
Според него компликациите идват най-много от това, че има прекалено много хрумвания и познания, които хората от придвижването желаят да приложат, само че различен взема решенията. " Става дума и за частните планове в региона, които са само в ръцете на притежателите им, и във всичко обвързвано с архитектурата и градското обмисляне, които постоянно са в ръцете на няколко изцяло разнообразни институции на локалната власт ", споделя още Мартен. Очевидната липса тук е на някой, който да вземе решение за квартала и да покаже вярната посока. Сега " Таляна " наподобява като че ли се носи по течението.

Стара, забравена, без палми

Това отвращение за работа с цивилен изобретателните структури във Варна е необичайно. Състоянието, в което се намира градът, явно потвърждава, че виновните за него все по-осезаемо страдат от липса на въображение. И компенсират това по чудноват метод.

По време на втория от трите мандата и половина, през които потопи града, някогашният кмет Крил Йорданов измисли гениалното решение да купи близо 100 финикови палми, с които беше решил " да върне образа на Варна от началото на предишния век ".

Идеите на сегашната администрация пък са да възродят мегапроекта за градска автомагистрала от зрелия соц и да налеят пари в една голяма дупка, която да стане... паркинг с монумент.

Дори една десета от 43-те млн. лева, които Варна изля за дупката на Георги Гергов, биха създали чудеса с дребния квартал в центъра на града. Само за образец - първичната инвестиция, с която Пловдив " обнови " " Капана " и му даде подтик за развиване, беше едвам 5 млн. лева А Варна, сходно на втория град в страната, разполага с задоволително пари (виж карето).

Сегашната концепция за реанимиране на тогавашния настоятелен квартал като място за търговия и развлечение също не е нова. Тя, става известно, е на близо 40 години. Някъде там, в последното десетилетие на " зрелия социализъм ", стартира осъществяването на план, който да трансформира старите каменни здания край стръмната уличка " Дръзки " в заведения за хранене и кафенета. Наричат я на смешка " Напий се самичък " поради прилежащата - " Цариброд ", която в същия план оживява с двадесетина дребни магазина под общото име " Направи си самичък ". С началото на 90-те години тази концепция завършва живота си. Както и доста други хрумвания за бъдещето на Варна.

От 2018 година в квартала се намира и барът за крафт бира " Диагонал ".

Фотограф: Цветелина Белутова
Така жители, локална власт и бизнесът във Варна не престават да се държат като хванати в талян - плуват безредно и в разнообразни направления, търсейки излаз всеки самичък за себе си. Ако това не се промени, резултатът ще е предупреден. А в случай че има добра вест, тя е, че никой с изключение на тях самите не може да изтегли мрежите.

" Между 13 и 16 юни т.г. във Варна би трябвало да се състои народен конгрес в който за присъединяване са поканени специалисти от Пловдив и други градове, където е в ход реализирането на хрумвания, сходни с тази за основаването на " Таляна ". Става дума за хора с опит в обособяването на арт квартали или други форми на оползотворяване и запазване на културно-историческото и архитектурно завещание. Резултатите, които чакаме от този конгрес, са два. Първо да съберем на едно място всички тези хора, всеки със личните му борби и експертиза, да създадем общественост. Втората ни цел е този конгрес да продължи и да прерасне в неофициална, а по-късно за какво не и във официална общественост. " Бюджетът на Варна
Щедростта, с която локалната администрация на кмета Иван Портних харчи обществения запас, намира опрощение в размерите на общинският бюджет, който обичайно е вторият по величина в страната след този на столицата. Но на глава от популацията във Варна се падат приблизително по 1417 лв., до момента в който в София при бюджет от 1.5 милиарда лева тази сума е 1236 лева Едва по-късно се подреждат Бургас с 1247 лева на човек и Пловдив с под 1100 лева

През м.г. бюджетът на Варна беше в размер на близо 400 млн. лева, като единствено от делегирани държавни действия постъпленията в него бяха близо 126 млн. лева

Тази година Варна ще разполага с бюджет от 475 млн. лв.. От тях близо 81 млн. лева ще дойдат от европейски стратегии, а постъпленията от действия, делегирани от страната, ще са 145 млн. лева

В съпоставяне с предходната година най-голямо е нарастването на сумата за обучение - от 118.6 млн. лева на 139.5 млн. лева Те би трябвало да бъдат вложени в възстановяване на просветителната инфраструктура, поправки и ново строителство.

За опазване на здравето в бюджета на Варна са планувани 20 млн. лева, за рехабилитация на улици - 4 млн. лева, за чистотата - малко над 30 млн. лева, и за поддръжка на зелените площи и Морската градина - 7.3 млн. лева

След всички инциденти, които претърпя през последните две години, ще продължи и построяването на бул. " Васил Левски ". За завършването му общината има намерение да похарчи още 37.6 млн. лева " Таляна " в дати
2015 година
За пръв път концепцията е препоръчана от основния проектант Виктор Бузев. Обозначен е периметърът на " Таляна " - пространството сред гарата, улиците " Преслав " и " Цар Симеон I ", които да се трансфорат в зона за креативен промишлености, сходно на " Капана " в Пловдив.
Целта е на това място да бъдат развити действия, които да притеглят и задържат жители и посетители, актьори, музиканти и всички хора, които се интересуват от изкуство и от историята на града.

2016 година
Общинския съвет във Варна утвърждава препоръчаната от " Варна - Европейска младежка столица 2017 " стратегия, която включва и концепцията за " Таляна - Квартал за занаяти и изкуство във Варна ", трансформирайки част от центъра в креативно пространство посредством пилотния план " Инно Варна ". Конкурсът цели да подтиква архитекти, дизайнери, бизнесмени, уредници на събития, готвачи, музиканти, художници и занаятчии да основат ново " историческо " място в сърцето на така наречен " Гръцка махала ". Обмислят се и административни и данъчни тласъци за създателите, които ще се " заселят " в артистичния квартал на Варна.

2017 година
Провежда се публичен спор за развиването на " Таляна " като артистична зона във Варна с присъединяване на архитектурната гилдия, общински структури, юношески и неправителствени организации, жители, представители на бизнеса и други заинтригувани лица.
По програмата на " Варна - Европейска младежка столица " през 2017 са осъществени повече от 40 плана.

2018 година
Експерти, архитекти и жители вземат решение да продължат с възраждането на зоната в централната част на Варна и основават съдружие " Таляна ". Община Варна сътрудничи със сдружението, което работи по разбор на квартала и основаване на тактика за него. Сдружението създава и плановете City Walk и Adoorable, свързани с развиването на квартала.

2019 година
" Таляна " се побратимява с " Капана ". Започва работа по основаването на мрежа на креативните квартали в България. Проекти, осъществени в " Таляна ":
Галерия навън - Talyana Street Art Fest
за улични арт планове за възкръсване на градската среда.

Иноватор
креативно пространство за младежи.

Ре-Анимирай площада
план, който трансформира площад " Мусала " в градска сцена за срещи и арт събития на младежи във Варна.

Опит за гнездене
огромна арт апаратура от светещи гнезда, които са " анимирани " посредством видеопрожекция и са оставени върху дърветата, подложени на санитарна сеч по ул. " Преслав ".

Get involved fall in love with Varna
провокира жителите и гостите на Варна да влязат в ролята на създатели в споделеното основаване на поредност от артистични съоръжения.

Съедини точките
план на екип от студенти по сценография, архитектура, мултимедия и компютърни технологии, който посредством светещи влакна " направлява " минувачите към арт съоръжения на непредвидени места.

Загадките на Варна
гатанки, гравирани и изрисувани с мозайка на централно място в " Таляна ", които разказват обекти, налични на пешеходно разстояние.

Inspire Points
мобилна апликация с интерактивно наличие и функционалности, свързани с " Таляна ". В момента " Таляна " е самоорганизирана локална общественост
Биляна Раева, ръководител на управителния съвет на съдружие " Европейска младежка столица ":

На какъв стадий e концепцията за превръщането на " Таляна " в обособена градска част по прилика с " Капана " в Пловдив?
- " Таляна " се заражда като концепция преди 4 години и сега могат да се видят първите устойчиви резултати. От основаване на условия за напредък през 2016 година до поддръжка на самоорганизирана локална общественост през 2019 - това в едно изречение е развиването на концепцията досега.

Такава територия във Варна липсва към този миг и тази част на града е извънредно подобаваща, тъй като е наситена с голям брой монументи на архитектурата, ателиета и галерии. Територия, която е забавна както за допринасяне на отношението на поколенията към културно-историческото ни завещание, по този начин и като зона, която може да бъде атрактивна с близостта си до жп гарата, пристанището и централната пешеходна алея, което обезпечава елементарен достъп за туристите.

Какво е присъединяване до този миг на община Варна в реализацията?
- Идеята е на основния проектант на Варна Виктор Бузев и реализирането ѝ стартира през 2017 година посредством програмата на " Варна - Европейска младежка столица ". Финансирането на тази стратегия е в огромна част общинско през " Европейска младежка столица " и фонд " Култура ". След 2017 година доста от плановете не престават съществуването си. Община Варна взе участие в публичните полемики проведени за " Таляна ". В резултат - ул. " Цар Симеон I " придобива нов образ след ремонта и ще бъде в по-голямата си част пешеходна или за споделено прилагане сред пешеходци и коли. Предстои възобновяване на сцена " Кофража ", образуване за пръв път във Варна на Европейски ден на добросъседството, фестивал " Таляна " при започване на юни, за следващ път " Европейски ден на града без коли " на 22 септември и всичко това в партньорство сред съдружие " Таляна " и община Варна.

Има ли общинската администрация тактика за по-нататъшно присъединяване в реализацията на плана и какво включва тя?
- Чрез архитектурния пленер на Камарата на архитектите в България " Хвани се в " Таляна " беше създадена първична тактика за квартала. Тя е в няколко насоки - икономическа, обществена среда, подвижност и архитектура. Регулиране на пешеходното и автомобилното придвижване е главното нещо, което би трябвало да се промени в " Таляна ". Според картата със здания - монументи на културата, в тази зона те са най-вече и по тази причина към тях би трябвало да има най-деликатно отношение. Това демонстрират разработките от досегашните проучвания на архитектурен пленер " Хвани се в " Таляна " и в създадения при започване на 2019 година от екип на сдружението проект за възстановяване на пешеходната досегаемост на градския регион " Одесос " по плана City Walk.

В проекта се планува огромна част от улиците в " Таляна " да се трансфорат в пешеходни или в такива за споделено прилагане, като основен приоритет получават пешеходците.
- През април т.г. беше подписано съглашение за партньорство сред фондация " Пловдив 2019 ", фондация " Иноватор " и съдружие " Таляна ". Сред значимите цели на съглашението са подпомагането и на други градове в България, които желаят да възобновяват и развиват креативен квартали, да обменят информация и потребни практики по отношение на развиването и обновяването на градски зони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР